Δ.Λάρισας: Εισαγγελική έρευνα για το «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΥΑΛ

Προθεσμία για να απολογηθούν από τον εισαγγελέα, ζήτησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους με αφορμή την απόφαση εφαρμογής του κοινωνικού τιμολογίου σε ευπαθείς ομάδες, στις οποίες εντάχθηκαν και συνταξιούχοι με οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ, επιφέροντας ζημία στη ΔΕΥΑΛ περίπου 5000 ευρώ.

Η εισαγγελική έρευνα, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προέκυψε έπειτα από αναφορά δημότη της Λάρισας.

Ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ βρίσκεται και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ως πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης.

Όπως τονίζουν τοπικά μέσα της Λάρισας, η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου για την ελάφρυνση των ασθενεστέρων, δεν εφαρμόστηκε στην πρώτη της προσπάθεια, αλλά κατόπιν προσφυγής στην Επιτροπή του Άρθρου 152 καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας είχε απορρίψει αρχικά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας με βάση τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής, η οποία και εισηγήθηκε την εφαρμογή κοινωνικού τιμολογίου, δικαιούχοι ορίζονταν: άποροι (προβλέποντας απαλλαγή των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού και ένταξη στο νέο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ), τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω – άτομα με μεσογειακή αναιμία και ινσουλινοεξαρτώμενοι (μείωση 50% των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, μείωση 50% στο νέο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ με την προϋπόθεση ότι το εισόδημα είναι έως 20.000 ευρώ).

Επιπλέον, μπορούσαν να ενταχθούν πολύτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ, (απαλλαγή των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, έκπτωση 50% στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ), πολύτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ (μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού), μονογονεϊκές οικογένειες με τρία παιδιά και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (έκπτωση 50% στο νέο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ), νέοι επαγγελματίες έως 35 ετών με οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ (έκπτωση 50% στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ), συνταξιούχοι με οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ (έκπτωση κατά 30% στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ) και, μακροχρόνια άνεργοι με οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Να διευκρινισθεί ότι οι ΔΕΥΑ της χώρας έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής κοινωνικού τιμολογίου με βάση τον νόμο 4071/12 και με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ενώ οι Δήμοι διέπονται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (σ.σ. τροποποιήθηκε πρόσφατα) και με βάση αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην περίπτωση του Δήμου Λαρισαίων, για το θέμα ελήφθη όντως ομόφωνη απόφαση από το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ αλλά με αφορμή το πολιτικό σκεπτικό της δημοτικής αρχής, για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου ελήφθη και η απόφαση τόσο για τη μείωση των δημοτικών τελών όσο και για την εφαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου.

Λόγω του απορρήτου ωστόσο της εξελισσόμενης προανάκρισης, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το σκεπτικό της έρευνας, γιατί δηλαδή καλούνται σε απολογία τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑ Λάρισας, επειδή ενέταξαν στο κοινωνικό τιμολόγιο την κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων (με οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ) με αποτέλεσμα να «ζημιωθεί» η ΔΕΥΑΛ με ποσό που κυμαίνεται στις 5.000 ευρώ (ανά έτος εφαρμογής της απόφασης).

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!