Δ. Θεσσαλονίκης: €3,5 εκατ. για έργα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω ΚΑΠΕ - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
22
Οκτώβριος
Back

Δ. Θεσσαλονίκης: €3,5 εκατ. για έργα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω ΚΑΠΕ

Σε στάδιο υλοποίησης προχωρούν το αμέσως επόμενο διάστημα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έργα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά κτήρια και κοινόχρηστους χώρους στη Θεσσαλονίκη και στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε κατά την 16η τακτική συνεδρίαση του οργάνου (Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012) ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης, στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2012 εντάσσονται -λόγω έκδοσης οριστικών αποφάσεων- τα προγράμματα: α) «Εξοικονόμηση Ενέργειας Θεσσαλονίκης», συνολικού προϋπολογισμού 2.862.064,80 ευρώ (με δημόσια δαπάνη 2.003.445,36 ευρώ, ίδια συμμετοχή Δήμου Θεσσαλονίκης 858.619,44 Ευρώ) και β) «Εξοικονόμηση Ενέργειας Τριανδρίας», με συνολικό προϋπολογισμό 625.941 Ευρώ (με δημόσια δαπάνη 438.158,70 Ευρώ, ίδια συμμετοχή Δήμου Θεσσαλονίκης 187.782,30 ευρώ).

Τα έργα εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας «04 – Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα στην ΠΚΜ», που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 και αναλυτικότερα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα υποέργα:

«Εξοικονόμηση Ενέργειας Θεσσαλονίκης»

1) Παρεμβάσεις σε Δημοτικά Κτήρια:

  • Μελέτη παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο της Αρχιτεκτονικής και στο κτίριο της Βιβλιοθήκης Δήμου Θεσσαλονίκης (συνολικού προϋπολογισμού 152.000 ευρώ) .

  • Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο της Αρχιτεκτονικής και στο κτίριο της Βιβλιοθήκης Δήμου Θεσσαλονίκης (συνολικού προϋπολογισμού 1.532.512,80 ευρώ)

2) Παρεμβάσεις σε Κοινόχρηστους Χώρους του Αστικού Περιβάλλοντος

  • Μελέτη ηλεκτροφωτισμού οδού Παπαναστασίου και πλατείας Σταμάτη Καραμανλή και βελτίωσης μικροκλιματικών συνθηκών στην πλατεία Σταμάτη Καραμανλή (συνολικού προϋπολογισμού 82.687 ευρώ).

  • Ηλεκτροφωτισμός οδού Παπαναστασίου και πλατείας Σταμάτη Καραμανλή και βελτίωση μικροκλιματικών συνθηκών στην πλατεία Σταμάτη Καραμανλή (συνολικού προϋπολογισμού 779.365 ευρώ).

3) Πιλοτικές παρεμβάσεις στις αστικές μεταφορές

  • Τοποθέτηση ειδικών πινακίδων αναγραφής απόστασης βαδίσματος (συνολικού προϋπολογισμού 55.000ευρώ).

  • Μελέτη επέκτασης ποδηλατόδρομου Δήμου Θεσσαλονίκης (συνολικού προϋπολογισμού 20.500 ευρώ).

4) Επιστημονική και τεχνική υποστήριξη καθώς και δράσεις διάδοσης και δημοσιοποίησης (συνολικού προϋπολογισμού 240.000 ευρώ).

«Εξοικονόμηση Ενέργειας Τριανδρίας»

1) Παρεμβάσεις σε Δημοτικά Κτίρια:

  • Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημαρχείο Τριανδρίας (πρώην Δ. Τριανδρίας) & Αναβάθμιση του λεβητοστασίου και αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων του ΚΑΠΗ (πρώην Δ. Τριανδρίας) & Τοποθέτηση σκιάστρων και αναβάθμιση του λεβητοστασίου στο Κέντρο Νεότητας Τριανδρίας (συνολικού προϋπολογισμού 405.625 ευρώ).

2) Παρεμβάσεις σε Κοινόχρηστους Χώρους του Αστικού Περιβάλλοντος

  • Αντικατάσταση λαμπτήρων και εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής παρακολούθησης και ελέγχου του εξωτερικού φωτισμού σε κεντρικούς οδικούς άξονες (συνολικού προϋπολογισμού 134.316 ευρώ).

3) Δράσεις διάδοσης, δικτύωσης και δημοσιότητας-ενημέρωσης(συνολικού προϋπολογισμού 159.000 ευρώ).

Τα Τεχνικά Δελτία των παραπάνω έργων υποβλήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2012 στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τα έργα εντάχθηκαν με τροποποίηση στο Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2012 του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Τέσσερα νέα πάρκα σε κομβικά σημεία της πόλης
Πέραν αυτού, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε μελέτη για την εκτέλεση τεσσάρων έργων αναπλάσεων σε πάρκα και νησίδες πρασίνου «στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αειφορικής και βιώσιμης διαχείρισης αστικού περιβάλλοντος ΣΑΤΑ – ΤΠ» για το 2012.

