Δ. Κορυδαλλού: ημερίδα για την κομποστοποίηση - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
9
Δεκέμβριος
Back

Δ. Κορυδαλλού: ημερίδα για την κομποστοποίηση

Μία ακόμα πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος, και συγκεκριμένα της διαχείρισης των απορριμμάτων, παίρνει ο δήμος Κορυδαλλού με τη διοργάνωση ημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την οικιακή κομποστοποίηση.

Μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης και την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, στόχος είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οφέλη της αξιοποίησης οργανικών υλικών μέσω της κομποστοποίησης και της μετατροπής τους σε φυσικό λίπασμα, αλλά και για τα οφέλη που έχει για το περιβάλλον και τη μείωση των απορριμμάτων.

Η ημερίδα πραγματοποιείται την Δευτέρα 26 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του «Σινέ Παράδεισος» στον Κορυδαλλό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, καθώς και εκπροσώπων εταιρειών που θα παρουσιάσουν διαφορετικές μεθόδους κομποστοποίησης.

«Η διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται στην κορυφή των περιβαλλοντικών ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα μας και ιδιαίτερα την Αττική. Οι παραδοσιακοί τρόποι έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο και η μόνη ουσιαστική λύση είναι η δραστική μείωση των απορριμμάτων με την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών διαχείρισης. Προς αυτή την κατεύθυνση η Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την Πολιτεία και κοινωνικούς φορείς έχουν την υποχρέωση να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες» τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή οικιακής κομποστοποίησης μπορεί να μειώσει τα οικιακά απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ από 26% έως 38%.

Στον δήμο Κορυδαλλού εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα από τον περασμένο Νοέμβριο με την τοποθέτηση ειδικών κάδων σε δημότες που υπέβαλαν σχετική αίτηση και μοναδική προϋπόθεση να διαθέτουν ένα μικρό κήπο.

Η διαδικασία βάζει σε λειτουργία μια ελεγχόμενη αποσύνθεση οργανικών υλικών σε ειδικούς κάδους από διάφορους μικροοργανισμούς με σκοπό την παραγωγή ενός πλούσιου φυσικού λιπάσματος.
Έτσι, τα υπολείμματα της κουζίνας δεν πετιούνται. Αναμειγνύονται με πριονίδια, πεσμένα φύλλα, τεμαχισμένα κλαδιά, κομμένο γρασίδι, ακόμα και στάχτη και μετατρέπονται σε πολύτιμο χούμο, μια σπουδαία τροφή για τα φυτά.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!