δ-θεσσαλονίκης-βελτιωτικές-κινήσεις-470011
ΔΗΜΟΙ | 21.06.2018 | 15:44

Δ. Θεσσαλονίκης: Βελτιωτικές κινήσεις για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

Σε βελτιώσεις του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα η διαδικασία αλλαγής ορισμένων θέσεων επισκεπτών σε μόνιμων κατοίκων και αντίστροφα, κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες. Οι εργασίες οριζόντιας και κάθετης σήμανσης εκτελούνται στις οδούς Ιασωνίδου, Εθνικής Αμύνης, Νικ. Γερμανού, Δ. Γούναρη, Στρ. Καλλάρη, Μητροπόλεως, Καστριτσίου, Αγίας Σοφίας και σε τμήμα της οδού Ερμού. Παράλληλα, είναι σε διαδικασία αποχαρακτηρισμού περίπου 150 ανενεργές θέσεις φορτοεκφόρτωσης, προκειμένου να αποδοθούν στους μόνιμους κατοίκους του κέντρου.

Το νέο σύστημα στάθμευσης που λειτουργεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης -και συγκεκριμένα στην 1η και 3η Δημοτικές Κοινότητες από το Νοέμβριο του 2017, ενώ σύντομα αναμένεται να επεκταθεί και στην 5η Κοινότητα- ξεκίνησε μετά την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ένωση Εταιρειών INTRAΚAT–INTRASOFT INTERNATIONAL S.A., σε συνεργασία με την Εταιρία Park Pal.

Στο διάστημα της λειτουργίας του καταγράφηκαν περισσότερες από 420.000 σταθμεύσεις, οι οποίες επέφεραν εισπράξεις ύψους 1.230.000 ευρώ. Τα δε έσοδα αυξάνονται σταθερά με ποσοστό 5% ανά μήνα. Το 75% των σταθμεύσεων γίνεται από τα σημεία POS, ενώ το 25% μέσω της εφαρμογής, του τηλεφώνου και SMS. Υπάρχει σταθερή αστυνόμευση στη διάρκεια της μέρας (μέχρι και περισσότεροι από 5.000 έλεγχοι ημερησίως), ενώ συνολικά από την έναρξη της εφαρμογής του συστήματος έχουν γίνει περισσότεροι από 300.000 έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία.

Στο σύστημα έχουν εγγραφεί συνολικά 17.000 χρήστες. Παράλληλα, υπάρχει σταθερή αύξηση των σημείων πώλησης χρόνου στάθμευσης, ενώ στο επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν μηχανήματα αυτόματης πώλησης χρόνου σε κεντρικά σημεία της πόλης.

«Το σύγχρονο και καινοτόμο αυτό σύστημα λειτουργεί κατά τρόπο που να εξυπηρετεί τόσο τους μόνιμους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες του κέντρου, οι οποίοι πλέον μπορούν πιο εύκολα να βρουν θέση στάθμευσης», δήλωσε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, όχι μόνο δεν έχει κόστος για τον Δήμο, αλλά επιφέρει σημαντικά έσοδα και συγκεκριμένα περί τις 240.000 ευρώ μηνιαίως με συνεχή ανοδική τάση, τη στιγμή που πριν από την εφαρμογή του τα ετήσια έσοδα από την ελεγχόμενη στάθμευση δεν ξεπερνούσαν τις 220.000 ευρώ. Τα έσοδα αυτά λειτουργούν ανταποδοτικά προς τους δημότες, καθώς ο στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης μέσω του συστήματος, δεν υπήρξε ποτέ εισπρακτικός. Ως διοίκηση είμαστε σε διαρκή επαφή με όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες, ώστε σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία να προχωρήσουμε σε όσες διορθωτικές κινήσεις κρίνονται απαραίτητες, έτσι ώστε το σύστημα να είναι ακόμα πιο λειτουργικό και αποδοτικό».