Δ. Θεσσαλονίκης: Έπιπλα δημάρχου…. αξίας 90.000 ευρώ!

«Τη 12η Οκτωβρίου 2009 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλο, και η πόλη της Θεσσαλονίκης, μετά από 140 χρόνια, αποκτά επιτέλους ένα νέο και αντάξιο της ιστορίας της δημαρχείο», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δήμου, όπου σε περίοπτη θέση γίνεται εκτεταμένη αναφορά στο μεγάλο καμάρι του κ. Παπαγεωργόπουλου.

Προφανώς ο χώρος εργασίας του δημάρχου δε θα μπορούσε παρά να συμβαδίζει σε χλιδή με την πολυτέλεια και το μοντέρνο ντιζάιν που χαρακτηρίζουν το κτίριο. Εξ ου και τα δρύινα, χειροποίητα και αρκετά από αυτά ξυλόγλυπτα έπιπλα, βιτρίνες, προθήκες και βιβλιοθήκες, που κοσμούν το γραφείο του. Για όλα αυτά, τα οποία σε περίοδο βαθιάς ύφεσης και σκληρής οικονομικής κρίσης κόστισαν 90.027 ευρώ (!), θα βρεθεί τις επόμενες μέρες αντιμέτωπος με αγωγή του προμηθευτή, που επί ενάμιση χρόνο παραμένει απλήρωτος…

Τα έξοδα ωστόσο δε σταματούν εδώ. Στο διαγωνισμό του 2009 (18/8/2009) -ακολούθησε και άλλος την άνοιξη του 2010- για επιπλώσεις το συνολικό κόστος μαζί με την επίπλωση της αίθουσας ακροάσεων και συσκέψων που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πέρα από το γραφείο δημάρχου έφτανε στα 172.014,50 ευρώ.

Λεπτομέρεια της υπόθεσης είναι ότι αυτός ο διαγωνισμός αφορούσε και έπιπλα για το νέο γραφείο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, με μια δαπάνη της τάξεως των 6.902 ευρώ. Οπως δηλώνει πάντως στον «ΑτΚ» ο προμηθευτής Γιώργος Θεοδωράκης, δεν τα κατασκεύασε ποτέ, γιατί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου σε κουβέντα που είχαν στο παλιό γραφείο του «μου είπε ότι δεν ήθελε γραφείο και καρέκλα, όπως προβλεπόταν, αλλά κάποιους καναπέδες. Και τελικά δεν έκανα τα έπιπλα και δε χρέωσα τη δαπάνη».

 Οπως δε χρέωσε τις 5.500 ευρώ που προβλεπόταν για «αποσυναρμολόγηση – φρεσκάρισμα – μεταφορά και επανατοποθέτηση υπαρχόντων επίπλων», γιατί, όπως και πάλι ο ίδιος λέει, άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του κ. Παπαγεωργόπουλου του ζήτησε εκ των υστέρων να μην τα κάνει.

Επίπλωση 172.000 ευρώ
Η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών κατακύρωσε στις 24/8/2009 το διαγωνισμό στην εταιρία «ΑΦΟΙ ΑΧ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ ΟΕ εργοστάσιο κατασκευής επίπλων και ξύλινων επενδύσεων» με έδρα στη Λακκιά Βασιλικών, παρόλο που -όπως σημειώνει στο πρακτικό της τρεις μέρες νωρίτερα, στις 21/8/2009- «συμμετείχε ένας μόνο διαγωνιζόμενος, πράγμα το οποίο δε διασφαλίζει τις συνθήκες ανταγωνισμού» και προτείνει τη συνέχιση του διαγωνισμού και το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς. Το συμφωνητικό μεταξύ της εταιρίας και του αντιδημάρχου Οικονομικών, Νίκου Μακραντωνάκη, εκ μέρους του δήμου, πρωτοκολλήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2009 και προβλέπει συνολική δαπάνη 172.014,50 ευρώ για επίπλωση χώρων γραφείου δημάρχου – υποδοχής επισήμων (81.027 ευρώ), επίπλωση γραφείου εργασίας δημάρχου (17.017 ευρώ), επίπλωση αίθουσας ακροάσεων και συσκέψεων (67.068,40 ευρώ) και επίπλωση γραφείου προέδρου δημοτικού συμβουλίου (6.902 ευρώ).

