δ-δυτικής-αχαΐας-κατάρτιση-επιχειρησ-282910
ΔΗΜΟΙ | 28.06.2012 | 06:00

Δ. Δυτικής Αχαΐας: Κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για τους Ρομά

Ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο κατήρτισε και παρουσίασε ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας στα πλαίσια εξειδίκευσης της εθνικής στρατηγικής για τους Ρομά. Πρόκειται για μια πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια με πρωταρχικό στόχο την άρση των όρων του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά και τη δημιουργία των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για την κοινωνική τους ένταξη, Ελλήνων και αλλοδαπών που διαβιούν νόμιμα στη χώρα. Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος του προαναφερόμενου σχεδίου αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση των Ελλήνων Ρομά και καταγράφονται σε αδρές γραμμές τα κυριότερα προβλήματά τους.

Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα θα μπορούσε να θεωρηθεί η μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν όσον αφορά στην εργασιακή τους ένταξη, ο σχεδόν διαρκής αποκλεισμός τους από την αγορά εργασίας, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ύπαρξη των στερεότυπων και των προκαταλήψεων που διατρέχουν την ευρύτερη κοινωνία σε συνδυασμό με τον υψηλό αναλφαβητισμό (υπολογίζεται 50% – 80%) αυτής της ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας. Ένα ουσιαστικό βήμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, της απασχόλησης των τσιγγάνων, θα ήταν από την πλευρά της Πολιτείας η αξιοποίηση των υφιστάμενων δεξιοτήτων των Ελλήνων Ρομά όσον αφορά στο γυρολογικό εμπόριο και τη δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η μέχρι στιγμής κρατική μέριμνα που εξαντλείται σε σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης χωρίς προοπτική επαγγελματικής ένταξης δεν έχει φέρει αποτελέσματα.

Η προσφορά ατομικών λύσεων με πατερναλιστικό ρουσφετολογικό τρόπο (π.χ., άδειες, καντίνες, διπλώματα κ.λπ.) αντί της αντιμετώπισης των προβλημάτων των Ελλήνων Ρομά σε κοινωνική, θεσμική και θεσμοθετημένη βάση, σε συνδυασμό με φαινόμενα και πρακτικές γραφειοκρατίας, διάβρωσης και διαπλοκής της δημόσιας διοίκησης δεν έχει αποδώσει καθόλου καρπούς.

Στο τέλος του πρώτου μέρους του προαναφερόμενου επιχειρησιακού σχεδίου, καταγράφονται τα πληθυσμιακά δεδομένα και κάποια άλλα στοιχεία των Ρομά (εργασιακή τους κατάσταση, οι κύριες ασχολίες κ.λ.π.) όπως προκύπτουν από τα στοιχεία του κοινωνικού τομέα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και παρουσιάζεται εν συντομία η δραστηριότητα και το επιτελούμενο έργο του ήδη εδώ και αρκετά χρόνια υφισταμένου και λειτουργούντος «Ιατροκοινωνικού Κέντρου» της δημοτικής ενότητας Μόβρης.

Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου, αφού καταγράφεται η βασική γεωγραφική κατανομή των Ρομά εντός του Δήμου Δυτικής Αχαΐας (1.000 Ρομά σε τέσσερις οικισμούς περί το κέντρο των Σαγαιΐκων και 5.000 περίπου στην Κάτω Αχαΐα, σε συγκεκριμένο τμήμα της πόλης με τάσεις σταδιακής διείσδυσης προς όλες τις κατευθύνσεις) και το γεγονός της δημιουργίας πλειάδας προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες και κατ’ επέκταση στη δημοτική Αρχή που η γένεσή τους ξεκινά από τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά και έθιμα αυτής της ομάδας, με αποτέλεσμα το συχνό «τορπιλισμό» της αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης στις παραπάνω περιοχές από το δήμο Δυτικής Αχαΐας προτείνεται ένα σχέδιο δράσεων με 5 άξονες:

Δράση 1: Κέντρο Κοινωφελούς έργου.

Προτείνεται η δημιουργία σταθερού χώρου αναφοράς για όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες των Ρομά και για την παραγωγή κοινωφελούς έργου. Κέντρου Κοινωφελούς Έργου και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ενδεικτική επωνυμία) που θα κατασκευασθεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου, ευρισκόμενο στην εκτός Σχεδίου περιοχή της δημοτικής ενότητας της Κάτω Αχαΐας. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης προτεινόμενης δράσης θα μετρήσει σημαντικά οφέλη τόσο για την ομαλή λειτουργία του οικισμού της Κάτω Αχαΐας (κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου, αποφυγή συγκρούσεων που απορρέουν από χρήσεις γης και δραστηριότητες κ.λ.π) όσον και για τον ίδιο τον πληθυσμό των Ρομά που θα αποκτήσει έναν χώρο αναφοράς στην πολιτισμική του ταυτότητα και χώρο φιλοξενίας εκδηλώσεων πάσης φύσεως. Και αυτή η νέα πραγματικότητα θα μετρήσει θετικά σε όρους αποδοχής, κοινωνικής ένταξης και αρμονικής συνύπαρξης.

Δράση 2: Κατασκευή και λειτουργία παιδικών
σταθμών Κάτω Αχαΐας και Σαγαιΐκων

Στα πλαίσια της επίτευξης των στόχων που αφορούν στην ανάπτυξη υποστηρικτικού πλέγματος κοινωνικής παρέμβασης στον τομέα της εκπαίδευσης προτείνεται η κατασκευή, στελέχωση και λειτουργία δύο παιδικών σταθμών δυναμικότητας έως 70 θέσεων στα Σαγαίϊκα και στην Κάτω Αχαΐα σε οικόπεδα ιδιοκτησίας του δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Δράση 3: Ασφαλτόστρωση οδών

Για την επίτευξη των στόχων που αφορούν στη βελτίωση των υποδομών και συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού των Ρομά, προτείνεται η ασφαλτόστρωση και πλήρης αποκατάσταση των οδών στις υποβαθμισμένες περιοχές, τόσο στην Κάτω Αχαΐα όσο και στα Σαγαίϊκα.

Δράση 4: Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων

Για την επίτευξη των στόχων που αφορούν στην ανάπτυξη υποστηρικτικού πλέγματος παρέμβασης στον τομέα της κοινωνικής ένταξης μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων, προτείνεται η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδο 5 επί 5 ) τόσο στην Κάτω Αχαΐα όσο και στα Σαγαίϊκα

Δράση 5: Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων

Για την επίτευξη των στόχων που αφορούν στην ανάπτυξη υποστηρικτικού πλέγματος παρέμβασης στον τομέα της κοινωνικής ένταξης αλλά και στην βελτίωση των υποδομών και συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού των Ρομά, προτείνεται η ανάπλαση και πλήρης αποκατάσταση των κοινόχρηστων χώρων στην Κάτω Αχαΐα και στα Σαγαίϊκα, στις συνοικίες όπου κατοικεί ο συγκεκριμένος πληθυσμός.