Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας: Σε 480 πλημμυροπαθείς η οικονομική ενίσχυση αντικατάστασης οικοσκευής

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος του συνόλου των αιτήσεων των πλημμυροπαθών, κατοίκων του δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας σχετικά με την οικονομική ενίσχυση αντικατάστασης οικοσκευής και αποκατάστασης ζημιών κύριας κατοικίαςΣύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου οι 480 από τις 984 αιτήσεις έγιναν αποδεκτές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στις 16/10/2018 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος του συνόλου των αιτήσεων των πληγέντων  συμπολιτών μας και η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής ελέγχου συνδρομής προϋποθέσεων για οικονομική ενίσχυση αντικατάστασης οικοσκευής και αποκατάστασης ζημιών κύριας κατοικίας προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο κλήθηκε να αποφασίσει και αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχθεί την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής.

Ο ρόλος της Επιτροπής ήταν αυστηρά να ελέγξει εάν καλύπτονται οι προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία για χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης και όχι να κρίνει με υποκειμενικό τρόπο εάν πρόκειται για πληγείσες κατοικίες από την πλημμύρα.

Με την κατάθεση και του τελικού πρακτικού της η εισηγητική Επιτροπή, μετά από πολύμηνη εξέταση των φακέλων και συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, από το σύνολο των 984 πληγέντων που έλαβαν το οικονομικό βοήθημα των 586,94€ για την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών κατέληξε στα εξής:

  1. Δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση για την οικοσκευή 480 πληγέντες
  2. Πρέπει να επανεξετασθούν πριν την τελική απόφαση 12 αιτήσεις
  3. Μετά από επανέλεγχο των οικονομικών υπηρεσιών 5 αιτήσεις που αρχικά είχαν εγκριθεί, απορρίφθηκαν
  4. Και δεν δικαιούνται την αποζημίωση οικοσκευής 100 πληγέντες διότι δεν προσκόμισαν το σύνολο των δικαιολογητικών, που απαιτούνται από τη νομοθεσία και 387 πληγέντες διότι, αν και προσκόμισαν τα δικαιολογητικά, από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου η Διοίκηση, με πλήρη διαφάνεια και σεβόμενη τις δημοκρατικές διαδικασίες, εισήγαγε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για ενημέρωση και λήψη των σχετικών αποφάσεων. Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εκφράζοντας την βαθύτερη επιθυμία και την βούληση όλων να εξευρεθεί νόμιμος τρόπος αποζημίωσης για το σύνολο των πληγέντων συμπολιτών μας, η Δήμαρχος με το με αρ. πρωτ. 17767/19-10-2018 έγγραφό της, απευθύνθηκε στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος χορηγεί το σχετικό κονδύλι, ζητώντας και κατ’ ιδίαν συνάντηση, και αιτήθηκε να δεί όλες τις κατηγορίες των πληγέντων που δεν καλύπτονται με το γράμμα του νόμου και είτε μέσω διευκρινιστικών οδηγιών είτε μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας να άρει σειρά εμποδίων που δεν επιτρέπουν την νόμιμη αποζημίωση των πληγέντων.  (επισυνάπτεται το έγγραφο της Δημάρχου προς τον Υπουργό Εσωτερικών ).

Ο Δήμος, διοίκηση και υπηρεσίες, έχουν αποδείξει ότι κατέβαλαν και καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αποκαταστήσουν τις πληγές που άφησε πίσω της η φονική πλημμύρα. Με επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις, ο Δήμος ζήτησε από τους συμπολίτες μας να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος και να μην αδικηθεί κανείς. Οι υπηρεσίες εξάντλησαν τα περιθώρια που δίνει ο νόμος κατά τον έλεγχο συνδρομής των προϋποθέσεων και για χορήγηση της Οικονομικής Ενίσχυσης αντικατάστασης της οικοσκευής.

Ότι ήταν να πράξει ο Δήμος, στο πλαίσιο του νόμου, το έπραξε. Ο αγώνας όμως δεν σταματά εδώ. Ο λόγος τώρα ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο πρέπει να βρει τις λύσεις ώστε με νόμιμο τρόπο να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που η υφιστάμενη νομοθεσία δεν επιλύει. Είμαστε σίγουροι ότι το πνεύμα του Υπουργείου είναι στην ίδια κατεύθυνση και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη δέουσα ευαισθησία.

Με δήθεν παλικαρισμούς δεν ξεπερνιέται και δεν καταργείται ο νόμος ειδικά όταν πρόκειται για δημόσιο χρήμα.

Δυστυχώς κάποιοι, απόντες από τις καθημερινές μάχες που δίνονται, καθισμένοι στους καναπέδες τους, προσπαθούν να διαβάλουν αυτόν τον αγώνα, να βάλουν εμπόδια στο γιγάντιο έργο της αναγέννησης της πόλης που επιτελείται μεθοδικά,  θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Εκείνοι που μέσα στην αδράνειά τους προσπαθούν με κενά και κούφια λόγια να θολώσουν την πραγματικότητα δεν είναι μόνο ξεπερασμένοι αλλά και επικίνδυνοι για τον τόπο. Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε το κατήφορό τους.

Άλλωστε όλοι κρινόμαστε καθημερινά από τα έργα και τις πράξεις μας και όλοι στο τέλος θα αναμετρηθούμε με την κρίση των πολιτών.

 ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΟΙΚΟΣΚΕΥΗΣ_ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΩΝ ΑΠΟΖ ΟΙΚΟΣΚΕΥΗΣ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ- ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ, ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΟΣΚΕΥΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!