Τα τέσσερα συγκεκριμένα έργα αποτελούν μέρος του σχεδιασμού για τη δημιουργία των «επετειακών πάρκων» σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης και ο προϋπολογισμός της δαπάνης τους φτάνει τα 500.000 ευρώ, σημείωσε στην εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος.

Πρόσθεσε ότι «η μελέτη αφορά, την ανάπλαση πάρκων, νησίδων και άλλων χώρων πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα την εγκατάσταση χλοοτάπητα, τις φυτεύσεις δένδρων, θάμνων και άλλων φυτών (εποχιακών, ετησίων και πολυετών), την εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου αυτόματου ποτίσματος καθώς και άλλων κατασκευών (κατασκευή σιντριβανιού, ηλεκτροφωτισμός, πλακοστρώσεις, δημιουργία διαδρόμων πεζών κλπ), που πρόκειται να γίνουν στα πλαίσια του έργου ανάπλασης των χώρων αυτών». Στη μελέτη που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται :

α) Πάρκο Ιβάνωφ (Αγ. Δημητρίου Νέστορος Λαγκάδα) με τίτλο «πάρκο αέρα, γης , νερού». Οι εργασίες που προτείνονται μεταξύ άλλων είναι :

– αντικατάσταση πλακοστρώσεων με σχιστόπλακες, με σταθεροποιημένο χώμα και σχιστόπλακες και τοποθέτηση βράχων-καθιστικών σε επιλεγμένα σημεία (Γη)

– μετατροπή του τοιχίου αντιστήριξης σε τοίχο νερού και σχεδιασμός φυτεμένης λίμνης νερού που θα λειτουργήσει ως μικρός υγροβιότοπος (Νερό)
– μαζική φύτευση αγρωστωδών φυτών και δέντρων στο βορειοδυτικό τμήμα του πάρκου καθώς και συμπλήρωση των διαδρομών σε ορισμένα σημεία (Αέρας)

β) Πάρκο Αγίου Δημητρίου (απέναντι από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου) με τιτλο «πάρκο αναμνήσεων». Στο χώρο προτείνεται η δημιουργία πέντε θεματικών κήπων: – Αρχαιοελληνικός κήπος (με παραπομπές στην αρχαία Ελλάδα),

– Ρωμαϊκός κήπος με χάραξη και φύτευση που παραπέμπει σε ρωμαϊκό κήπο,

-Βυζαντινός κήπος με φύτευση με θάμνους και δέντρα που χρησιμοποιούνταν στη βυζαντινή εποχή στα προαύλια εκκλησιών με φόντο τον Αγ. Δημήτριο,

-Οθωμανικός κήπος: Περίκλειστος κήπος με κουρεμένους θάμνους και τοποθέτηση αψιδωτής εισόδου με παλιά ξύλινη πόρτα. Εσωτερικά ο κήπος φυτεύεται δέντρα που χρησιμοποιούνταν στους οθωμανικούς κήπους (οπωροφόρα και κυπαρίσσια) και δημιουργείται ένα μικρό επιδαπέδιο σιντριβάνι νερού

-Εκλεκτικιστικός κήπος: Δημιουργία περίτεχνου παρτεριού και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και μεταλλικής αψίδας εποχής, στην κεντρική είσοδο του κήπου.

γ) Πάρκο στη συμβολή της οδού Κων/νου Καραμανλή με 25ης Μαρτίου με τίτλο «πάρκο πράσινης καινοτομίας». Σχεδιάζεται η κατασκευή ενός βιοκλιματικού στεγάστρου με γυάλινες περσίδες σκιασμού. Στο ανατολικό μέρος του στεγάστρου κατά μήκος της οδού Κων/νου Καραμανλή σχεδιάζεται δίκτυ από συρματόσχοινα στο οποίο θα αναπτυχθεί ένας πράσινος κάθετος κήπος με αναρριχώμενα φυτά.

δ) Πάρκο στη συμβολή των οδών ελευθερίας με Δ. Γληνού στη Δημοτική Κοινότητα Τριανδρίας με τίτλο «πάρκο μαθησιακού παιχνιδιού». Το Πάρκο σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει ένα ιδιαίτερο αστικό χώρο παιχνιδιού και μάθησης, αλλά και να λειτουργήσει ως χώρος συγκέντρωσης και δημιουργικής ενασχόλησης των μικρών πολιτών. Το μεγαλύτερο μέρος της ελεύθερης επιφάνειας του πάρκου περιμετρικά του λόφου καλύπτεται από χυτό ασφαλές υλικό με χρωματική πρόσμιξη, για την αποφυγή ατυχημάτων.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!