δ-παιανίας-ο-απολογισμός-της-μάχης-με-985959
ΔΗΜΟΙ | 29.01.2022 | 10:48

Δ. Παιανίας: Ο απολογισμός της μάχης με την κακοκαιρία Ελπίς

Τον απολογισμό των πράξεων του Δήμου κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Ελπίς ανήρτησε ο Δ. Παιανίας.

Σήμερα που η εικόνα του δήμου μας έχει αποκατασταθεί σε μέγιστο βαθμό οφείλουμε, πιστοί στη θέση μας για διοίκηση με διαφάνεια και ειλικρίνεια απέναντι στους δημότες, να διευκρινίσουμε ότι:

Ο Δήμος Παιανίας μπήκε στη μάχη κατά της κακοκαιρίας Ελπίς με:

– 8 μηχανήματα (τα οποία στη συνέχεια έγιναν 17)

– 50 τόνους αλάτι

– Ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης

– Ισχυρή ομάδα εθελοντών Πολιτικής Προστασίας

Από την Δευτέρα οπότε και η κακοκαιρία Ελπίς έπληξε τον Δήμο Παιανίας, η διοίκηση επέλεξε αντί της αντιπαράθεσης να ρίξει το βάρος της στην αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι δημότες οι οποίοι δικαιολογημένα –αν και υπερβολικά σε πολλές περιπτώσεις- εξέφρασαν την οργή τους για την ταλαιπωρία που υπέστησαν. Σε αυτούς, απολογούμαστε για τα λάθη μας.

Είχαμε να αντιμετωπίσουμε:

– Περίπου 250 χιλιόμετρα οδικού δικτύου δευτερεύοντος και τριτεύοντος χαρακτήρα.

– Ενα μοναδικό και δύσκολα αντιμετωπίσιμο, σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, ανάγλυφο εδάφους.

– Πολλούς -ημιορεινούς- οικισμούς με πλέον των ογδόντα (80) χιλιομέτρων ανηφορικών δρόμων

– Περιορισμένο προσωπικό λόγω αδυναμίας μετακίνησης υπαλλήλων

Τις τελευταίες μέρες υπάλληλοι, εθελοντές και αιρετοί:

– Καθάρισαν σχεδόν 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης

– Απεγκλώβισαν 20 δημότες

– Απομάκρυναν περισσότερα από 300 εγκαταλελειμμένα οχήματα εγκλωβισμένων οδηγών

– Μετέφεραν δεκάδες συνδημότες μας που εγκλωβίστηκαν από τον χιονιά μακριά από τις οικείες τους

– Προχώρησαν σε απεγκλωβισμούς στο Οικοτροφείο «Στέγη Αγίου Νικολάου» του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», όπως επίσης και στον οίκο ευγηρίας «Σκέπη Προνοίας»

– Φιλοξένησαν εγκλωβισμένους πολίτες της Λαυρίου

– Απομάκρυναν περισσότερα από 50 δέντρα

Αυτά κάτω από αντίξοες συνθήκες με μόνο κίνητρο την προσφορά στην πόλη και τους συνδημότες τους. Με αίσθημα ευθύνης.

Αναλυτικά:

Το πρωί της Δευτέρας (24/1) από τις 04.00 συνεργεία του Δήμου Παιανίας έριξαν αλάτι στο σύνολο του οδικού δικτύου. Συνολικά μέχρι την Παρασκευή 28/1 χρησιμοποιήθηκαν 50 τόνοι αλατιού, συμπεριλαμβανομένων των 8 τόνων που δόθηκαν σε δημότες.

Οχτώ (8) συνολικά μηχανήματα βρίσκονταν σε ετοιμότητα και στις δύο Δημοτικές Ενότητες.

Με το ξέσπασμα της κακοκαιρίας άπαντες ήταν στη θέση τους σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι κεντρικές οδοί και οι οδοί πρόσβασης.

Στους δρόμους του Δήμου Παιανίας από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα βρίσκονται ο Δήμαρχος Ισίδωρος Μάδης, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Σαμωνάς – Ξύκης και Σταύρος Θανάσης, οι Γιάννης Μπούας και Μιλτιάδης Αντωνίου, οι κοινοτικοί σύμβουλοι Στέλιος Λιανός και Χρήστος Σιδεράκης ενώ καθολική ήταν η κινητοποίηση των συλλόγων Αγιάς Τριάδας, Αργιθέας, Παλαιοπαναγιάς και Προσηλίου.

Στον συντονισμό ήταν οι αντιδήμαρχοι Γ. Δάβαρης, Σπ. Αγγελής, Κλ. Ανδρέου, Ζ. Αγγελοπούλου (στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος) και ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Θ. Μιχαλόπουλος.

