Δ. Πεντέλης: Λήψη μέτρων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών

Ο Δήμος Πεντέλης στα πλαίσια του διαρκούς ενδιαφέροντος και της άμεσης ενημέρωσης των δημοτών σας γνωρίζει ότι το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε την υπ’αριθ. πρωτ. Δ1γ/Γ.Ποικ.58468/26-7-2018 εγκύκλιο σχετικά με τη λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές.
Με αφορμή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από τις πυρκαγιές της 23-7-2018 επισημαίνονται τα εξής:
α.Ιδιαίτερη σημασία και προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, είτε μέσω συσσιτίων ή μέσω διανομών οργανώσεων και φορέων.
β.Επίσης ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στις εγκαταστάσεις των ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίες θα φιλοξενήσουν πληγέντες, ειδικότερα όσον αφορά τα συστήματα κλιματισμού -αερισμού και ύδρευσης.
γ.Επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης μηχανικών βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης και εισόδου σ’ αυτό ξένων υλικών θα πρέπει να διενεργηθεί αμεσα υγειονομικός έλεγχος λειτουργίας όλων των συστημάτων ύδρευσης(γεώτρησης, δεξαμενής, δικτύου διανομής).
δ.Δεδομένου ότι εξαιτίας των πυρκαγιών η κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος εκτιμάται ως επιβαρυμένη θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας ιδιαίτερα για τα άτομα αυξημένου κινδύνου (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπνευστικές – καρδιαγγειακές παθήσεις ως εξής:
Αποφυγή παραμονής και κάθε σωματικής άσκησης ή έντονης δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Επίσης κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους συνιστάται να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ σε περίπτωση επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό.
Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο όσον αφορά την προστασία της υγείας των κατοίκων κατά την επιστροφή τους σε κατοικίες που κρίθηκαν κατάλληλες, ενδείκνυται:
 καλός καθαρισμός κατοικιών μετά από πυρκαγιά
 τήρηση οδηγιών που αναγράφονται στα είδη καθαρισμού ,
 χρήση ειδών ατομικής προστασίας
 απομάκρυνση παιδιών και κατοικίδιων
 θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι υπάρχει επαρκής αερισμός / εξαερισμός στο χώρο.
Το Ε.Κ.ΕΠ.Υ.( Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ) και το ΚΕΕΛΠΝΟ ( Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) βρίσκονται σε εικοσιτετράωρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στα τηλέφωνα ΕΚΕΠΥ:2106822445, ΚΕΕΛΠΝΟ:2105212000.
Η Υγειονομική επιτήρηση θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και με πνεύμα καλής συνεργασίας με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ, ΦΥΣΙΚΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!