Δ.Κηφισιάς: Με επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα για το Σύμφωνο των Δημάρχων - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
14
Αύγουστος
Back

Δ.Κηφισιάς: Με επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα για το Σύμφωνο των Δημάρχων

Με ενδιαφέρουσες ομιλίες πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και τα οφέλη για τους δημότες του Δήμου Κηφισιάς».

Με τη συμμετοχή  αιρετών και στελεχών του Δήμου Κηφισιάς αλλά και πολιτών πραγματοποιήθηκε σήμερα  Παρασκευή  8 Σεπτεμβρίου 2017 στην Αίθουσα «Δήμαρχος Βασίλης Γκατσόπουλος» του Δήμου Κηφισιάς ημερίδα με θέμα: «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και τα οφέλη για τους δημότες του Δήμου Κηφισιάς» .Κατά την διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις για τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας με βάση την Πανευρωπαϊκή Κίνηση «Σύμφωνο των Δημάρχων».

kifisia_hmerida

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν:

-Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) που εκπόνησε ο Δήμος Κηφισιάς και τα οφέλη που θα έχουν από την εφαρμογή του οι δημότες του Δήμου Κηφισιάς.

-Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας από τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να ανοιχτούν δρόμοι για την  εξοικονόμηση ενέργειας, κάτι που αποτελεί πάγιο στόχο του Δήμου Κηφισιάς.

Ο κ. Θωμάκος αναφέρθηκε στον Δήμο μας τονίζοντας πως μπορεί να εξελιχθεί από αυτάρκης ενεργειακά Δήμος, σε συμπαγή Δήμο, που θα  μπορεί να προσφέρει στους δημότες του την δυνατότητα να καλύπτουν όλες τους τις ανάγκες διοικητικά και  συναλλακτικά εντός των ορίων της πόλης τους. Το Σύμφωνο Δημάρχων ως παγκόσμια κίνηση δρα με την λογική «Σκέψου Παγκόσμια – Δράσε Τοπικά». Είναι απαραίτητη, η ανάληψη δράσης σε τοπικό επίπεδο ώστε να υπάρχουν ορατά θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη παρούσα στον πλανήτη.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς μίλησε για την υλοποίηση του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ σε πέντε κτήρια δημόσιου χαρακτήρα στην Νέα Ερυθραία με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση άνω του 30% των ενεργειακών αναγκών ενώ επεσήμανε δράσεις που θα οδηγήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου μας όπως η ανακαίνιση του κλιματιστικού συστήματος του Δημαρχείου Κηφισιάς καθώς και οι ενεργειακές βελτιώσεις στον οδοφωτισμό με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο κ. Θωμάκος ευχαρίστησε δημόσια τους εξειδικευμένους επιστήμονες, για την εκπόνηση του σχεδίου δράσης αλλά και τις  υπηρεσίες του Δήμου μας για την καθοριστική συμβολή τους. «Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται έτσι ώστε να μπορέσουμε να προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις και έργα προς όφελος των δημοτών μας. Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν Δήμο Συμμετοχής, Αισιοδοξίας, Ελπίδας και Καινοτομίας».

Ο Γιώργος Μαρκογιαννάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc ανέπτυξε: «Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Κηφισιάς, τι προβλέπει και ποια τα αποτελέσματα / Η ευρωπαϊκή και η ελληνική εμπειρία από το Σύμφωνο των Δημάρχων». Σύμφωνα με τον κ. Μαρκογιαννάκη, για την υλοποίηση του ΣΔΑΕ είναι «σημαντική η συμμετοχή των τομέων που είναι έξω από τις δομές του Δήμου (οικιακός, τριτογενής, ιδιωτικές μεταφορές). Επίσης είναι καθοριστική η συμμετοχή των πολιτών και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και διάχυση των αποτελεσμάτων».  Επιπλέον, ο κ. Μαρκογιαννάκης μίλησε για τη σημασία αφενός της εκμετάλλευσης των χρηματοδοτούμενων Εθνικών-Κοινοτικών δράσεων και αφετέρου των ΑΠΕ στην επίτευξη του στόχου. «Σύμφωνα με το ΣΔΑΕ θέτοντας ως έτος καταγραφής ενεργειακών καταναλώσεων το 2015, οι συνολικές εκπομπές CO2 που εκλύθηκαν στους πρώην Δήμους Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας και στην Κοινότητα Εκάλης και οι οποίοι από 1-1- 2011 αποτελούν τον Καλλικρατικό Δήμο Κηφισιάς ήταν 630.087 ton CO2.  Με το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) που εκπονήθηκε, οι συνολικές εκπομπές CO2 προβλέπεται να μειωθούν κατά 40% περίπου, δηλαδή σε 253.671 ton CO2.  Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου ενσωματώνει πλέον και τη βιώσιμη ενεργειακή στρατηγική στους στόχους της τοπικής ανάπτυξης», κατέληξε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

