Δ. Πατρέων: Ζητά μονιμοποίηση σχολικών καθαριστριών και καταβολή δεδουλευμένων

Την απόλυτη στήριξη του, στον αγώνα των σχολικών καθαριστριών και στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει για σήμερα, εκφράζει ο δήμος Πατρέων καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν αρχικά στην καταβολή των δεδουλευμένων τους και στην πορεία στην μονιμοποίηση τους, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του, ο δήμος Πατρέων σημειώνει:

«Οι σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Πατρέων απεργούν σήμερα, συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο καθεστώς των συμβάσεων έργου, στους μισθούς – ψίχουλα και τις καθυστερήσεις στην πληρωμή τους.

Η Δημοτική Αρχή είναι στο πλευρό τους, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις τους, για σταθερή και μόνιμη εργασία με μισθό, ασφάλιση και δικαιώματα.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, αποτέλεσε θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας.

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε την εισήγηση του Αντιδημάρχου Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέα Αθανασόπουλου:

«Στα 265 Δημόσια Σχολεία του Δήμου μας φοιτούν 30.000 μαθητές όλων των βαθμίδων.
Σημαντικό στοιχείο της ομαλής λειτουργίας τους είναι η καθημερινή ανάγκη υγιεινής και καθαριότητας τους που αποτελεί πρωταρχική φροντίδα της Δημοτικής Αρχής.
Οι υπηρεσίες των σχολικών καθαριστριών εν μέσω ανθυγιεινών συνθηκών για την διατήρηση της καθαριότητας στο δημόσιο σχολείο σε υψηλό επίπεδο είναι ανεκτίμητης αξίας.

Σε αντίθεση με την πολύτιμη συνεισφορά των 167 καθαριστριών που απασχολούνται με συμβάσεις Έργου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) είναι η ανασφάλεια για το αύριο και ο εργασιακός Μεσαίωνας που βιώνουν.

Αμείβονται με 300-400€ το μήνα, δεν συμπεριλαμβάνονται στο καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, αποκλείονται από άδειες και επιδόματα όπως γονικά, ασθενείας, λοχείας, μητρότητας, κλπ.

Η Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία είναι υποχρεωμένα να πάρουν μέτρα συνολικής αντιμετώπισης της απαράδεκτης κατάστασης και να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες μονιμοποίησης όλων των σχολικών καθαριστριών στους Δήμους που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού καλύπτουν μόνιμες και σταθερές ανάγκες λειτουργίας του Δημόσιου Σχολείου, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ένταξη τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με πλήρη και εργασιακά δικαιώματα.

Παρότι οι εν λόγω εργαζόμενες προσφέρουν ανελλιπώς τις υπηρεσίες τους, η μισθοδοσία τους αποστέλλεται καθυστερημένα (η μισθοδοσία Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2016 απεστάλη το μήνα Δεκέμβριο 2016) από την εποπτεύουσα αρχή (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) δημιουργώντας δυσάρεστες καταστάσεις στις οικογένειες τους αφού στην πλειοψηφία τους δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος.

Θεωρούμε πως η κυβέρνηση έχει υποχρέωση:

— Να αποστείλει άμεσα την μισθοδοσία των Σχολικών Καθαριστριών (ΙΔΟΧ) του μηνός Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

— Να δρομολογήσει άμεσα τις απαιτούμενες διαδικασίες αποστολής του υπολειπόμενου τμήματος της μισθοδοσία τους έως την λήξη της σχολικής περιόδου, ώστε να εξασφαλίζεται έγκαιρα η μηνιαία καταβολή των δεδουλευμένων τους».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ, ΠΛΗΡΩΜΕΣ, ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ, ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!