δ-ρεθύμνης-οχι-στο-helios-από-την-παράταξ-294009
ΔΗΜΟΙ | 31.10.2011 | 08:05

Δ. Ρεθύμνης: ΟΧΙ στο «Helios» από την παράταξη του ΣΥΝ

«Όχι» στη διάθεση των δημοτικών εκτάσεων για το ελληνικό ενεργειακό πρόγραμμα «Ήλιος» λένε η παράταξη «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου»και ο επικεφαλής της στο δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνης Γιώργος Βλαστός· μάλιστα, ζητούν να συζητηθεί το θέμα αυτό με τη μορφή του κατεπείγοντος στη σημερινή συνεδρίαση του Οργάνου.

«Ο Δήμος Ρεθύμνης δεν πρέπει να διαθέσει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο δημοτικής έκτασης γι’ αυτό το πρόγραμμα, που αποτελεί μέρος της νεοκατοχικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης χρέους και μόνιμης εποπτείας της χώρας που υπέγραψαν χωρίς καμία διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στις 26/10/2011.

»Ο Δήμος Ρεθύμνης πρέπει να συντονίσει την δράση του μαζί με άλλους δήμους, την αιρετή περιφέρεια και φορείς του νομού και της Κρήτης για μια ανάπτυξη των ΑΠΕ υπέρ των πολιτών και του περιβάλλοντος και όχι για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων ξένων και ντόπιων», αναφέρει σε άρθρο-ανακοίνωσή του ο Γιώργος Βλαστός.

Αυτάρκης ενεργειακά σε 15 χρόνια η Κρήτη

Παράλληλα, καταθέτει και μια σειρά από προτάσεων που μπορεί να οδηγήσει την Κρήτη να είναι ενεργειακά αυτάρκης μέσα στην επόμενη 15ετία:

«Θεωρούμε ότι στόχος μας πρέπει να είναι η Κρήτη σε 15 χρόνια να είναι ενεργειακά αυτάρκης με αιολική και ηλιακή ενέργεια. Η Κρήτη αναπόφευκτα θα κινηθεί προς την αξιοποίηση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

»Σήμερα αυτό συμβαίνει με την παραχώρηση αδειών σε ιδιωτικές εταιρείες, την αδειοδότηση γεωργών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και την τραπεζική χρηματοδότηση της ατομικής παραγωγής έναντι μιας προσυμφωνημένης τιμής εξαγοράς του ρεύματος.

»Το σύστημα αυτό που κινείται αποσπασματικά και χωρίς κανένα σχεδιασμό επικαλείται την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και των εμπλεκόμενων φορέων», σημειώνει ο επικεφαλής της παράταξης «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» και προτείνει:

1. Την ίδρυση Κρητικής Εταιρείας Ενέργειας (δημόσιου συμφέροντος), με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, δημόσιων φορέων και ιδιωτών σε πολυμετοχική βάση.

2. Την ανάληψη από την εταιρεία αυτή του σχεδιασμού του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με αποκλειστική πηγή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

3. Συνέργειες με ΔΕΗ, ειδικά στη διανομή του ρεύματος.

4. Βάση του συστήματος να είναι η ατομική παραγωγή ενέργειας σε κατοικίες, ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια.

5. Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας να είναι μεσαίας κλίμακας (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα).

6. Η αποθήκευση να στηρίζεται σε υβριδικά συστήματα (αντλησιοταμιευτήρες).

7. Η σύνδεση με άλλες περιοχές της χώρας πρέπει να αποκλειστεί. Αυτή μπορεί μεν να μετατρέψει την Κρήτη σε εξαγωγέα ενέργειας αλλά με προφανή τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

8. Μείωση σταδιακά της κατανάλωσης κτιρίων (βιοκλιματικές πρακτικές σε παλιά και νέα κτίρια).

9. Να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα των Δήμων να αναπτύσσουν οι ίδιοι ΑΠΕ και να τις εκμεταλλεύονται (π.χ. σε σχολικά κτήρια) αυξάνοντας έτσι τα έσοδα τους σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για την Αυτοδιοίκηση.