kifisia_hmerida_aftodioikisi

Η Δρ. Ρόζυ Χαριτοπούλου, Μηχανικός-Εντεταλμένη Δημοτική  Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης, στην ομιλία της με θέμα: «Βιώσιμες πράσινες πόλεις»-Προκλήσεις για τον Δήμο Κηφισιάς» τόνισε ότι ο Δήμος με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος «λαμβάνοντας υπόψη την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, μείωση των αποβλήτων, εφαρμογή κυκλικής οικονομίας, έχουν σχεδιάσει να αναπτύξουν δράσεις προς 3 βασικούς άξονες:

  • Διαχείριση στερεών αποβλήτων,
  • Διαχείριση φυσικών οικοσυστημάτων/φυσικών πόρων,
  • Ενέργεια – Εξοικονόμηση».- «Οικολογικές / πράσινες μεταφορές»

Αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις που έχει αναπτύξει ο Δήμος Κηφισιάς, η κ. Χαριτοπούλου μίλησε και για τα σχέδια του Δήμου που συνοψίζονται στα εξής:

-Εκπόνηση και εφαρμογή τοπικού Σχεδίου Δράσης για τα στερεά απόβλητα – επέκταση ανακύκλωσης, συλλογή βιοαποβλήτων, δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης για κλαδέματα

-Βελτιστοποίηση συστήματος συλλογής αποβλήτων

-Εξορθολογισμός κοστολόγησης – κίνητρα για μείωση παραγωγής αποβλήτων (ΠΟΠ)

-Δράσεις για πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση – Εθνικό Σχέδιο δράσης

-Ανάπτυξη «Πράσινων Σημείων»

-Ευαισθητοποίηση του κοινού και των συμμετεχόντων

-«Σύμφωνο προς μηδενική κοινωνία αποβλήτων»

Ο κ. Σταύρος Ζαπάντης,  Υπεύθυνος Υποδομών, Ανάπτυξης, Ενέργειας και Προγραμματισμού Δήμου Κηφισιάς/ Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου Νέων Τεχνολογιών,  στην ομιλία του με θέμα: «Η Ενεργειακή Πολιτική του Δήμου Κηφισιάς: ‘’Θερμαίνουμε τους χώρους μας, όχι τον Πλανήτη»αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι έχει κάνει, τι κάνει και τι πρόκειται να κάνει ο Δήμος Κηφισιάς αναφορικά με το Περιβάλλον. Συγκεκριμένα ο κ. Ζαπάντης αναφέρθηκε στα έργα που έχουν γίνει στις Δημοτικές Υποδομές  (Γραφεία – Κτιριακές Εγκαταστάσεις, Δημοτικός Φωτισμός, Δημοτικά Οχήματα, Αξιοποίηση των τοπικών πόρων) αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σχετικά με  τις Ιδιωτικές Υποδομές (Σπίτια, γραφεία, μαγαζιά κλπ), τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «ο Δήμος Κηφισιάς έχει έρθει σε ειδική συμφωνία με την ΕΔΑ (Εταιρεία Διανομής Αεριού) για ένα προνομιακό πρόγραμμα για την σύνδεση σπιτιών , γραφείων και μαγαζιών της πόλης με το Φυσικό Αέριο».

kifisia_hmerida_aftodioikisi

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας μοιράσθηκε στους παρευρισκόμενους ένα κομψό τετρασέλιδο φυλλάδιο με χρηστικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο οι δημότες του Δήμου Κηφισιάς θα εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα. Στο φυλλάδιο το οποίο επισυνάπτεται και είναι διαθέσιμο για τους δημότες στην ιστοσελίδα και τις Υπηρεσίες του Δήμου Κηφισιάς, περιλαμβάνονται τέσσερις ενότητες:

1) Τι είναι το Σύμφωνο των Δημάρχων.

2) Ποια οφέλη προσφέρει το Σύμφωνο των Δημάρχων στις πόλεις και τους πολίτες τους.

3) Τα θεαματικά τα οφέλη για το Δήμο Κηφισιάς.

4) Τι πρέπει να κάνει ο Δήμος  – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες με πρακτικές συμβουλές και οδηγίες για την εξοικονόμηση ενέργειας.

1-filladio (Large) 2-filladio (Large)

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!