δ-ηρακλείου-αττικής-ακτινογραφία-στι-274838
ΔΗΜΟΙ | 14.11.2012 | 01:44

Δ. Ηρακλείου Αττικής: Ακτινογραφία στις «αρρώστιες» της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος

Η πολύπαθη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου Αττικής βρέθηκε στο επίκεντρο ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης που πραγματοποιήθηκε έπειτα από τα συνεχή αιτήματα των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης του Δήμου.

Η συνεδρίαση για ένα θέμα που πάντα προκαλεί τριβές μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τα παράπονα των κατοίκων της πόλης για την κατάσταση που επικρατεί στους κοινόχρηστους χώρους, κράτησε παραπάνω από 6,5 ώρες (!), καθώς η συζήτηση σε αρκετά σημεία “ξέφυγε” και επεκτάθηκε σε άλλα θέματα. Παρ’ όλα αυτά δόθηκε η ευκαιρία να γίνει μια σοβαρή κουβέντα για αυτόν τον κρίσιμο τομέα με τα διαχρονικά προβλήματα αλλά και να ακουστούν αρκετοί εργαζόμενοι που δουλεύουν στην καθαριότητα.

Η εισήγηση του Γιάννη Κεσκινίδη
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Κεσκινίδης, μίλησε για την προσπάθεια αναδιοργάνωσης της υπηρεσίας υπογραμμίζοντας μια σειρά ενεργειών της διοίκησης, όπως την ενιαία στέγαση και την 24ωρη λειτουργία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, τη μεταφορά του γκαράζ εκτός πόλης, την προώθηση της μελέτης χωροθέτησης κάδων και τη δημιουργία κέντρου επικοινωνίας με τον κόσμο (15277). Επίσης, ενημέρωσε το Σώμα για την επικείμενη λειτουργία μιας ενιαίας αποθήκης, τη μείωση του κόστους μέσω της ανασύνταξης των τομέων και των προγραμμάτων αποκομιδής αλλά και την ενίσχυση του τμήματος πρασίνου με μετακινήσεις εργαζομένων.  Ωστόσο, ο Αντιδήμαρχος μίλησε και για τα κακώς κείμενα της Υπηρεσίας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η διοίκηση.

Αναφέρθηκε λοιπόν στο στόλο του Δήμου ενημερώνοντας πως από τα 59 οχήματα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος 23 δεν είχαν περάσει ΚΤΕΟ, 11 δεν είχαν πινακίδες και 8 ήταν χωρίς στοιχεία.  Σημείωσε ακόμα την κακή λειτουργία του γραφείου κίνησης αλλά και το γεγονός πως στις αποθήκες βρέθηκε αναξιοποίητος εξοπλισμός.

Περνώντας στα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη γνωστοποίησε πως από το 2004 μέχρι και το 2006 οι δαπάνες για την Καθαριότητα ξεπερνούσαν τα έσοδα από τα τέλη κατά 2 εκ. ευρώ (!). Από το 2006 μέχρι και το 2009 οι δαπάνες ξεπερνούσαν τα έσοδα κατά 300.000 ευρώ, ενώ στα δύο χρόνια της τωρινής διοίκησης έσοδα και έξοδα είναι ισοσκελισμένα.

Αναφορά έγινε και στο προσωπικό με τον Αντιδήμαρχο να σημειώνει τη “χαοτική κατάσταση” που υπήρχε αναφορικά με την ειδικότητα και την πραγματική απασχόληση των εργαζομένων με τη διοίκηση να προχωρά σε μετατάξεις εργαζομένων (29 συνολικά), ώστε να απασχολούνται βάσει της πραγματικής τους ειδικότητας και ενισχύοντας κάποια τμήματα όπως τα συνεργεία, το πράσινο και το γραφείο κίνησης.  Πάντως, αίσθηση προκάλεσε εδώ το γεγονός από τους 142 εργαζομένους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος μόνο 18 είναι οδοκαθαριστές!

Οι απαντήσεις από τις προηγούμενες διοικήσεις
Ο πρώην Δήμαρχος (1990-2006), κ. Γιώργος Μαστοράκος αναφέρθηκε στο θέμα των δαπανών στα ανταποδοτικά σημειώνοντας πως οι υπηρεσίες του Δήμου συνδέονται και η  Διεύθυνση Περιβάλλοντος συχνά αναλάμβανε δραστηριότητες και δράσεις εκτός του αντικειμένου της, όπως τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Μάλιστα είπε πως κακώς το ελληνικό δημόσιο δεν δημιουργεί ένα κοινό ταμείο στους δήμους και υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός ανάμεσα στα ανταποδοτικά και τα υπόλοιπα έσοδα του Δήμου. Συνεχίζοντας μίλησε για “μαγική εικόνα” ισοσκέλισης εσόδων και εξόδων στα ανταποδοτικά από τη στιγμή που υπάρχει μείωση μισθών αλλά και μείωση εργαζομένων. “Πρέπει να συνεισφέρουμε στο πως θα γίνει καλύτερη η κατάσταση και όχι να απενοχοποιούμαστε ενοχοποιώντας άλλους” ήταν η σύσταση του κ. Μαστοράκου προς τον κ. Κεσκινίδη.

