Δ.Θεσσαλονίκης: Σούσουρο με δωρεά αυτοκινήτου από προμηθευτή, ύψους 38.000 ευρώ

tv 100

Δ.Θεσσαλονίκης: Σούσουρο με δωρεά αυτοκινήτου από προμηθευτή, ύψους 38.000 ευρώ

Το σοβαρό θέμα, μαθαίνουμε πως  συζητιέται στα «πηγαδάκια» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος για την αποδοχή της δωρεάς ή μη ενός αυτοκινήτου αξίας 38.000 ευρώ που αναμένεται να αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης, την ερχόμενη Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, ανάδοχος διαγωνισμών για την συντήρηση και την επισκευή των απορριμματοφόρων του δήμου με επιστολή του στον δήμαρχο ενημερώνει για την πρόθεση της εταιρίας του «στα πλαίσια της πολυετούς και άριστης συνεργασίας με τον δήμο σας» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή, να δωρίσει στον δήμο Θεσσαλονίκης ένα αυτοκίνητο Passat Limousine 2.0 TDI 150PS DSG7, μαύρου χρώματος αξίας περίπου 38.000 ευρώ. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης εισηγείται στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου δια του αντιδημάρχου Οικονομικών, Μιχάλη Κούπκα να γίνει δεκτή η δωρεά.

Όπως αναφέρει μάλιστα το makthes.gr, στην σχετική εισήγηση «τα συμβολαιογραφικά έξοδα και ο φόρος που αναλογεί στην προκείμενη δωρεά θα βαρύνουν εξολοκλήρου τον Δήμο Θεσσαλονίκης και θα καταβληθεί από αυτόν με την υποβολή της οικείας δήλωσης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2961/2001 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 3842/2010».

Πρόκειται ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών ντιζελοκίνητο. Ήδη στους διαδρόμους του δημαρχείου έχει δημιουργηθεί… σούσουρο, ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης αναρωτιόνται ποιος θα χρησιμοποιεί ένα τόσο μεγάλο και πολυτελές όχημα για τις μετακινήσεις του; «Προφανώς ο δήμαρχος…»  λένε, εκτός αν σκοπεύουν να διαθέσουν το όχημα για τις μετακινήσεις υψηλών προσκεκλημένων» συμπλήρωνε πηγή στην στήλη.

Άλλοι πάλι αναρωτήθηκαν γιατί ένας βασικός προμηθευτής του δήμου προχωρά σε μια τέτοια δωρεά; Άλλοι πάλι αναρωτιούνται, «αλήθεια, εάν ένας προμηθευτής είναι τόσο ευχαριστημένος από τη συνεργασία, γιατί δεν κάνει έκπτωση ή δωρεά με κοινωνικό πρόσημο;»

Παρεμβάσεις

Για δωρεά τη πολυτελούς αυτοκινήτου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, από επιχειρηματία που έχει οικονομικές συναλλαγές με τον δήμο Θεσσαλονίκης  έκανε λόγο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Δρόσος Τσαβλής.

«Είδα ότι στην οικονομική επιτροπή ήρθε η δωρεά μιας λιμουζίνας PASSAT δύο χιλιάδων κυβικών, αξίας 38.000 ευρώ από κάποιον καλό φίλο ταυ δήμου Θεσσαλονίκης, τον κύριο Καούση, που νομίζω ότι παίρνει με απευθείας ανάθεση πολλών χιλιάδων ευρώ τη συντήρηση των απορριμματοφόρων. Και μάλλον γι’ αυτό ήρθε και η εισήγηση από την αντιδημαρχία καθαριότητας. Η λιμουζίνα, λένε, προορίζεται για τον δήμαρχο. Έχετε ανάγκη τη λιμουζίνα αυτούς τους δύσκολους καιρούς κύριε δήμαρχε;», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, που κάλεσε τον κ. Ζέρβα να αξιοποιήσει με άλλον τρόπο την πρόθεση του επιχειρηματία για να κάνει δωρεά. «Κύριε δήμαρχε, πείτε στον κύριο αυτό που παίρνει με απευθείας αναθέσεις τις δουλειές, αν θέλει, να κάνει ένα δώρο στον δήμο Θεσσαλονίκης, αυτό να είναι ένα ή δύο μικρά λεωφορεία για να πηγαίνουν τα παιδάκια των κατοίκων της Β’ κοινότητας σε άλλους παιδικούς σταθμούς της πόλης μας αφού εσείς αποφασίσατε να κλείσετε τον 5ο παιδικό σταθμό της Ξηροκρήνης», είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση

Απαντώντας στο θέμα, σύμφωνα με το voria.gr, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης, επισήμανε πως διαγωνισμοί 2,5 και τριών εκατομμυρίων εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν γίνονται ποτέ με απευθείας αναθέσεις. «Τουλάχιστον ο άνθρωπος που σας τα λέει, να σας τα λέει σωστά», είπε σκωπτικά. Ο αντιδήμαρχος διευκρίνισε επίσης ότι ανάδοχος δεν είναι μόνο ο κ. Καούσης στους διαγωνισμούς των επισκευών. «Είναι και άλλες τρεις εταιρείες σε διάφορες κατηγορίες. Είναι οι ίδιοι όλα αυτά τα χρόνια. Δεν τους έβαλε ούτε ο Ζεϊμπέκης, ούτε ο Ζέρβας στον διαγωνισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Δήλωση Προέδρου Οικονομικής Επιτροπής

Η δήλωση του Προέδρου Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Θεσσαλονίκης Εφραίμ Κυριζίδη:

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έκρινε πως ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας θα ήταν σκόπιμο να αποκτήσει κατάλληλο όχημα για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών (μετακίνηση και συνοδεία επίσημων προσκεκλημένων, μετάβαση σε άλλες περιοχές της χώρας, κοκ), καθώς δεν υπάρχει σήμερα αντίστοιχο στον στόλο του.

Για να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου, αναζητήθηκε πιθανή χορηγία–δωρεά και παράλληλα υποβλήθηκε σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη δυνατότητα να υπάρξει ανάλογη αδειοδότηση απόκτησης ενός τέτοιου οχήματος.

Η σχετική αποδοχή δωρεάς ενός οχήματος υψηλότερου κυβισμού και αξίας τέθηκε αρχικά ως θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά αποσύρθηκε από τη Διοίκηση του Δήμου, με στόχο τη διασαφήνιση του ζητήματος από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης λειτούργησε θεσμικά και όχι εν κρυπτώ, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες οδούς. Σε κάθε περίπτωση οποιοδήποτε όχημα πιθανά αποκτηθεί στο μέλλον δεν προορίζεται προς κάλυψη των μετακινήσεων του Δημάρχου, καθώς ο τελευταίος κινείται με ένα ηλεκτροκίνητο όχημα, που παραχωρήθηκε κατά χρήση ως χορηγία εταιρείας αυτοκινήτων.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]