Ευθύς εξαρχής απαιτήθηκε η ανακατανομή δυνάμεων ώστε να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να προμηθευτεί επιπλέον μηχανήματα ήδη από τη Δευτέρα, αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω έλλειψης. Ενοικιάστηκαν επιπλέον μηχανήματα της ΕΡΤΕΚΑ για να διευκολύνουν τον αποχιονισμό στη ΔΕ Γλυκών Νερών, περιοχή που δραστηριοποιείται η εταιρεία μέσω του έργου αποχέτευσης.

Την Δευτέρα μόνο απεγκλωβίστηκαν από απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα σημεία πλέον των 20 συμπολιτών μας, μεταξύ των οποίων 6 εγκύων και 7 νεφροπαθών. Σε κάθε επιχείρηση ήταν απαραίτητη η παρουσία μηχανημάτων.

Την Τρίτη προχωρήσαμε σε απεγκλωβισμούς στο Οικοτροφείο «Στέγη Αγίου Νικολάου» του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», όπως επίσης και στον οίκο ευγηρίας «Σκέπη Προνοίας».

Επιπροσθέτως εθελοντές, δημοτικοί υπάλληλοι και αιρετοί κλήθηκαν να συνεπικουρήσουν στην διανομή τροφίμων και φαρμάκων σε συνδημότες μας οι οποίοι δεν μπορούσαν να τα προμηθευτούν. Αξιοσημείωτο είναι πως ο Δήμος Παιανίας φιλοξένησε το βράδυ της Δευτέρας 10 συμπολίτες μας που είχαν εγκλωβιστεί στη Λεωφόρο Λαυρίου, στο ΚΑΠΗ Γλυκών Νερών εξασφαλίζοντας και την σίτισή τους.

Προτεραιότητα επίσης ήταν η συμμετοχή στην επιχείρηση μεταφοράς εγκλωβισμένων συνδημοτών μας στις οικείες τους.

Για την αποτελεσματική παρέμβαση των μηχανημάτων βασική προϋπόθεση ήταν η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων σε βασικές οδούς. Περισσότερα από 300 οχήματα απομακρύνθηκαν ενώ χάρη στην παρέμβαση του Δήμου Παιανίας άνοιξε και το «δαχτυλίδι».

Εξίσου σημαντική ήταν και η κοπή και απομάκρυνση 50 και πλέον δέντρων που έπεσαν προκαλώντας προβλήματα.

Στον Δήμο Παιανίας έδρασαν:

– Την Δευτέρα: 8 μηχανήματα

– Την Τρίτη: 9 μηχανήματα

– Την Τετάρτη 13 μηχανήματα

– Την Πέμπτη 16 μηχανήματα

– Την Παρασκευή 17 μηχανήματα

Εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις που κατέκλισαν το τηλεφωνικό κέντρο του δήμου με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν όλες. Σημειώνεται πως όταν μια γραμμή είναι κατειλημμένη, δεν «μιλάει» αλλά ο καλούντας αυτόματα περνά σε αναμονή με κανονικό ήχο στο ακουστικό του.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός πως οι υπηρεσίες εξασφάλισαν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε συνδημότες μας να μπορέσουν να αποχαιρετήσουν με σεβασμό οικείους τους. Την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 7 ταφές στο κοιμητήριο της ΔΕ Παιανίας.

Αντιλαμβανόμαστε την αγανάκτηση των δημοτών, οφείλουμε όμως να σημειώσουμε:

– Ο Δήμος Παιανίας λειτούργησε με μειωμένο προσωπικό καθώς πολλοί αδυνατούσαν να μεταβούν στην εργασία τους.

– Ο όγκος του χιονιού ήταν πρωτόγνωρος όπως και το γεγονός πως παρέμεινε για αρκετά εικοσιτετράωρα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

– Ειδικά στη ΔΕ Γλυκών Νερών, η χιονόπτωση ήταν πολλαπλάσια από τη ΔΕ Παιανίας.

– Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση δεν είναι αρμοδιότητας των ΟΤΑ. Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ενώ έγιναν άμεσα εργασίες διάνοιξης των οδών στις περιοχές που υπήρξε πρόβλημα ώστε να δοθεί πρόσβαση στον ΔΕΔΔΗΕ.

Οφείλουμε τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας αλλά και τους πολίτες που έσπευσαν να προσφέρουν εθελοντική εργασία και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Η συνεισφορά τους υπήρξε καταλυτική και είναι μάρτυρες των όσων συνέβησαν όσο κάποιοι έκαναν φτηνή πολιτική του πληκτρολογίου αντί να προσφερθούν για το κοινωνικό σύνολο.