δ-ρόδου-συνάντηση-χατζηδιάκου-ξυδάκη-164714
ΔΗΜΟΙ | 30.05.2015 | 19:29

Δ.Ρόδου: Συνάντηση Χατζηδιάκου-Ξυδάκη – Ποια θέματα συζήτησαν

Τον αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Νικόλαο Ξυδάκη υποδέχθηκε  ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, παρουσία των Βουλευτών Δωδεκανήσου κ. κ. Νεκτάριου Σαντορινού και κ. Δημητρίου Γάκη, της Καθηγήτριας ΜΠΕ και Διευθύντριας Σπουδών Β’ Κατεύθυνσης «Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης» ΔΠΜΣ ΕΜΠ Προστασία Μνημείων κ. Αντωνίας Μοροπούλου, των Αντιδημάρχων : Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου, Πολεοδομικού Σχεδιασμού κ. Γεωργίου Κακούλη του Προέδρου του ΔΟΠΑΡ κ. Σέργιου Αϊβάζη και της προϊσταμένης Εφορείας  αρχαιοτήτων κ. Μάνια Μιχαηλίδου.

Ο κ. Ξυδάκης επισκέφθηκε τη Ρόδο προκειμένου να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνάντησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Παιδείας και Πολιτισμού Marie Sklodowska-Curie ITN-DCH “Initial Training Network for Digital Cultural Heritage” και του Θερινού Σχολείου που συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ITN-DCH, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ροδίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Θα φιλοξενηθεί στη Ρόδο από 1 έως 7 Ιουνίου 2015 με θέμα την «Ολοκληρωμένη Τεκμηρίωση για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης και των μνημείων της Ρόδου», που είχε σας απώτερο στόχο  την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης και Έρευνας για την Προστασία, Διατήρηση και Αειφόρο Ανάπτυξη Ιστορικών Πόλεων, στο πλαίσιο της πρότασης – πλαισίου για την «ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ως ανοιχτού εργαστηρίου για την προστασία, διατήρηση και αειφόρο ανάπτυξη των Ιστορικών Πόλεων», που έχει επεξεργαστεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ροδίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Ο Δήμαρχος, συμμετείχε στη σύσκεψη που  φιλοξενήθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη, παρουσία των Βουλευτών και υπηρεσιακών παραγόντων, τονίζοντας τις ανάγκες που παρουσιάζει η μεσαιωνική πόλη και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι.

Στη συνέχεια υποδέχθηκε στο Γραφείο του τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού.  Αναφέρθηκε στον Στρατηγικό σχεδιασμό για την προστασία των Ιστορικών Πόλεων, την καινοτόμο διατήρηση και συντήρηση τους με επιστημονική υποστήριξη ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη τεκμηρίωση  και διάγνωση για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γιατί η πολιτιστική κληρονομιά είναι αυτή που δημιουργεί, προάγει και αναπαράγει τον πολιτισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Εθνικό Θέατρο, για το οποίο ο κ Ξυδάκης, είχε λεπτομερής ενημέρωση.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν η ολοκλήρωση της μελέτης του Εθνικού Θεάτρου, η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την ολοκλήρωση των δικτύων και την συντήρηση της Μεσαιωνικής πόλης. Επίσης ο Υπουργός ζήτησε να επισπευτεί η ολοκλήρωση της μελέτης για την Ακρόπολη της Ρόδου και τον αρχαιολογικό χώρο του Ροδινιού, προκειμένου να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

Αύριο ο Υπουργός συνοδευόμενος από τους Βουλευτές και το Δήμαρχο, θα επισκεφτεί την Καλλιθέα και την Λίνδο, προκειμένου να έχει ιδία αντίληψη για τα εκτελούμενα έργα.