Δ. Θεσσαλονίκης: Νοικοκύρεμα στα οικονομικά, «ψαλίδισμα» στα εξτρά

Ένα σχέδιο με στόχο τόσο τη διαγραφή όλων των προστίμων που βαρύνουν το Δήμο Θεσσαλονίκης από τη μη απόδοση φόρων και εισφορών από τις προηγούμενες διοικήσεις όσο και τη σταδιακή εξόφληση όλων των πιστωτών έως το τέλος της τρέχουσας δημαρχιακής θητείας έχει εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο του δήμου διά του αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών Χασδάι Καπόν.

Τελική επιδίωξη της δημοτικής Αρχής είναι έως τα μέσα του 2014, οπότε θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές, ο δήμος να έχει απαλλαγεί από χρέη άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Η απαλλαγή από τα χρέη ήταν ένας από τους δύο φιλόδοξους στόχους που έθεσε εξ αρχής ο αντιδήμαρχος Οικονομικών. «Ο δεύτερος είναι το σταδιακό νοικοκύρεμα του δήμου», σημειώνει ο Χασδάι Καπόν. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου έγιναν οι ακόλουθες κινήσεις:

Γλιτώνει πρόστιμα 22 εκατ. ευρώ

1. Σχεδόν με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής Αρχής, τον περασμένο Ιανουάριο, εκπονήθηκε ειδική νομοθετική ρύθμιση με τη βοήθεια νομικών και φοροτεχνικών για την υπαγωγή και των δήμων στο μέτρο της περαίωσης. Το αίτημα είχε υποβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και από τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, αλλά είχε απορριφθεί από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς δεν το επέτρεπε το ισχύον νομικό πλαίσιο. «Γι’ αυτό επεξεργαστήκαμε μία πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, την οποία αποστείλαμε προς το υπουργείο», εξηγεί ο Χασδάι Καπόν.

Ωστόσο, και παρά τη θετική στάση του τέως υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου η πρόταση δεν πέρασε από τη Βουλή. Αυτό θα συμβεί τις προσεχείς ημέρες, καθώς η πρόταση τροποποίησης συμπεριελήφθη στο υπό διαμόρφωση πολυνομοσχέδιο το οποίο προετοιμάζει ο νέος υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πρακτικά αυτό θα σημαίνει ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα απαλλαγεί διά παντός από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις ύψους περίπου 22 εκατ. ευρώ που του επέβαλε η Θ’ ΔΟΥ εξαιτίας της μη καταβολής των σχετικών φόρων λόγω του σκανδάλου της υπεξαίρεσης. Έτσι το χρέος προς τη Θ’ ΔΟΥ θα περιοριστεί στα 7,2 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εξοφληθούν σε 48 μηνιαίες δόσεις.

Άλλα 12 εκατ. από ΦΠΑ

2. Από άλλα 12 εκατ. ευρώ θα απαλλαγεί ο δήμος, τα οποία αφορούν πρόστιμα και προσαυξήσεις για τη μη είσπραξη και απόδοση ΦΠΑ για παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες (γυμναστήρια, ωδεία, πάρκιγκ κ.ά.) κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Το θέμα προέκυψε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ανακαλύφθηκε ότι η προηγούμενη διοίκηση του δήμου δεν είχε φροντίσει να εισπράττει ΦΠΑ και εν συνεχεία να τον αποδίδει στη Θ’ ΔΟΥ για έσοδα που σχετίζονταν με υπηρεσίες που παρείχε προς τους πολίτες.

Η αρμόδια εφορία απέστειλε προ μηνών ειδικό κλιμάκιο για τον ακριβή εντοπισμό του διαφυγόντος ΦΠΑ, που μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 12 εκατ. ευρώ. Και για το θέμα αυτό ο δήμος επεξεργάστηκε νομοθετική ρύθμιση, η οποία εστάλη προ ημερών προς τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να περάσει από τη Βουλή.

Επιτόκιο-μαμούθ

3. Με μια τρίτη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, την οποία η διοίκηση του δήμου προώθησε προς τα αρμόδια υπουργεία μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, ζητείται να αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού του επιτοκίου για δάνεια τα οποία έλαβαν πολλοί δήμοι της χώρας κατά την προηγούμενη δεκαετία από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ).

