δ-ρήγα-φεραίου-σε-εφαρμογή-ερευνητικό-265610
ΔΗΜΟΙ | 28.02.2013 | 06:00

Δ. Ρήγα Φεραίου: Σε εφαρμογή ερευνητικό πρόγραμμα για το Κιρκινέζι

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE που σχετίζεται με την προστασία του Κιρκινεζιού συμμετέχει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου. Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την επιστημονική ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, ενώ ο δήμος συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας-εταίρος.

Το Κιρκινέζι είναι ένα είδος γερακιού το οποίο εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κάρλας καθώς και στους υπόλοιπους πεδινούς και ορεινούς όγκους, αλλά και στα χωριά, ενώ τα τελευταία χρόνια απειλείται με εξαφάνιση.  Το κιρκινέζι είναι το κοινότερο γεράκι στην Ελλάδα και την Ευρώπη και συμπεριλαμβάνεται στα παγκόσμια απειλούμενα είδη.

Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει τίτλο «Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας» και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υλοποίησή του θα διαρκέσει έως τις 31/05/2016. Έχει περιοχή υλοποίησης τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Θεσσαλικού Κάμπου, Κάρλας και Μαυροβουνίου.

Φορέας – Συντονιστής είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα το Εργαστήριο Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας, ενώ Συνεργαζόμενοι Φορείς-Εταίροι είναι: ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, ο Φορέας Διαχείρισης λίμνης Κάρλας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) και η Nature Conservation Consultants ΕΠΕ (NCC). Το ερευνητικό έργο έχει ως στόχο να καταστεί δυνατή η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου πλαισίου για τη διατήρηση του κιρκινεζιού σε 3 ΖΕΠ, οι οποίες διατηρούν πάνω από το 75% του πληθυσμού του είδους στην Ελλάδα και το 6% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη δημιουργία μιας καλά εστιασμένης πολιτικής διατήρησης, σχεδιασμού και υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων που απαιτούνται για να διασφαλιστεί μια θετική τάση ανάπτυξης του πληθυσμού του Κιρκινεζιού στις περιοχές, δηλαδή μια αύξηση τουλάχιστον 15% εντός των 48 μηνών της διάρκειας υλοποίησης του έργου.

Το έργο έχει ήδη αποκτήσει την υποστήριξη διαφόρων τοπικών φορέων, γεωργικών συνεταιρισμών και ΜΚΟ, του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως τόνισε η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου «έίμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που συμμετέχουμε στο συγκεκριμένο ερευνητικό επιστημονικό πρόγραμμα που στοχεύει στη διασφάλιση του οικοσυστήματος της περιοχής μας. Παράλληλα θέλουμε να τονίσουμε τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού περιβάλλοντος, ενώ είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Τμήματος και υπεύθυνο επιστημονικό συντονιστή του προγράμματος κ. Θανάση Σφουγγάρη. Από την πλευρά μας θα υλοποιήσουμε όλες τις δράσεις που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα, ενώ ήδη έχουμε λάβει και ένα μέρος της χρηματοδότησης για έναρξη παρεμβάσεων».