δ-θεσ-νίκης-στον-ανακριτή-την-τρίτη-οι-301587
ΔΗΜΟΙ | 07.05.2011 | 13:34

Δ. Θεσ/νίκης: Στον ανακριτή την Τρίτη οι κατηγορούμενοι για τη μαύρη τρύπα

Την Τρίτη καλούνται να παρουσιαστούν στον 3ο ειδικό ανακριτή οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, η οποία υπολογίζεται σε 51,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα κατηγορητήρια που συντάχθηκαν.

Οι κατηγορίες

Οι κλήσεις έφταναν μέχρι και χθες στους 25 κατηγορούμενους και αφορούν κατά περίπτωση στις κατηγορίες της υπεξαίρεσης από κοινού και στης πλαστογραφίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, της συνέργειας στις συγκεκριμένες πράξεις σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιδήμαρχοι που εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κυρίως τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης από κοινού και της συνέργειας σε πλαστογραφία, όπως και της παράβασης καθήκοντος· ωστόσο το τελευταίο για πολλούς έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Δεν έλαβε ακόμα κλήση ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

Μέχρι χθες δεν είχε λάβει κλήση για απολογία ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στον οποίο ζητήθηκε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στο πόρισμα της επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, όπως επίσης είχε ασκηθεί δίωξη σε βάρος του για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που αφορά σε όλο το χρονικό διάστημα της υπεξαίρεσης.

Οι κατηγορούμενοι θα ζητήσουν προθεσμία

Την προσεχή Τρίτη, οι κατηγορούμενοι θα εμφανιστούν ενώπιον του ανακριτή Κώστα Αλεξίου, θα ζητήσουν αντίγραφα των κατηγορητηρίων και της ογκωδέστατης δικογραφίας, ενώ θα πάρουν προθεσμίες για να απολογηθούν. Εκτιμάται πως μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των απολογιών και η δικογραφία θα διαβιβαστεί αμέσως στην Εισαγγελία Εφετών για να υποβληθεί πρόταση στο συμβούλιο και στη συνέχεια να εκδοθεί βούλευμα.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια

Η δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο στα ταμεία του δήμου άρχισε πριν από τρία χρόνια και ύστερα απʼ αυτό το διάστημα έφτασε στην τελική της φάση με τις απολογίες των κατηγορουμένων. Τότε είχε αρχίσει με προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε τον Φεβρουάριο του 2008 ο τότε προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Βασίλης Φλωρίδης στον εισαγγελέα αρμόδιο για οικονομικές υποθέσεις Λάμπρο Τσόγκα.

Το πρώτο πόρσιμα Τσεμπερά

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, η επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών Αναστασία Τσεμπερά διαβίβασε το πρώτο πόρισμά της προσδιορίζοντας το πρώτο τμήμα του ελλείμματος στα 7,2 εκατ. ευρώ. Στην έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων των 34 σελίδων βασίστηκε ο εισαγγελέας και άσκησε τον Ιούνιο του 2008 ποινική δίωξη σε βάρος του 46χρονου ταμία του δήμου (σημείωση aftodioikisi.gr: του Παναγιώτη Σαξώνη) για υπεξαίρεση και πλαστογραφία σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών.

Το δεύτερο πόρισμα Τσεμπερά

Ακολούθησε το δεύτερο πόρισμα Τσεμπερά που έφτασε στα χέρια του εισαγγελέα τον Ιούλιο του 2009. Αυτή τη φορά στο έλλειμμα προστέθηκε το ποσό των 16,3 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό έλλειμμα στα 23,5 εκατ. ευρώ. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, με βάση την έκθεση των 207 σελίδων, ο εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας άσκησε πρόσθετες ποινικές διώξεις για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και στην πλαστογραφία, όπως και για παράβαση καθήκοντος. Ήταν η πρώτη φορά που στις διώξεις «φωτογραφίζονταν» πολιτικά πρόσωπα που εκλέχθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι πρώτες ποινικές διώξεις

Η υπόθεση διαβιβάστηκε στον τρίτο ειδικό ανακριτή, ο οποίος με βάση τις πρώτες ποινικές διώξεις τον Μάιο του 2010 εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές, τον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη. Ο υπάλληλος, που αποτελεί το «κλειδί» για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και μέχρι σήμερα βρίσκεται στις φυλακές καταγγέλλοντας πολιτικά πρόσωπα του δήμου.

Η μαύρη τρύπα των 51,4 εκατ. ευρώ

Τον Νοέμβριο του 2010, η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά παρέδωσε στον ανακριτή το τελικό πόρισμα των 800 και πλέον σελίδων για την πολύκροτη υπόθεση. Το έλλειμμα, όπως το υπολόγισε η επιθεωρήτρια και έγινε δεκτό από τον ανακριτή, εκτινάχθηκε στα 51,4 εκατ. ευρώ και σαφείς ευθύνες αποδόθηκαν σε κεντρικά πολιτικά πρόσωπα του δήμου, μεταξύ των οποίων στους αντιδημάρχους που θήτευσαν στις θέσεις επί των οικονομικών.

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η σύνταξη των κατηγορητηρίων και άρχισαν οι πρώτες αποστολές των κλήσεων των κατηγορουμένων σε απολογία.

ΠΗΓΗ: «Μακεδονία»