Τότε για προστασία των δήμων είχε οριστεί ειδική ρήτρα σύμφωνα με την οποία το επιτόκιο δεν μπορούσε να είναι υψηλότερο του 0,5% σε σχέση με το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων. Η εκτίναξη όμως του επιτοκίου στα ομόλογα συμπαρέσυρε και τα επιτόκια των δανείων των δήμων, τα οποία έφτασαν πλέον κοντά στο 15% εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος εξυπηρέτησής τους.

«Τέτοια επιτόκια δεν πληρώνεις ούτε στα καταναλωτικά δάνεια», αναφέρει ο Χασδάι Καπόν, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να διατυπώσει, σε συνεργασία με νομικούς και φοροτεχνικούς, ειδική ρύθμιση για την πτώση του επιτοκίου.

Σύμφωνα με την πρόταση το επιτόκιο, θα πέσει κοντά στο 6%, γεγονός που για το δήμο Θεσσαλονίκης συνεπάγεται εξοικονόμηση περίπου 1,6 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα περίπου 25 χρόνια. Κι αυτό γιατί ο δήμος είχε συνάψει δύο δάνεια από το ΤΠκΔ, συνολικού ύψους περίπου 42,5 εκατ. (το 2000 και το 2004) με επιτόκια 4,85% και 7,5%, τα οποία ωστόσο τον Ιούλιο έφτασαν στο 14,4%!

«Ψαλίδι» στα εξτρά

4. Σημαντικά ποσά -εκτιμώνται γύρω στα 10 εκατ. ευρώ ετησίως- θα εξοικονομηθούν από την αλλαγή του συστήματος προμηθειών. Πλέον όλες οι προμήθειες γίνονται από μία κεντρική ενιαία υπηρεσία και όχι από κάθε διεύθυνση ξεχωριστά. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Καπόν σε πλήρη ανάπτυξη τα επόμενα δύο, τρία χρόνια θα σημάνει μείωση του λειτουργικού -μη μισθολογικού- κόστους κατά 20% με 30%.

Μειώσεις θα υπάρξουν και στο μισθολογικό κόστος και ειδικότερα στις εξτρά αμοιβές (υπερωρίες, νυχτερινά, κυριακάτικα κ.ά.). Ειδικότερα το 2011 το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει στα 2,2 εκατ. από τα 3,3 που ήταν το 2010, ενώ για το 2012 προβλέπεται νέα γενναία περικοπή έως και 50%.

Η νέα διοίκηση του δήμου παρέλαβε επιπλέον χρέη ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα μισά αφορούν ανεξόφλητες οφειλές προς προμηθευτές και τα υπόλοιπα προορίζονται για την καταβολή αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η σταδιακή εξόφληση των προμηθευτών έως το τέλος της θητείας της παρούσας διοίκησης και η καταβολή ενός τμήματος των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις.

Ειδική ομάδα για τα σκάνδαλα

Ομάδα από έγκριτους νομικούς έχει συστήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά του και να διεκδικήσει ποσά τα οποία έχουν υπεξαιρεθεί στη διάρκεια της θητείας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Στην ομάδα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι νομικοί Γιώργος Βασιλακάκης, Απόστολος Σοφιαλίδης και Νίκος Χατζηνικολάου, καθώς και η αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα, που είναι και δικηγόρος.

Η ομάδα των νομικών παρακολουθεί στενά τις δύο κύριες υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων που αφορούν την υπόθεση Σαξώνη και την Παγία, για τις οποίες ο δήμος αποφάσισε να παραστεί ως πολιτική αγωγή. Επίσης, μόλις εκδοθούν τα παραπεμπτικά βουλεύματα για τους κατηγορούμενους, η διοίκηση θα στραφεί εναντίον καθενός ξεχωριστά διεκδικώντας με αγωγές τα υπεξαιρεθέντα ποσά.

Παράλληλα, θα κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα για την παρεμπόδιση της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους των κατηγορουμένων.

ΠΗΓΗ: «Θεσσαλονίκη»

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!