Δ. Κύμης: Νέα, δεύτερη διαβούλευση για τη διαχείριση των σκουπιδιών - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
22
Οκτώβριος
Back

Δ. Κύμης: Νέα, δεύτερη διαβούλευση για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Ένας νέος κύκλος διαβούλευσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, ένας σύντομος κύκλος, ξεκινά από τη δημοτική Αρχή και το δήμαρχο Δημήτρη Θωμά, μετά την εξασφαλισμένη πλέον χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την κατασκευή των έργων της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου, «η δημοτική Αρχή εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η λύση, που άμεσα μπορεί πλέον να δοθεί, θα ικανοποιήσει την συντριπτική πλειονότητα των δημοτών. Φυσικά εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση ότι οι κάτοικοι των παρακείμενων οικισμών του χώρου εγκατάστασης της μονάδας, θα επωφεληθούν από τις θέσεις εργασίας και την απαλλαγή των τελών καθαριότητας».

 

Η πρώτη διαβούλευση
Η… πρώτη διαβούλευση απέβη άκαρπη, καθώς πέρασε μέσα από τις «Συμπληγάδες Πέτρες» συμφερόντων κομματικών, επιχειρηματικών και τοπικών κοινωνιών. Σύμφωνα με το δήμο:

Το προηγούμενο διάστημα τέθηκε σε διαβούλευση, η άμεση και καθαρή λύση της εγκατάστασης του ΣΜΑ στη «Ρέουσα» Αυλωναρίου στο χώρο κατασκευής του ΒΙΟΚΑ Αυλώνος και της Μονάδας Ανακύκλωσης στην υπάρχουσα κεντροβαρικά της Νότιας Εύβοιας ενεργή χωματερή των Κριεζών, στη θέση «Λακαπετρέσα». Σύμφωνα και με τις υποδείξεις του υπουργείου, για το οποίο προτεραιότητα στη δημιουργία παρόμοιων έργων έχουν οι ενεργές χωματερές. Με αυτή την απόφαση καταφέραμε να δεσμευτεί η πίστωση της τάξεως των 5 εκ ευρώ για την κατασκευή των έργων, εντός της καταληκτικής ημερομηνίας που έληγε αμετάκλητα τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως πάντα η Δημοτική αρχή αφουγκράστηκε την τοπική κοινωνία. Έλαβε υπόψη της τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, παρά το ότι η εξέλιξη της εμποδίστηκε κατ’ επανάληψη από κάποιους, που κινούμενοι από ετερόκλητα συμφέροντα, επιχείρησαν να καρπωθούν επικοινωνιακά το θέμα. Υπήρξαν ακόμη και έκτροπα, «επιτροπές» που αρνούνταν και απαγόρευαν ποικιλοτρόπως τον διάλογο, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του κόσμου να μην μπορέσει να ενημερωθεί.

Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των πολιτών συμμετείχε ενεργά στο διάλογο. Γεγονός που δικαίωσε την προσπάθεια που καταβλήθηκε επί ενάμιση χρόνο, για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στον τόπο μας. Έστω και την τελευταία στιγμή επήλθε η προσδοκώμενη ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς και η Δημοτική Αρχή, με επιμονή, υπομονή, σοβαρότητα και μεθοδικότητα ξεπέρασαν τα προβλήματα που υπήρχαν για την εξέταση εναλλακτικών θέσεων για το έργο, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα για την χωροθέτηση του. Γεγονός που διαψεύδει τις «Κασσάνδρες» που μιλούσαν για έλλειψη ενημέρωσης, προαποφασισμένες και αμετάκλητες λύσεις και αποφάσεις.

Στη μελέτη σκοπιμότητας, είχαμε εξετάσει τη επιλογή για την κατασκευή μόνο της μονάδας ανακύκλωσης, σε θέση κεντροβαρικά του Δήμου μας, ώστε η διαχείριση να μην απαιτεί την κατασκευή ΣΜΑ. Όμως, κατά τον χρόνο σύνταξης της μελέτης δεν υπήρχαν κεντροβαρικοί δημοτικοί χώροι με ικανοποιητική οδική σύνδεση με την γύρω περιοχή. Για να μη χαθεί η χρηματοδότηση οδηγηθήκαμε στην επιλογή των δύο θέσεων για τα έργα.

