Δ. Ιωαννιτών: Στήριξη των συμβασιούχων -Προβληματισμός για μορφές κινητοποιήσεων

«Σταθερά υπέρ των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Ιωαννιτών», δηλώνει  η Δημοτική Αρχή, σημειώνοντας ότι είναι από τους ελάχιστους δήμους που από τον Μάιο του 2015 με την ψήφιση του νόμου 4325/2015 παρέτεινε τις συμβάσεις όλων των εργαζομένων που εργάζονταν στον τομέα καθαριότητας με δίμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις.

«Με τη δυνατότητα που της έδινε ο νόμος, η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, αφενός για να ενισχύσει το έργο του τομέα καθαριότητας όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και αφετέρου για να δώσει τη δυνατότητα εργασίας σε έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών, σε μια εποχή όπου η ανεργία μαστίζει την κοινωνία μας».

Αυτό τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας όπου τέθηκε, εκτός ημερήσιας διάταξης, το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους καθαριότητας των δήμων.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους εργαζόμενους και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών θέτοντας ένα εξαιρετικά στενό πλαίσιο για την εφαρμογή της περιλαμβάνοντας ακόμα ευθύνες τόσο των αιρετών όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων και για τη συνέχιση της απασχόλησης, αλλά και για την καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων.

Πρόταση του κ. Μπέγκα προς το Σώμα ήταν να εκδοθεί μεν ένα ψήφισμα συμπαράστασης αλλά παράλληλα να δοθεί η μάχη μέσα από τα Συλλογικά Όργανα της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή την ΚΕΔΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει αύριο για το θέμα αυτό.
«Γνωρίζεται πολύ καλά ότι ιδεολογικά δεν ανήκω στην παράταξη του κύριου Πατούλη, θεωρώ όμως ότι η μάχη για να υπάρξει μια οριστική λύση πρέπει να δοθεί από τα συλλογικά μας Όργανα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας ενώ πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει στην πράξη, κι όχι με ευχολόγια, πως στηρίζει τους συμβασιούχους.

Παράλληλα όμως έθεσε κι έναν προβληματισμό αναφορικά με το είδος των κινητοποιήσεων που έχουν επιλεγεί και οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων.

«Δεν περιμένω να ακούσω ευχαριστώ από τους εργαζόμενους γιατί τη στάση της μας, αλλά περιμένω να την αξιολογήσουν για να επιλεγούν οι κατάλληλες μορφές κινητοποίησης. Ας αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι ποιον τιμωρούν. Τη Δημοτική Αρχή και τους πολίτες; Αυτοί είναι ο αντίπαλος;», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας για να καταλήξει:

«Σε όλες τις παλινωδίες και τις διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, παρ’ ότι κινήθηκε με βάση «το γράμμα του νόμου», παρ’ ότι δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι ο νόμος αποδείχθηκε «προβληματικός», αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από τους συμπολίτες για το «έλλειμμα» που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες στην εικόνα της καθαριότητας».

Το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους όλων των παρατάξεων πλην των κ. Τασιούλα και Μαλάμου, τελικά αποφάσισε να συνταχτεί ένα ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους και να αναμείνει τις αποφάσεις που θα λάβει η ΚΕΔΕ τις επόμενες μέρες.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, ΣΤΗΡΙΞΗ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ


Αφήστε μια απάντηση