δ-μοσχάτου-ταύρου-ολοκληρώθηκε-ο-κύκλ-406975
ΔΗΜΟΙ | 20.08.2018 | 14:58

Δ. Μοσχάτου-Ταύρου: Ολοκληρώθηκε ο κύκλος ψεκασμού για κουνούπια και μυοκτονίας

O Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, πραγματοποίησε στα μέσα Αυγούστου  επαναληπτικό κύκλο προνυμφοκτονίας και ψεκασμών για κουνούπια και έντομα υγειονομικού ενδιαφέροντος και μυοκτονίας στα φρεάτια της πόλης με στόχο τον περιορισμό τους και την μείωση του πληθυσμού τους.

Οι επεμβάσεις  αυτές από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την μείωση του πληθυσμού των εντόμων και των τρωκτικών καθώς και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων μετάδοσης ασθενειών. Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου συνεργάζεται με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control-ECDC) και έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος σχετικά με την αξιολόγηση ενός μοντέλου πρόβλεψης  της παρουσίας του Ασιατικού κουνουπιού τίγρης.

Αντίστοιχες επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και στο σύνολο των σχολικών μονάδων του Δήμου.

Στην προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου καλούνται και οι πολίτες να συνεισφέρουν με κυριότερο μέτρο την εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης γύρω από τις οικίες. Ακολουθούν κάποια βασικά μέτρα προστασίας που μπορούμε όλοι να λάβουμε:

Α. Μέτρα προστασίας στις κατοικίες και στους γύρω χώρους

Ι. Μηχανικά μέτρα

  1. Το νερό σε σιντριβάνια, μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές θα πρέπει να αντικαθίσταται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Τα πιατάκια επίσης από τις γλάστρες θα πρέπει να αδειάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  2. Τοποθετημένα ελαστικά σε υπαίθριους χώρους που εκτίθενται στο νερό της βροχής είτε πρέπει να απομακρύνονται είτε να καλύπτονται.
  3. Τοποθέτηση σήτας σε πόρτες και παράθυρα ή σε άλλες πιθανές εισόδους των κουνουπιών στα σπίτια.
  4. Η λειτουργία ανεμιστήρων και κλιματιστικών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της δραστηριότητας των κουνουπιών στις κατοικίες.
  5. Στα ανθοδοχεία των νεκροταφείων είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται συνθετικά άνθη, ώστε να μην απαιτείται η χρήση νερού.

ΙΙ. Χημικά μέτρα

  1. Καπνογόνες σπείρες (φιδάκια) μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές σε καλυμμένους εξωτερικούς χώρους.
  2. Εντομοαπωθητικά χώρου (ηλεκτροθερμαινόμενα πλακίδια ή υγρά) μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά σε εσωτερικούς χώρους ή σε καλυμμένους εξωτερικούς χώρους.
  3. Η χρήση αερολυμάτων (αεροζόλ) τα οποία προορίζονται για ερασιτέχνες.
  4. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, η διενέργεια ψεκασμών με εγκεκριμένα εντομοκτόνα εντός των οικιών ή στον περιβάλλοντα χώρο.
  5. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, η χρήση προνυμφοκτόνων σκευασμάτων σε εστίες με νερό κοντά σε κατοικίες.

Β. Μέτρα ατομικής προστασίας

  1. Η χρήση κουνουπιέρας.
  2. Η χρήση μακρών παντελονιών και μακρυμάνικης μπλούζας.
  3. Η χρήση εντομοαπωθητικών σώματος

Τα εντομοαπωθητικά σώματος και η ορθή χρήση τους

  • Τα εντομοαπωθητικά δε σκοτώνουν τα κουνούπια, αλλά προλαμβάνουν το τσίμπημά τους.
  • Αν και τα εμπορικά ονόματα ποικίλλουν, υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες διαθέσιμων δραστικών ουσιών εντομοαπωθητικών: τα συνθετικά χημικά (π.χ. DEET, πικαριδίνη, IR 3535) και τα προϊόντα φυτικής προέλευσης (π.χ. citriodiol, geraniol).
  • Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) πριν διατεθούν προς πώληση.
  • Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις εκτεθειμένες επιφάνειες του σώματος, αλλά και στην εξωτερική επιφάνεια των ρούχων σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας του προϊόντος.
  • Η εφαρμογή μεγαλύτερων ποσοτήτων εντομοαπωθητικών δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο προστασίας από τα τσιμπήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με πληροφορίες που αφορούν στα κουνούπια καθώς και τα μέτρα προστασίας, μπορείτε να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού έργου LIFE CONOPS (www.conops.gr)  και του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., http://www.keelpno.gr/).