Δ. Πατρεών: Καταβάλλει 13ο και 14ο μισθό σε εργαζομένους

Με  απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΠ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας) καταβάλλεται από χθες στους εργαζόμενους της Επιχείρησης, ο 13ος και 14ος μισθός (δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας).
Στην απόφαση, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Τα τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει δραματική επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων και των όρων δουλειάς τους. Την ίδια δραματική επιδείνωση της θέσης και των αποδοχών τους έχουν υποστεί και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΠ όπου σήμερα 183 εργαζόμενοι καλύπτουν όλες τις υπηρεσίες της επιχείρησης όταν το 2011 αριθμούσαν 211 εργαζόμενοι, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται και οι υπηρεσίες στους Καλλικρατικούς Δήμους.

Περαιτέρω, οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών γίνονται ακόμα μεγαλύτερες αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη φορολογική αφαίμαξη των τελευταίων χρόνων, οι οποίες φτάνουν το 50% περίπου.

Στις αντεργατικές πολιτικές όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων συμπεριλαμβάνονται και η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος αδείας (γνωστά ως 13ος και 14ος μισθός) που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα από τους εργαζόμενους στα μέσα της δεκαετίας του 1920.

Επίσης οι εργαζόμενοι απώλεσαν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους, που για χρόνια πλήρωναν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Θυμίζουμε ότι ο 13ος και 14ος μισθός, από τον Μάη του 2010 έγιναν επίδομα των 500 και 250 ευρώ (δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα αντίστοιχα) για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΟΤΑ, τους συνταξιούχους και το Νοέμβρη του 2012 καταργήθηκαν ολοσχερώς με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Οι απώλειες αυτές διατηρήθηκαν και από την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγορίες εργαζόμενων στο Δήμο, στον Κοινωνικό Οργανισμό, στον Καρναβαλικό Οργανισμό, στο ΔΗΠΕΘΕ, προσέφυγαν στα δικαστήρια διεκδικώντας την καταβολή του 13ου & 14ου μισθού, δικαιώθηκαν πρωτόδικα και τους καταβλήθηκαν τα επιδικασθέντα ποσά, με σχετικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής καθώς και των νομικών προσώπων».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ, 13ο &14ο ΜΙΣΘΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!