Ο πρώην Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, τόνισε με νόημα πως “κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον αναφερόμενος στο παρελθόν” και διευκρίνισε πως το γεγονός ότι κάποια οχήματα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, που είναι μια απλή διαδικασία,  σημαίνει πως υπήρχαν διάφορα προβλήματα (χαρτιά- άδειες). Ο κ. Παπαδημητρίου ζήτησε να μπουν κανόνες και κόκκινες γραμμές που θα είναι σεβαστές από όλους.

Παρέμβαση έκανε και ο τέως Δήμαρχος κ. Σταύρος Γεωργόπουλος που είπε, μεταξύ άλλων, πως έγιναν προσπάθειες τόσο στον τομέα της διαχείρισης του προσωπικού όσο και στην ενίσχυση της υπηρεσίας με οχήματα και υλικό. Δεν δίστασε δε να καρφώσει τους πρώην συνεργάτες του  αναφέροντας “πως αυτοί κάποτε ήταν υπέρμαχοι του Δήμου επί Γεωργόπουλου σήμερα είναι κατήγοροι του”.

Κατά μέτωπον επίθεση από την Αντιπολίτευση
Για κακή εικόνα της καθαριότητας και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, που αναρωτήθηκε τι έχει κάνει η Δημοτική Αρχή για να διασφαλίσει την υπηρεσία εν  όψει  ιδιωτικοποιήσεων και μίλησε για τεράστιες ευθύνες των “αιρετών αλλά και των εργατοπατέρων” του Δήμου την τελευταία 20ετία. Συνεχίζοντας έκανε λόγο για “επιλεκτικές συμπεριφορές και χαριστικές πράξεις” από την πλευρά της διοίκησης προς συγκεκριμένους εργαζόμενους. Επέκρινε δε την επιλογή της διοίκησης να ρίχνει βάρος στον οδοκαθαρισμό του κέντρου της πόλης και να αφήνει τις γειτονιές.

Ο Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Κουτρούλης, τόνισε πως δεν μπορεί η διοίκηση να διατείνεται πως είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της υπηρεσίας όταν την απαξιώνει καθημερινά. “Οι αδικημένοι αυτής της ιστορίας είναι οι δημότες πους τους ενδιαφέρει η καθημερινότητα. Δυστυχώς η καθαριότητα είναι απογοτευτική και υπάρχουν ευθύνες που δεν ανήκουν στους εργαζόμενους” τόνισε.

Ο κ. Βασίλης Λυκούρας (“Λαϊκή Συσπείρωση”) κατήγγειλε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μεθόδευση για την ιδιωτικοποίηση του προσοδοφόρου τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων και η οποία προωθείται και μέσω αποφάσεων οργάνων της αυτοδιοίκησης (όπως της ΚΕΔΕ). “Θα αντισταθούμε σε αυτήν την πολιτική ή θα υποταχτούμε;” αναρωτήθηκε καλώντας τη διοίκηση να ενημερώσει για την απόφαση της  τους εργαζόμενους.

Η κα Ειρήνη Κατσινοπούλου (“Δίκτυο Πολιτών”), αφού έκρουσε και αυτή το καμπανάκι της ιδιωτικοποίησης, είπε πως απαιτείται πολιτική μείωσης απορριμμάτων και ενίσχυσης της ανακύκλωσης με διαχωρισμό στην πηγή. Το αίτημα της προς τη διοίκηση ήταν να αξιοποιήσει την αγωνία όλων των πλευρών για ένα καλύτερο περιβάλλον και να μην καταφεύγει σε ανούσιες αντιπαραθέσεις.

Η φωνή των εργαζομένων
Το πιο  ενδιαφέρον κομμάτι της συζήτησης ήταν το γεγονός πως επιτράπηκε σε αρκετούς εργαζόμενους να πουν την  άποψη τους για την υπηρεσία. Από την πλευρά του Σωματείου ο κ. Νέστορας Ζόμπολας κατήγγειλε την τακτική όλων των διοικήσεων μέχρι σήμερα να βάζουν σε θέσεις ευθύνης στην καθαριότητα ανθρώπους της εμπιστοσύνης τους  ανεξαρτήτως ιεραρχίας και προσόντων, ένα φαινόμενο που  συνεχίστηκε, όπως είπε, και τις πρώτες ημέρες της διοίκησης Βλασσόπουλου αν και σήμερα έχει πλέον σταματήσει.