Η κατασκευάστρια εταιρία, που παρέδωσε τα έπιπλα περίπου μια εβδομάδα πριν από τα εγκαίνια του δημαρχείου, έκοψε δύο τιμολόγια στις 16 Νοεμβρίου 2009 ζητώντας, μετά τις εκπτώσεις που έκανε, συνολικά 158.805 ευρώ, από τα οποία τα 90.027 ήταν για την επίπλωση του γραφείου του κ. Παπαγεωργόπουλου. Τι του έφτιαξε; Ενα γραφείο προς 5.700 ευρώ, μια καρέκλα προς 2.400 ευρώ, δύο πολυθρόνες συνεργασίας προς 2.300 ευρώ, δύο καρεκλοπολυθρόνες προς 2.200 ευρώ, ένα κυκλικό τραπεζάκι προς 950 ευρώ, τρεις κυκλικούς καναπέδες προς 8.400 ευρώ, ένα τραπέζι ροτόντα προς 2.400 ευρώ, ένα τραπέζι συναντήσεων προς 6.600 ευρώ, οκτώ καρέκλες συναντήσεων γευμάτων προς 3.040 ευρώ, χωνευτές βιτρίνες προς 7.600 ευρώ, ένα χαμηλό έπιπλο μήκους τριών μέτρων προς 3.600 ευρώ, δύο ακόμη χαμηλά έπιπλα μήκους 2,75 μ. και 1,5 μ. που κόστισαν 3.100 και 1.600 ευρώ αντίστοιχα, δύο βιτρίνες ενθυμίων προς 10.600 ευρώ και στοιχεία επένδυσης τοίχων που κόστισαν 7.600 ευρώ. Επιπλέον, για το γραφείο του δημάρχου κατασκεύασε ένα έπιπλο – βιβλιοθήκη πλάτης καναπέ προς 4.700 ευρώ και ένα έπιπλο τοίχου διαδρόμου προς 4.300 ευρώ. Σημειωτέον ότι από τα επτά έπιπλα που κατασκεύασε για την αίθουσα συσκέψεων ξεχωρίζει το τραπέζι συνεδριάσεων, που κόστισε 25.900 ευρώ!

«Στοπ» από την πάρεδρο
Στις 28 Μαΐου 2010, όμως, η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επέστρεψε στο δήμο το οικονομικό ένταλμα για την πληρωμή του προμηθευτή χωρίς να το εγκρίνει. Οι λόγοι που επικαλείται είναι, πρώτον, ότι ο διαγωνισμός έγινε με τη διαδικασία του επείγοντος χωρίς να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση για κάτι τέτοιο και, δεύτερον, γιατί το προβλεπόμενο ποσό στο διαγωνισμό, δηλαδή τα 172.014,50 ευρώ, «υπερβαίνει το προσήκον μέτρο». Και καταλήγει: «Εν όψει των παραπάνω η εν λόγω δαπάνη δεν ενταλματοποιήθηκε νόμιμα και το χρηματικό ένταλμα δεν μπορεί να θεωρηθεί».

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωράκης λέει ότι μετά την ταλαιπωρία που περνά δεν πρόκειται να πάρει ξανά μέρος σε διαγωνισμό του δήμου και ο δικηγόρος του, Μάκης Στάμος, τονίζει: «Ο δήμος θα μπορούσε να πει στον πελάτη μου ότι δεν παραλαμβάνει τα έπιπλα γιατί έχει πρόβλημα. Αντ’ αυτού του έδινε υποσχέσεις και μετέθετε το χρόνο πληρωμής έως ότου εκδόθηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εμείς θα διεκδικήσουμε το ποσόν των 158.805 ευρώ με αγωγή σε βάρος του δήμου, που θα καταθέσουμε εντός των επόμενων ημερών».

πηγή Αγγελιοφόρος

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!