Δ.Σ. Κιλκίς: Δε συμπράττουμε στη διαθεσιμότητα – απολύσεις υπαλλήλων μας

Να μη συμπράξει στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που προωθείται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και να μην αποστείλει καμία λίστα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς στην έκτακτη συνεδρίασή του, που έγινε στις 14 Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα, το δ.σ. Κιλκίς, έχοντας υπόψη ότι:

  • Η κατάργηση των θέσεων που προβλέπεται στην παράγραφο Ζ4 του ψηφισθέντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, που αποτελεί ουσιαστικά προάγγελο απολύσεων, γίνεται κατά παράβαση των κατ’ επιταγή του άρθρου 103 του Συντάγματος διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών Υπαλλήλων και του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων.
  • Δεν προβλέπεται κάποια αξιολόγηση προσωπικού και του παραγόμενου έργου τους, ώστε να τεθεί σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια να απολυθεί προσωπικό που κρίθηκε, με όλες τις νόμιμες εγγυήσεις, ανεπαρκές.
  • Τίθενται αυθαίρετες ποσοστώσεις και προϋποθέσεις που αφορούν κάποιες συγκεκριμένες ειδικότητες.
  • Τίθεται ως κριτήριο ο τρόπος πρόσληψης, τη στιγμή που μεγάλος αριθμός των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων προσλήφθηκε πριν από τη θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ, με βάση τα τότε ισχύοντα.
  • Οι ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ), όπως κυρώθηκε με το Ν. 1850/1989, με την αρχή του «δημοσίου τοπικού συμφέροντος», όπως αυτό διαμορφώνεται από τον Ν. 3463/2006 και τον Ν. 38520/2010, με την αρχή της αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ, δηλαδή της διοικητικής δράσης που εκδηλώνεται έγκυρα και συνεπάγεται στην πραγματικότητα το επιζητούμενο αποτέλεσμα, καθώς και με την αρχή της συνέχειας της ύπαρξης και λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών.
  • Οι ΟΤΑ, με την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, σε συνδυασμό με την αναστολή των προσλήψεων προσωπικού των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ έως 31.12.2016, τη μεταφορά περισσοτέρων από 200 νέων αρμοδιοτήτων από 1.1.2013 χωρίς μεταφορά πόρων και προσωπικού και τον περιορισμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, θα αδυνατούν να εξυπηρετούν τις τοπικές υποθέσεις, καθώς ιδιαίτερα κρίσιμες διοικητικές υπηρεσίες κοινωνικοπρονοιακών και παραγωγικών δομών και υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα θα λειτουργούν στα όρια της αποδιάρθρωσης και κατάρρευσης.

Εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

-Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς συντάσσεται με τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και της ΚΕΔΕ σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στη λειτουργία των ΟΤΑ από την ψήφιση και εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

-Εκφράζει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή του στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του Δήμου Κιλκίς, καθώς και την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε απόλυση εργαζομένου, καθώς το προσωπικό που υπηρετεί με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου στον Δήμο Κιλκίς καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

-Αντιτίθεται στην απάνθρωπη λογική των αριθμών που εφαρμόζει το κράτος, καθώς και στην άνευ προηγουμένου απαξίωση και υποβάθμιση που δέχεται τους τελευταίους μήνες η Τοπική Αυτοδιοίκηση (συνεχείς περικοπές στις επιχορηγήσεις που οδηγούν χωρίς καμία αμφισβήτηση σε οικονομική κατάρρευση, περισσότερες αρμοδιότητες χωρίς απαραίτητους πόρους κ.α.).

-Καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει τις σχετικές διατάξεις του ψηφισθέντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και τους συγκεκριμένους όρους του Μνημονίου που πλήττουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

-Αποφασίζει να μην συμπράξει ο Δήμος Κιλκίς με οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτόν.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!