Ο ίδιος τόνισε πως το σωματείο επικροτεί την προσπάθεια ανασυγκρότησης αλλά αναρωτήθηκε με ποιο δυναμικό θα συντελεστούν τα σχέδια της διοίκησης. Επίσης, αναγνώρισε πως υπάρχει πολιτική βούληση κατά της ιδιωτικοποίησης αλλά ταυτόχρονα παραδέχτηκε πως ο Δήμος οδεύει προς τα εκεί.

Ο Τμηματάρχης Καθαριότητας, κ. Αρτέμης Ντούρος, είπε πως καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια εν μέσω αντίξοων συνθηκών από το προσωπικό που είναι μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν λόγω συνταξιοδοτήσεων και περιορισμού στον αριθμό  των προσλήψεων. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του χειριστή μηχανημάτων, κ. Κώστα Ματσούκα, ο οποίος είπε πως ποτέ δεν έχουν ερωτηθεί για τις προμήθειες οι εργαζόμενοι που ξέρουν καλά τις ανάγκες της υπηρεσίας.

“Εμείς βάζουμε ακόμα και από την τσέπη μας χρήματα για να βγουν τα απορριμματοφόρα….δεν μπορεί η καρκινοπαθής να είναι έξω στο δρόμο και η άλλη να είναι στο γραφείο και να βάφει νύχια” είπε μεταξύ άλλων. Ο ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων, κ. Τάσος Τσιλόγλου, είπε πως υπάρχουν στο Δήμο μόνο δύο άνθρωποι που καλούνται να συντηρήσουν όλο το στόλο και κατήγγειλε πως ποτέ καμία διοίκηση δεν μερίμνησε για το συνεργείο του Δήμου που στεγάζεται σε ένα “οικόπεδο καρμανιόλα χωρίς φύλαξη όπου οποιοσδήποτε μπορεί να μπει μέσα”.

Ο ηλεκτρολόγος κ. Σπύρος Λειβαδάς απηύθυνε έκκληση στη διοίκηση να αφήσει τους εργαζόμενους της καθαριότητας να κάνουν τη δουλειά τους: “Ξέρουμε καλύτερα από τους τεχνοκράτες τη δουλειά μας. Δώστε μας τα εργαλεία για να μπορέσουμε να δουλέψουμε”. Η οδοκαθαρίστρια, κα Δέσποινα Τσιωτάκη, κατήγγειλε πως κάποιοι εργαζόμενοι συνεχίζουν να είναι μέσα στα γραφεία παρά τις υποσχέσεις της διοίκησης και πως όλα τα βάρη του οδοκαθαρισμού έχουν πέσει  σε 10 γυναίκες.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι
αλλά η εικόνα σήμερα είναι καλύτερη
»
Ο κ. Κεσκινίδης στη δευτερολογία του κατηγόρησε κάποιους Συμβούλους της Αντιπολίτευσης πως ήρθαν προκατειλημμένοι στη συνεδρίαση και δεν άκουσαν τις ενέργειες που καταβάλλει η διοίκηση για να αλλάξει την κατάσταση. Ακολούθως τόνισε πως δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων  και  στόχος του είναι να δουλεύουν όλοι οι εργαζόμενοι το ίδιο και για αυτό έχουν γίνει ενέργειες όπως να χτυπάνε οι εργαζόμενοι κανονικά τις κάρτες τους (κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν).

Τη διαβεβαίωση πως δεν γίνονται εξαιρέσεις για κανέναν εργαζόμενο έδωσε και ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει όπως στη μεταφορά του γκαράζ και το συμμάζεμα της υπηρεσίας, τις περικοπές δαπανών και την αξιοποίηση παροπλισμένων οχημάτων και εξοπλισμού. Ο Δήμαρχος παραδέχτηκε πως η διοίκηση δεν είναι ευχαριστημένη από την καθαριότητα, αλλά συμπλήρωσε πως η σημερινή εικόνα της πόλης είναι καλύτερη από εκείνη που υπήρχε πριν λίγους μήνες.

Ευχαρίστησε δε για τις προσπάθειες τους τόσο τον κ. Κεσκινίδη όσο και τον προηγούμενο Αντιδήμαρχο, κ. Ηλία Μοσχονά. Με την τοποθέτηση του ολοκληρώθηκε μια μακρά συζήτηση χωρίς να υπάρξει ψηφοφορία, αφού το θέμα ήταν προς ενημέρωση του Σώματος και όχι λήψη απόφασης. Πάντως, καλή η κουβέντα αλλά το αποτέλεσμα μετράει και αυτό μένει να αποδειχτεί στους δρόμους της πόλης.

ΠΗΓΗ: xtypos.eu