δ-παιανίας-σταθμοί-ηλεκτρικών-ποδηλά-1024823
ΔΗΜΟΙ | 24.05.2022 | 22:56

Δ.Παιανίας: Σταθμοί ηλεκτρικών ποδηλάτων για χρήση από τους δημότες

Χρηματοδότηση ύψους 255.745,80 ευρώ εξασφάλισε ο Δήμος Παιανίας για την προμήθεια 30 κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα τόσο σε εγγεγραμμένους όσο και σε περιστασιακούς χρήστες.

Με στόχο τον περιορισμό του κυκλοφοριακού φόρτου, της μόλυνσης και του θορύβου, αλλά και την ανάδειξη του ποδηλάτου ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης των τουριστών και γνωριμίας τους με την πόλη, ο δήμος προχωρά στην εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Η σχετική πρόταση του δήμου εντάχθηκε στην Πράξη «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της Χώρας (εκτός Δήμων Μητροπολιτικών Κέντρων)» του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με σκοπό να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσων.

Το έργο περιλαμβάνει:

  • Προμήθεια κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδήλατων πόλης, κατάλληλης σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα χρήσης.

    • Δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων θέσεων κλειδώματος & φόρτισης ποδηλάτου, με δυνατότητα αυτόματης φόρτισης του ποδηλάτου όσο είναι κλειδωμένο.

    • Ολοκληρωμένη πλατφόρμα απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών πεδίου (φορτιστών ηλεκτρικών ποδηλάτων και σταθμών μίσθωσης ποδηλάτων).

    • Ολοκληρωμένες εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών (web και mobile εφαρμογές) για τις υπηρεσίες Μικροκινητικότητας.

    • Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης υπηρεσιών και δεδομένων Μικροκινητικότητας με τον κατάλληλο software και hardware εξοπλισμό.

    • Έργα σύνδεσης με δίκτυα ΟΚΩ, εφόσον απαιτείται.

Τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισης, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος και φόρτισης.

Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης καρτών συνδρομητών για τους πολίτες που το επιθυμούν. Ο κάτοχος της κάρτας θα έχει τη δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτου, χρησιμοποιώντας την στον αναγνώστη έξυπνων καρτών του τερματικού μίσθωσης ποδηλάτων, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τη χρεωστική/πιστωτική κάρτα του.

Μη εγγεγραμμένοι, δηλαδή περιστασιακοί χρήστες, θα μπορούν να μισθώσουν ένα ποδήλατο με τη χρήση της πιστωτικής/χρεωστικής τους κάρτας.

Επίσης οι χρήστες θα μπορούν από ειδική mobile εφαρμογή, να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία του συστήματος σε σχέση με τα διαθέσιμα ποδήλατα σε κάθε σταθμό, σε πραγματικό χρόνο, και στην κατάσταση των διαθέσιμων ποδηλάτων.

«Ο δήμος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην πόλη και δυναμώνει τη φωνή και τις ενέργειές του για την επίτευξη του ευρωπαϊκού σκοπού μείωσης των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ειδικά, για τον Δήμο Παιανίας, η ανάδειξη του ποδηλάτου σε μέσο μετακίνησης θα συμβάλλει στη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην πόλη και τη διευκόλυνση των υπολοίπων μέσων μαζικής μεταφοράς.

Συνεχίζουμε με επιμονή και μεθοδικότητα, εξασφαλίζοντας κάθε χρηματοδότηση με στόχο έναν σύγχρονο, πράσινο δήμο», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.