δ-σαρωνικού-συνεδρίασε-το-συντονιστι-1010062
ΔΗΜΟΙ | 13.04.2022 | 11:35

Δ. Σαρωνικού: Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας 

Η καλλιέργεια κουλτούρας πρόληψης στους πολίτες ώστε να μην εκδηλώνονται έκτακτα καταστροφικά συμβάντα που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και περιβάλλον βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαρωνικού, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.

Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 12 Απριλίου, έγινε απολογισμός της χειμερινής περιόδου 2021-2022 από τον δήμαρχο Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου και τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπο Γαλάνη και αναδείχθηκαν οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κάθε ενδεχόμενο έκτακτο συμβάν.

Ο Π. Φιλίππου αφού ευχαρίστησε το δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαρωνικού και ιδιαίτερα τον Χ. Γαλάνη για το εξαιρετικής σημασίας έργο που προσφέρει στους πολίτες, προχώρησε σε απολογισμό της χειμερινή περιόδου σημειώνοντας: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου η Δημοτική Αρχή ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν λόγω των έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με αποκορύφωμα την κακοκαιρία «Ελπίδα». Ο δήμος Σαρωνικού ήταν από τους ελάχιστους, αν όχι ο μοναδικός, όπου οι κεντρικοί δρόμοι διατηρήθηκαν ανοιχτοί και προσπελάσιμοι. Αυτή η επιτυχία οφείλεται στο ότι η δημοτική αρχή με την προμήθεια επαρκούς ποσότητας αντιπαγετικού άλατος και με συνεχείς δράσεις αποχιονισμού στο οδικό δίκτυο κατάφερε να κερδίσει το μεγαλύτερο στοίχημα της χειμερινής περιόδου. Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία ήταν επί ποδός σε 24ωρη βάση ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους δημότες σε καθημερινές τους δραστηριότητες:  μετακίνηση ευπαθών ομάδων, μέριμνα για άστεγους και άπορους συμπολίτες μας κ.α. Καταφέραμε και κρατήσαμε το Κέντρο Υγείας Καλυβίων λειτουργικό σε 24ωρη βάση, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται όσοι δεν μπορούσαν να φτάσουν στα κεντρικά νοσοκομεία, ενώ εξυπηρετήθηκαν και περιπτώσεις συνανθρώπων μας που έπρεπε να μεταβούν σε εξειδικευμένες δομές υγείας, όπως για παράδειγμα οι νεφροπαθείς που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Αιμοκάθαρσης Κορωπίου», σημείωσε ο Π. Φιλίππου.

Αναφορικά με την αντιπυρική περίοδο επισήμανε εμφατικά ότι «πρωτεύον μέλημα όλων μας προκειμένου να έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι, πρέπει να είναι η πρόληψη. Ως δήμος κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καθαρίσουμε ξερόχορτα από κοινόχρηστους χώρους, πρανή και περιαστικά δάση, ωστόσο σε έναν δήμο τόσο εκτεταμένο όσο ο δικός μας δεν αρκεί η δική μας παρέμβαση. Χρειάζεται ο καθένας από εμάς να είναι υπεύθυνος για τον χώρο του και να τον καθαρίζει».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Χαράλαμπος Γαλάνης που δίνοντας βαρύτητα στην αντιπυρική περίοδο που σε λόγο ξεκινάει υπογράμμισε ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει διανοίξεις δρόμων, έχει γίνει καταγραφή και χαρτογράφηση όλων των πυροσβεστικών κρουνών και σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Μπούτση, διανοίγονται και καθαρίζονται αγροτικοί δρόμοι. Επίσης, καθαρίζουμε τα πρανή και τους κοινόχρηστους χώρους από τα ξερόχορτα». Ο Χ. Γαλάνης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των δημοτών ώστε να αξιολογήσουν από την πλευρά τους τη σημασία της πρόληψης. «Έχουμε μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων την οποία δεν μπορούμε να επιβλέπουμε επί 24ωρης βάσης. Καλό είναι να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε φορείς, συλλόγους και πολίτες ώστε να γνωρίζουν ότι η συνδρομή τους στην πρόληψη αλλά και στην άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής σε περίπτωση πυρκαγιάς, είναι καίριας σημασίας».

Εκτενή ομιλία για την απουσία κουλτούρας πρόληψης πραγματοποίησε και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής Αρχιπύραρχος Ιωάννης Ζαμάνης που τόνισε ότι πέρα από τη υποχρέωση των φορέων αυτοδιοίκησης να καθαρίζουν τους κοινόχρηστους χώρους, οι ιδιώτες οφείλουν να φροντίζουν τους χώρους ιδιοκτησίας τους ώστε να είναι καθαροί πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Περιέγραψε, στη συνέχεια, τις τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα της Πυροσβεστικής κατά την επέμβαση τους σ’ ένα συμβάν και ανέδειξε την οικονομική διάσταση της πυρόσβεσης.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν, μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Κυριακόπουλος, Κώστας Γκίκας, Βασίλης Μπούτσης, Ηλίας Πατσιαούρας, Θανάσης Καραγιάννης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμητρα Ράπτη, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Παλαιάς Φώκαιας Θανάσης Παπουτσής και Αναβύσσου Όλγα Κετέογλου και οι επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης  Χρήστος Τσιγαρίδας και Σουλτάνα Γαλανοπούλου.

Επίσης, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορωπίου παρέστησαν οι Κων/νος Βλάχος και Εμμανουήλ Βλασιάδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαρκοπούλου Ιωάννης Δαληβίγκας, ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαυρίου Βασίλης Πολύζος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σαρωνικού Α/Α΄ Ευάγγελος Γιδόπουλος, από το Τμήμα Ασφαλείας Σαρωνικού ο Αστυνόμος Α’ Χρήστος Κόκκαλης, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής Σωτηρία Μπάιμπου, από το Β’ Λιμενικό Τμήμα Βουλιαγμένης η Υποπλοίαρχος Θεανώ Πολατίδου και ο Ανθυπασπιστής Παύλος Μπουγάς.

Όλοι οι παραβρισκόμενοι στις τοποθετήσεις τους υπερθεμάτισαν αναφορικά με την αξία της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών ώστε να ενεργούν στην κατεύθυνση της πρόληψης επικίνδυνων εξελίξεων και συμφώνησαν σε νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαρωνικού το αμέσως προσεχές διάστημα.