δ-θεσ-νίκης-εκδηλώσεις-για-τα-25-χρόνια-erasmus-274974
ΔΗΜΟΙ | 12.11.2012 | 15:48

Δ. Θεσ/νίκης: Εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια Erasmus

Την κεντρική εκδήλωση της Ελλάδας για τη συμπλήρωση των 25 χρόνων λειτουργίας του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus για τις ανταλλαγές και τη μετακίνηση φοιτητών και εκπαιδευτικού προσωπικού μεταξύ πανεπιστημίων όλης της Ευρώπης θα φιλοξενήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το γραφείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί μία ημερίδα, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου (στις 19.00), με κεντρικούς ομιλητές την ευρωβουλευτή της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χρυσούλα Παλιαδέλη, τον υπεύθυνο επικοινωνίας και προβολής του ΙΚΥ, Δημήτρη Μαραγκό, τον εκπρόσωπο του δικτύου Erasmus Student, Σταύρο Κυριαζή, τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του γραφείου ενημέρωσης του ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, Αντώνη Καϊλή και τον υπεύθυνο επικοινωνίας της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αργύρη Περουλάκη. Στην ημερίδα θα συμμετέχουν, εξάλλου, μέλη των πρυτανικών αρχών των τεσσάρων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, Διεθνές Πανεπιστήμιο και ΤΕΙΘ), ενώ εισαγωγική ομιλία με θέμα τον εθελοντισμό θα εκφωνήσει η αντιδήμαρχος Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού, Μαρία Πασχαλίδου.

Νωρίτερα, το πρωί (στις 11.00) στην αίθουσα Νερού του δημαρχείου, μαθητές λυκείων της πόλης και φοιτητές θα παίξουν ένα διαγωνιστικό παιχνίδι γνώσεων «Erasmusbook» με στόχο να απαντήσουν σωστά ερωτήσεις γύρω από το πρόγραμμα Erasmus και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα αστέρια της Ε.Ε. Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας θα ακολουθήσει πάρτι, ενώ θα υπάρχει και έκθεση φωτογραφίας και αφίσας φοιτητών Erasmus.

Πάνω από δύο εκατομμύρια φοιτητές μετακινήθηκαν με Erasmus

Ο βασικός στόχος που έθεσε η Ευρώπη με την εφαρμογή του προγράμματος Erasmus, όταν ξεκίνησε το 1987, ήταν η βελτίωση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης μέσω της διακίνησης της γνώσης, αλλά και η προσέγγιση των λαών και η κατανόηση των πολιτισμών μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν. Από τότε μέχρι σήμερα μετακινήθηκαν μεταξύ των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων περισσότεροι από δύο εκατομμύρια φοιτητές και χιλιάδες μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, που αποτέλεσαν τους πρεσβευτές των χωρών τους στο εξωτερικό και έγιναν οι αποδέκτες της έξωθεν μαρτυρίας προς τις χώρες τους.

Σήμερα στο πρόγραμμα Erasmus συμμετέχουν 33 χώρες της Ευρώπης, οι φοιτητές των οποίων έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους σε άλλη συμμετέχουσα χώρα (για διάστημα από 3-12 μήνες), είτε να κάνουν την πρακτική τους άσκηση, ενώ αντίστοιχες δυνατότητες διδασκαλίας σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχουν και τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων.

Σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων, η αντιδήμαρχος Νεολαίας, Μαρία Πασχαλίδου, επεσήμανε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης ενθαρρύνει τους νέους να επωφελούνται από τις καλές πρακτικές του προγράμματος και να επιστρέφουν στην πόλη τους, μεταδίδοντας σε αυτήν την εμπειρία και τις γνώσεις τους. Για τις εκδηλώσεις ανέφερε ότι θα αποτελέσουν το πείραμα των δυνατοτήτων του δήμου για το μεγάλο ραντεβού του 2014 που η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

Την εμπειρία συμμετοχής στο Erasmus των δύο μεγαλύτερων πανεπιστημίων της πόλης, μετέφεραν εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ και του πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι οποίοι δήλωσαν ότι κατά τα δύο τελευταία χρόνια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, η ζήτηση για μετακίνηση φοιτητών που επιθυμούν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο εξωτερικό, αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους γύρω από φήμες περί περικοπών χρηματοδοτήσεων του προγράμματος Erasmus από την ΕΕ λόγω της γενικότερης οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη. Πάντως, διευκρίνισαν ότι οι χρηματοδοτήσεις των ανταλλαγών μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2013 έχουν εξασφαλιστεί.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, και ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Χρήστος Κωνσταντάκος, επεσήμαναν ότι το πρόγραμμα Erasmus αποτελεί επένδυση στην εκπαίδευση και σημαντικό αγαθό στον πολιτισμό και την επαφή των ανθρώπων διαφορετικών χωρών. Φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τόνισαν ότι η πραγματική ενοποίηση της Ευρώπης, δεν επιτυγχάνεται τόσο με το νόμισμα όσο με τις ανταλλαγές και μετακινήσεις νέων και επιστημονικού δυναμικού, οι οποίοι μαθαίνουν να ρίχνουν τα εσωτερικά τους τείχη και σύνορα για τους άλλους.

Στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο από το 1987 έως σήμερα μετακινήθηκαν σε πανεπιστήμια της Ευρώπης περίπου 11.000 φοιτητές (400-500 κάθε χρόνο), ενώ περίπου 7.500 ευρωπαίοι φοιτητές πέρασαν από σχολές και τμήματα του πανεπιστημίου. Αντίστοιχα, 3.500 μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ μετακινήθηκαν για να διδάξουν σε συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και άλλοι τόσοι από την Ευρώπη εισήλθαν στο ΑΠΘ. Στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας οι εξερχόμενοι φοιτητές φέτος φτάνουν τους 126 και οι εισερχόμενοι τους 60, ενώ το ίδρυμα διαθέτει περί τις 150 διμερείς συνεργασίες με ευρωπαϊκά ΑΕΙ και προσφέρει αγγλόφωνα μαθήματα, τα οποία επιλέγουν όχι μόνο οι ξένοι φοιτητές, αλλά και οι Έλληνες που θέλουν να προετοιμαστούν για το εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