δ-φιλαδέλφειας-νέα-αφαίρεση-αρμοδιοτ-98618
ΔΗΜΟΙ | 10.08.2016 | 10:40

Δ. Φιλαδέλφειας: Νέα αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους ΟΤΑ για τα ΚΥΕ

Νέα αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα την μοναδική δυνατότητα παρέμβασης που κατέχουν οι ΟΤΑ στην αδειοδότηση δραστηριοτήτων, όπως τα καταστήματα διασκέδασης, αφού καταργεί τόσο την «προέγκριση» όσο και την «άδεια μουσικής», που σήμερα χορηγούν αιρετά όργανα των Δήμων στα λεγόμενα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, κρύβουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας για την αδειοδότηση επιχειρήσεων, όπως περιγράφει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας.

«Με την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου από τις υγειονομικές υπηρεσίες και την αντικατάσταση της άδειας λειτουργίας με την λεγόμενη «γνωστοποίηση» του ίδιου του επιχειρηματία, η λειτουργία οποιασδήποτε τέτοιας δραστηριότητας στα όρια ενός Δήμου καθίσταται ουσιαστικά ανεξέλεγκτη», τονίζει, συμπληρώνοντας ότι «οι Δήμοι, οι οποίοι αγωνίζονται να θέσουν κανόνες για την ομαλή συμβίωση κατοίκων και επιχειρήσεων, στηριγμένοι σε ένα ελλιπές νομικό πλαίσιο, δέχονται με το σχέδιο αυτό μια σημαντική υποβάθμιση του ρόλου τους, που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα διάλυσης του κοινωνικού ιστού των πόλεων».

Ο Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας καλεί τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΕΔΑ, ΚΕΔΕ) να τοποθετηθούν άμεσα στην επιχειρούμενη κατάργηση αρμοδιοτήτων, αλλά και ακόμη καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να μην προχωρήσει στο εν λόγω νομοθέτημα. «Επιφυλασσόμαστε για πιο πλήρη τοποθέτηση στη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την κατάργηση μιας σειράς αρμοδιοτήτων που μέχρι σήμερα έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και μάλιστα σε περίοδο διακοπών.

Το σχέδιο που φέρει τον τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» αφαιρεί την μοναδική δυνατότητα παρέμβασης που κατέχουν οι ΟΤΑ στην αδειοδότηση δραστηριοτήτων, όπως τα καταστήματα διασκέδασης, αφού καταργεί τόσο την «προέγκριση» όσο και την «άδεια μουσικής», που σήμερα χορηγούν αιρετά όργανα των Δήμων στα λεγόμενα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Μάλιστα με την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου από τις υγειονομικές υπηρεσίες και την αντικατάσταση της άδειας λειτουργίας με την λεγόμενη «γνωστοποίηση» του ίδιου του επιχειρηματία, η λειτουργία οποιασδήποτε τέτοιας δραστηριότητας στα όρια ενός Δήμου καθίσταται ουσιαστικά ανεξέλεγκτη.

Οι Δήμοι, οι οποίοι αγωνίζονται να θέσουν κανόνες για την ομαλή συμβίωση κατοίκων και επιχειρήσεων, στηριγμένοι σε ένα ελλιπές νομικό πλαίσιο, δέχονται με το σχέδιο αυτό μια σημαντική υποβάθμιση του ρόλου τους, που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα διάλυσης του κοινωνικού ιστού των πόλεων. Ο Δήμος Φιλαδέλφειας –Χαλκηδόνας, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα φόρτο τέτοιων δραστηριοτήτων στα όριά του, έχει καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες ώστε να καταστεί αρμονική η συμβίωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αφορούν τη διασκέδαση με τους κατοίκους και γνωρίζει πολύ καλά τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι ανεξέλεγκτες αδειοδοτήσεις και η χωρίς όριο αύξηση του αριθμού τέτοιων καταστημάτων.

Καλούμε τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΕΔΑ, ΚΕΔΕ) να τοποθετηθούν άμεσα στην επιχειρούμενη κατάργηση αρμοδιοτήτων, η οποία ας σημειωθεί έγινε χωρίς καμιά ενημέρωση και διάλογο με τους ΟΤΑ.

Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να μην προχωρήσει στο εν λόγω νομοθέτημα και επιφυλασσόμαστε για πιο πλήρη τοποθέτηση στη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.