δ-θάσου-μνημείο-για-τους-πεσόντες-αερο-283152
ΔΗΜΟΙ | 22.06.2012 | 12:11

Δ. Θάσου: Μνημείο για τους πεσόντες αεροπόρους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Το πράσινο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου γιορτάζει φέτος τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή του και την ενσωμάτωσή του στη μητροπολιτική Ελλάδα. Το σημαντικό αυτό γεγονός της νεότερης ιστορίας του νησιού συμπίπτει και με τα εκατό χρόνια από τη σύσταση της Ναυτικής Αεροπορίας της οποίας το νησί της Θάσου διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο, λόγω του αεροδρομίου του Πρίνου.

Ο Δήμος Θάσου, θέλοντας να αναδείξει το σημαντικό αυτό γεγονός για την τοπική ιστορία του νησιού και ταυτόχρονα να τιμήσει τους αεροπόρους που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, αποφάσισε την ανέγερση ενός μνημείου από το φημισμένο λευκό θασίτικο μάρμαρο με χαραγμένα πάνω σε πλάκα τα ονόματα των ελλήνων και ξένων αεροπόρων.

Στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου πεσόντων αεροπόρων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 24 Ιουνίου 2012, αναμένεται να παραστούν ο αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Φώτης Κρεβάικας και ο αρχηγός Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, υποναύαρχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης.

Η ιστορία του αεροδρομίου Πρίνου ξεκινά το 1916, όταν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατασκευάζεται το δεύτερο κατά σειρά μετά το Μούδρο της Λήμνου αεροδρόμιο των συμμάχων κατά των γερμανικών δυνάμεων.

Στόχος της δημιουργίας του αεροδρομίου (το οποίο ήταν χωροθετημένο σε όλη την περιοχή της βάλτας του Πρίνου – σημερινό δασύλλιο) ήταν η παρεμπόδιση έως και η ακύρωση της αναχαιτιστικής γραμμής των γερμανικών αεροπλάνων που πετούσαν από τη γερμανοβουλγαρική βάση στη Δράμα και τη γερμανοτουρκική βάση στα Δαρδανέλια.

Ανάμεσα στους Άγγλους, Γάλλους, Ιταλούς και Νεοζηλανδούς με τα σαράντα οκτώ αεροπλάνα που βρίσκονταν στη βάση του Πρίνου επιχειρούν και οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι της νεοσύστατης τότε Ναυτικής Αεροπορίας.

Από το αεροδρόμιο του Καζαβητίου (όπως ονομαζόταν) επιχειρούσαν δεκαοκτώ έλληνες χειριστές και συγκεκριμένα οι: Δ. Αργυρόπουλος, Β. Λάζαρης, Σ. Χάμπας, Κ. Σκουφόπουλος, Ν. Γεωργακόπουλος. Λ. Μελετόπουλος, Α. Γουδής, Ε. Πάγκαλος, Α. Βιτάλης, Ν. Δέσποτας, Γ. Κακουριώτης, Π. Γέροντας, Ι. Κοττάκης, Γ. Χρυσούλης, Δούμης, Ζάκκας, Γεωργαλής και Κ. Αναγνώστου.

Σημαντικό σημείο αναφοράς και διατήρησης της ιστορικής μνήμης αποτελεί το μνημείο ελλήνων πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που στήθηκε τον Απρίλιο του 1957, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που βρισκόταν το αεροδρόμιο του Πρίνου και φέρει στην πλάκα του τα ονόματα εννέα ελλήνων αεροπόρων.

Το μνημείο στήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και τους τοπικούς φορείς όπου και βρίσκονται τα οστά των νεκρών αεροπόρων που περισυλλέχθηκαν από τον επιζώντα ναύτη Σουρή. Τα τελευταία χρόνια παρέμενε ωστόσο, εγκαταλελειμμένο και ξεχασμένο σε αφανές σημείο στην Σκάλα του Πρίνου.

Την Κυριακή 24 Ιουνίου ο Δήμος Θάσου εγκαινιάζει την αντικατάσταση του συγκεκριμένου μνημείου με ένα μνημείο από θασίτικο άσπρο μάρμαρο ισάξιο της ιστορίας και της σημασίας του.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