Στο διάστημα όμως που μεσολάβησε, η Δημοτική αρχή κατάφερε να ξεπεράσει σημαντικά και ουσιώδη προβλήματα, (όπως εμπλοκής δασαρχείου), που εμπόδιζαν την εύκολη πρόσβαση σε άλλες υπάρχουσες δημοτικές εκτάσεις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση της μονάδας ανακύκλωσης και που σύντομα θα δημοσιοποιηθούν. Με την εξέλιξη αυτή δεν απαιτείται πλέον ούτε η κατασκευή ΣΜΑ στο Δήμο μας. Προχωράμε λοιπόν στο επόμενο βήμα έχοντας βέβαια εξασφαλίσει με τις προηγούμενες ενέργειές μας τη χρηματοδότηση του έργου .

Στη διαβούλευση που ακολούθησε από τις 10 Ιουλίου και μετά για την εξεύρεση χώρων κοινής αποδοχής, κατατέθηκαν προτάσεις για γνωμοδότηση από τους τοπικούς φορείς. Οι χώροι που προτάθηκαν δεν έλυσαν το πρόβλημα για την χωροθέτηση των απαιτούμενων εγκαταστάσεων και μάλλον αποπροσανατολιστικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλιβερίου πρότεινε ανέξοδα θα λέγαμε μερικές γενικόλογες θέσεις που δεν αφορούσαν δημοτικές εκτάσεις ,μεγάλο μέρος δε των οποίων αποτέλεσε και την πρόταση του δημοτικού συμβούλου κ. Σιαγιάννη που ακολούθησε. Οι περισσότερες εξ αυτών, είναι απροσδιόριστης τοποθεσίας, αφορούν δημόσια δάση ή γη υψηλής παραγωγικότητας. Εξίσου άστοχες ήταν και οι προτάσεις για τις δύο σαφώς εντοπισμένες θέσεις. Στις « Καθούμενες» 1,5 χλμ από την αστική περιοχή του Αλιβερίου και στις «Πλάκες» Αγ. Λουκά, που επίσης δεν είναι δημοτικές εκτάσεις.

Ενδεικτικό της προχειρότητας των προτάσεων είναι, ότι ειδικά για τη θέση «Πλάκες», από το 2010 ο ίδιος ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων με την υποστήριξη του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το χώρο αυτό, στα πλαίσια της Πράσινης Ανάπτυξης (χωροθέτηση μονάδων Φυσικού Αερίου, δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, ίδρυση και λειτουργία Σχολής Ενεργειακών Τεχνολογιών κλπ.). Πρόταση που και από τη Δημοτική αρχή είχε υιοθετηθεί και είχε προταθεί η περιοχή να αποτελέσει την «βάση» του Ενεργειακού Κέντρου του Αλιβερίου στο μέλλον.

Από τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Μπενάκη και Σιαγιάννη, τέθηκε «αβασάνιστα» η πρόταση για τη χωματερή της Κύμης. Παρά τις απαγορευτικές γνωστές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (περιοχή βιότοπου corine) και τα εξίσου γνωστά αποτρεπτικά τεχνοοικονομικά δεδομένα (μη κεντροβαρικός τόπος, δρομολόγια πχ Αυλωνάρι – Κύμη και πίσω στη μονάδα, με το μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος που συνεπάγεται για τους δημότες αυτή η «βόλτα» των σκουπιδιών!!). Τα Τοπικά Συμβούλια Αγίου Λουκά και Κύμης αρνήθηκαν κατηγορηματικά τις ανωτέρω προτάσεις.

Έτσι έκλεισε άκαρπη αυτή η διαβούλευση.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!