δ-θεσσαλονίκης-πρόστιμα-μέχρι-5-000-ευρώ-γ-407060
ΔΗΜΟΙ | 07.02.2018 | 14:57

Δ.Θεσσαλονίκης: Πρόστιμα μέχρι 5.000 ευρώ για κοπή δέντρων και καταστροφή πρασίνου

Πρόστιμα που θα ξεκινούν από τα 30 και θα φτάνουν έως τα 5.000 ευρώ, σε όσους αυθαίρετα καταστρέφουν το πράσινο ή κόβουν δέντρα και θάμνους από τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, σχεδιάζει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος, υπό τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Τεχνικών Έργων, Θανάση Παππά, συνέταξε Κανονισμό Πρασίνου με στόχο την προστασία των πάρκων, των δενδροστοιχιών και των νησίδων πρασίνου καθώς συχνά παρατηρούνται φαινόμενα παραβάσεων.

Οι παραβάσεις έχουν να κάνουν -μεταξύ άλλων- με την αυθαίρετη κοπή ή καταστροφή δένδρων και θάμνων, την τοποθέτηση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού πάνω σε δένδρα, τη δημιουργία κατασκευών γύρω από δενδροδόχους, την κάλυψη δένδρου από τέντα κ.λπ., τη φθορά, καταστροφή ή απομάκρυνση του αρδευτικού εξοπλισμού.

Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 30 ευρώ για την ανάρτηση απορριμμάτων σε δένδρα και 50 ευρώ θα είναι για την καταστροφή χλοοτάπητα ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ θα φτάνουν έως τις 5.000 ευρώ για κοπή ή καταστροφή δέντρων ιδιαίτερης ιστορικής ή αισθητικής αξίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα έσοδα θα προορίζονται για τη διατήρηση και αύξηση του αστικού πρασίνου στην πόλη.

Το Σχέδιο Κανονισμού Πρασίνου αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια θα απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.