Δ. Θεσ/νίκης: Άρχισαν οι απολογίες για την Παγία

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης στις επόμενες 10 ημέρες θα αποφασίσει, με βούλευμά του, για την τύχη του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Θεόδωρου Αθανάσαρου, ο οποίος απολογήθηκε ενώπιον του β’ ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της Παγίας Προκαταβολής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα

Κι αυτό, διότι μετά την απολογία του προέκυψε διαφωνία μεταξύ του β’ ειδικού ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελου Μαδεμλή ως προς την επιβολή περιοριστικού όρου και εγγυοδοσίας.

Ο ανακριτής έκρινε ότι ο Θ. Αθανάσαρος έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος άνευ όρων, ενώ, αντιθέτως, ο εισαγγελέας τάχθηκε υπέρ του να αφεθεί ελεύθερος, αλλά με την επιβολή του περιοριστικού όρου της εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 10 χιλιάδων ευρώ.

Απολογία Αθανάσαρου

Νωρίτερα, κατά την απολογία του, ο Θ. Αθανάσαρος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, δηλώνοντας ότι είναι αθώος.

Στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε, τόνισε ότι «ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, εκ των αρμοδιοτήτων του, δεν εμπλέκεται από το Νόμο σε κανένα στάδιο της διαχείρισης της Παγίας», καταδεικνύοντας ως υπεύθυνους για τον έλεγχο των αποδείξεων και των πληρωμών του ταμείου τη Λογιστική Υπηρεσία του δήμου και τη Δημαρχιακή Επιτροπή.

Τέλος Αυγούστου έως αρχές Σεπτεμβρίου οι απολογίες

Ο Θ. Αθανάσαρος ήταν ο μόνος από τους εμπλεκόμενους για την υπόθεση της Παγίας Προκαταβολής του Δήμου Θεσσαλονίκης -η «μαύρη τρύπα» της οποίας ανέρχεται σε 533 χιλιάδες ευρώ- που δέχθηκε να απολογηθεί σήμερα.

Οι υπόλοιποι 20 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, δύο πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, ο τέως γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν κατά περίπτωση από τις 29 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων -στην πλειονότητά τους υπάλληλοι σε διάφορες οικονομικές υπηρεσίες του δήμου- εμφανίστηκαν αυτοπροσώπως στον β’ ειδικό ανακριτή. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν ο τέως δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος και οι πρώην αντιδήμαρχοι Αναστάσιος Γερογιάννης και Μιχάλης Ζορπίδης.

Ο προφυλακισθείς για το έλλειμμα «μαμούθ» των 51,4 εκατ. ευρώ στο δήμο Μ. Λεμούσιας παρουσιάστηκε συνοδεία του συνηγόρου του. Προσήχθη δε σιδηροδέσμιος και ήταν εμφανώς καταβεβλημένος.

Οι κατηγορίες για την Παγία

Το κατηγορητήριο που συντάχτηκε για την υπόθεση της Παγίας αποδίδει βαρύτατες πράξεις σε συνολικά 22 άτομα. Δύο εξ αυτών -ο πρώην αντιδήμαρχος Απόστολος Τσουρέκας κι ένας υπάλληλος του δήμου- απεβίωσαν προσφάτως, οπότε η διαδικασία εναντίον τους αναστέλλεται.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους εμπλεκόμενες είναι αυτές της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, της απάτης σε βάρος ΟΤΑ κατ’ εξακολούθηση και της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου, που προβλέπει μέχρι και ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ακόμη, απαγγέλθηκε κατηγορία για το αδίκημα της απλής συνέργειας σε απιστία, της πλαστογραφίας με χρήση κατ’ εξακολούθηση, η οποία αφορά έναν μόνον υπάλληλο, και, κατά περίπτωση, της παράβασης καθήκοντος από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!