δ-καλαμάτας-πραγματοποιήθηκε-η-ημερί-57034
ΔΗΜΟΙ | 03.03.2017 | 09:50

Δ. Καλαμάτας: Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Καταρχήν ενημέρωση και εναύσματα για εμβάθυνση, προβληματισμό και κατάθεση απόψεων, ιδεών και προτάσεων έδωσε στο κοινό η ημερίδα για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας. Η εκδήλωση διεξήχθη παρουσία εκπροσώπων φορέων, πολλών επιστημόνων διαφόρων εξειδικεύσεων και κυρίως τεχνικών, καθώς και πολιτών, στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», το βράδυ της Τετάρτης 1ης Μαρτίου 2017 και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον, επί περίπου 3 ώρες, όσων παρευρέθησαν.

ΠΑΝ. Ε. ΝΙΚΑΣ: «ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»

Ο Δήμαρχος, σε χαιρετισμό του, χαρακτήρισε την ημερίδα εναυσματική, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν ειδικές, που θα διεξαχθούν στο προσεχές διάστημα. Εκτίμησε δε ως πολύ σπουδαίο το γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» και θα λειτουργήσει ως Διαχειριστική Αρχή αυτού, σε συνεργασία βεβαίως με τη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Πελοποννήσου, με την οποία ο Δήμος Καλαμάτας έχει άριστη συνεργασία. «Είναι κάτι πρωτοφανές για μας και αυξάνει τις ευθύνες», επεσήμανε ο Π. Νίκας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη», για το Δήμο Καλαμάτας επιμερίσθηκε ποσόν 9.165.000 ευρώ, που προέρχεται κατά 6.435.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 2.730.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι τα χρήματα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα, τονίζοντας ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί υπαγωγή έργων στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων για το ΕΣΠΑ 2014-2020, γι’ αυτό και χαρακτήρισε τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη ως «τη μεγαλύτερη ευκαιρία της πόλης», επισημαίνοντας ότι «μπορούμε να αλλάξουμε την όψη της πόλης». Ζήτησε δε «να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της ευκαιρίας και να έχουμε συντεταγμένη πορεία».

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

vaa-perioxes-parembashs

Ο Π. Νίκας έκανε αναφορά στις αναπλάσεις που θα συμβάλουν στο ζωντάνεμα περιοχών και θα προσφέρουν θέσεις εργασίας, επικεντρώνοντας στις περιοχές παρέμβασης που είναι το Ιστορικό Κέντρο, το οποίο παλιότερα ήταν η οικονομική «καρδιά» της πόλης, καθώς και η Παραλία, που αποτελεί τη σύγχρονη όψη της Καλαμάτας.

Είπε, ακόμη, ότι στο πρόγραμμα «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων, όπως η στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες μεγαλύτερων των 18 ετών, το μεγάλο ζήτημα των Ρομά κ.ά.

Επίσης, μέσω του προγράμματος αυτού θα υπάρξει και στήριξη της επιχειρηματικότητας.

«ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ»

Ο Δήμαρχος απηύθυνε την προτροπή «να στηρίξουμε τη νέα γενιά, με επιλογές που ανταποκρίνονται στο παρόν και απαντούν στο μέλλον».

Είπε, ακόμη, πως ο Δήμος επιδιώκει «σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης να πάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο με πρόταση ενιαία». Για το λόγο αυτό, στη διαβούλευση επί θεματικών ενοτήτων που θα ακολουθήσει, «ο Δήμος θα κάνει πρόταση προς συζήτηση, που θα είναι ένας καμβάς, πάνω στον οποίο πρέπει να κεντήσουμε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Π. Νίκας.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσουν θεματικά εργαστήρια για ζητήματα υποδομών, περιβάλλοντος και πολιτισμού (Τετάρτη 8/3), επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης (Δευτέρα 13/3) και κοινωνικής πολιτικής (Τετάρτη 15/3). Όλα τα θεματικά εργαστήρια θα διεξαχθούν στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), Αριστομένους 28, με ώρα έναρξης 19:00.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Στο πλαίσιο της ημερίδας, την οποία συντόνισε ο Δημήτρης Βεργόπουλος, μίλησε ο Αντώνης Ψαράκης, προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου, με θέμα: «Βασικές αρχές διαχείρισης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ε.Π. Πελοπόννησος 2014 – 2020», παραθέτοντας ενδιαφέρουσες τεχνοκρατικές και άλλες πτυχές του ζητήματος.

Ακολούθησε ο Δημήτριος Οικονόμου, Καθηγητής Πολεοδομίας – Χωροταξίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμβουλος του Δήμου Καλαμάτας, που μίλησε με θέμα: «Διαδικασίες και βασικές επιλογές της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Καλαμάτας».

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ

Ο Καθηγητής προέτρεψε το κοινό και όλους τους πολίτες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας και να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο, που μπορεί κανείς να δει πατώντας σε εικονίδιο, το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας του ιστοχώρου του Δήμου Καλαμάτας. Μέσω αυτού, θα μπορέσουν να καταθέσουν τους προβληματισμούς και τις ιδέες και προτάσεις τους. Επίσης, είναι δυνατή η αποστολή σκέψεων και προτάσεων στο [email protected]

Τόνισε, επίσης, ότι οι κλάδοι της έξυπνης εξειδίκευσης, πάνω στους οποίους πορεύεται πλέον η Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι η αγροδιατροφή και ο τουρισμός, που υπάρχουν στην Καλαμάτα και μπορούν να έχουν πολλές χρηματοδοτήσεις μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«ΚΛΕΙΔΙΑ» ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Ο Καθηγητής είπε, ακόμη, ότι τις προϋποθέσεις του προγράμματος «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» καλύπτουν πολύ καλά το Ιστορικό Κέντρο και το παραλιακό μέτωπο. Οι περιοχές αυτές παρέχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι επενδύσεις που θα γίνουν εκεί μέσω του προγράμματος «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» και να δώσουν πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Τελικός στόχος είναι μια Καλαμάτα αναγνωρίσιμη, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, εξωστρεφής και δίκαιη, που θα αξιοποιεί αναπτυξιακά και από άποψη ποιότητας ζωής στοιχεία όπως η παράκτια θέση, η ιστορία, και ο πολιτιστικός πλούτος, και θα παίζει σημαντικό ρόλο στον περιφερειακό και ευρύτερο χώρο.

Βασικά σημεία της εισήγησης του Καθηγητή Οικονόμου μπορείτε να δείτε εδώ