Δ.Πατρέων: Ενέκρινε τη χορήγηση ΜΑΠ και γάλακτος στις σχολικές καθαρίστριες

Το Δημοτικό Συμβούλιο, του δήμου Πατρέων ενέκρινε ομόφωνα τη χορήγηση ΜΑΠ και γάλακτος στις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης 14 Μαρτίου, με τον τίτλο: «Διάθεσης πίστωσης από τους Κ.Α.Π για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων και η χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και Γάλακτος στις καθαρίστριες σχολικών μονάδων»,

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Η Α΄ Κατανομή των ΚΑΠ έτους 2018 προς τους Δήμους της χώρας που προορίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολίων απεστάλη αυξημένη συγκριτικά με την αντίστοιχη του 2017 κατά τρία (3) εκατομμύρια (από 25 εκατ. σε 28 εκατ.) και όσο αφορά το Δήμο μας αυξημένη κατά 65.482 ευρώ (από 481.027, σε 546.509 ευρώ).

Με έγγραφό του το Υπουργείο Εσωτερικών στις 16-02-2018 αρθμ. Πρωτ. 4632 διευκρινίζει πως η αύξηση που προκύπτει προορίζεται για την κάλυψη των νέων οικονομικών επιβαρύνσεων των Δήμων που μεταφέρθηκαν σε αυτούς με προηγούμενο νόμο και αφορά την χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και Γάλακτος στους εργαζόμενους/νες στην καθαριότητα των σχολείων με σύμβαση έργου. Με τη σημερινή εισήγηση λοιπόν, το συγκεκριμένο ποσόν καταμερίζεται αναλογικά στις δύο σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των δαπανών που τους αναλογούν (Μ.Α.Π. και χορήγηση γάλακτος).

Πρόκειται για το ν 4483/2017 (Α΄107/31-07-2017) που καθιστούσε τους εν λόγω εργαζόμενους/νες δικαιούχους Μ.Α.Π. και Γάλακτος ικανοποιώντας ένα από τα δικαιώματά τους, παραβλέποντας όμως το κύριο, της μονιμοποίησής τους και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά δεν προέβλεπε τις ανάλογες πιστώσεις από το κρατικό προϋπολογισμό για την δαπάνη που προκαλούσε επιχειρώντας να μεταφέρει νέα οικονομικά βάρη στους Δημοτικούς προϋπολογισμούς για την εφαρμογή του.

Η θύελλα διαμαρτυριών που ακολούθησε από τους ίδιους τους εργαζόμενους/νες, τους φορείς τους, από τους Δήμους και τις Σχολικές Επιτροπές όλης της χώρας οδήγησε την κυβέρνηση στην αναδίπλωση και στη συγκεκριμένη εξέλιξη χρηματοδότησης της δαπάνης από το κρατικό προϋπολογισμό.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβραβεύει την σθεναρή στάση αντίστασης και διεκδίκησης που τηρεί ο Δήμος μας απέναντι στη πολιτική μεταφοράς νέων οικονομικών επιβαρύνσεων στο λαό μας μέσω των νέων αρμοδιοτήτων και ευθυνών που νομοθετεί συνεχώς η κυβέρνηση χωρίς να συνοδεύονται με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.

Επαναφέρει επίσης στην επικαιρότητα το αναγκαίο και ρεαλιστικό αίτημα του Δήμου μας και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές) για τουλάχιστον διπλασιασμό της οικονομικής επιχορήγησης μέσω των ΚΑΠ για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων και των επισκευαστικών αναγκών των κτιρίων τους προκειμένου να δημιουργηθούν οι ελάχιστες ευνοϊκές συνθήκες λειτουργίας του Δημόσιου Σχολείου».

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΜΑΠ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ, ΓΑΛΑ, ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΕΝΕΚΡΙΝΕ, ΟΜΟΦΩΝΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!