Categories: Δήμοι

Δ. Χερσονήσου: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Μάχη του Κοψά

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Μάχη του Κοψά.

Πρόκειται για μία μάχη που αποτελεί ιστορικό ορόσημο της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας, μία πράξη ηρωισμού και αυταπάρνησης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος δήλωσε : «Η επέτειος από τη Μάχη του Κοψά, μια ένδοξη σελίδα από την σπουδαία ιστορία της Μάχης της Κρήτης, φέρνει στο νου τον ηρωισμό και τη γενναιότητα με την οποία οι πρόγονοί μας αντιμετώπισαν τον Γερμανό κατακτητή. Η διατήρηση της συλλογικής μνήμης και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας είναι υποχρέωση όλων μας και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός των επετειακών εκδηλώσεων».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη του Δήμου Χερσονήσου (ύψωμα Κοψάς).

Ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία, χρησιμοποιήθηκε ως πολυβολείο της εποχής. Υπήρξε ιδανικό μέρος εποπτείας των ανατολικών ρίψεων των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στον τομέα του Ηρακλείου και από εκεί ο ελληνικός στρατός χτύπησε και απέκρουσε με μεγάλη επιτυχία την γερμανική μονάδα που αποπειράθηκε να καταλάβει την περιοχή και τελικά την κράτησε αρχικά ελεύθερη.

«Τιμούμε την αξία του πατριωτισμού, της πίστης στα ιδανικά του λαού μας, τους αγώνες, τις θυσίες των προγόνων μας. Κατά τη «Μάχη του Κοψά» στρατιώτες και πολίτες συντεταγμένα υπερασπίστηκαν και κράτησαν ελεύθερη την περιοχή, έχοντας επιφέρει σημαντικές απώλειες στους Γερμανούς. Σε μία μάχη που αποτελεί ιστορικό ορόσημο και μία πράξη ηρωισμού και αυταπάρνησης. Η κρητική αντίσταση ήταν η πρώτη γενναία άρνηση υποταγής και το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα στις άλλες κατακτημένες περιοχές της Ευρώπης. Εδώ, στο ύψωμα του Κοψά, τιμούμε σήμερα ήρωες. Ανθρώπους λεύτερους», πρόσθεσε ο κ. Σέγκος.

Τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Μάχη του Κοψά διοργάνωσε ο Δήμος Χερσονήσου σε συνεργασία με την Ενορία Ταξιαρχών  Ανώπολης και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής – τον Εκπολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Ανωπόλεως, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γουρνών και το Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο «Άξιον Εστί» Κοκκίνη Χάνι.

Comments are closed.


Recent Posts

Προσλήψεις 6 ατόμων στο Δήμο Τανάγρας

Ο Δήμος Τανάγρας ανακοινώνει την πρόσληψη 6 εργατών πυρασφάλειας με σύμβαση ΙΔΟΧ διάρκειας 3 μηνών. Δείτε την προκήρυξη:

3 λεπτά ago

Influencers: Άρχισαν οι νομικοί περιορισμοί από την Κίνα

Για να γίνει κάποιος επαγγελματίας influencer στην Κίνα στο εξής, θα πρέπει να είναι σε θέση να μιλά δημόσια για…

6 λεπτά ago

«Πολιτισμός και Εξωστρέφεια»: Παρουσιάστηκε το βιβλίου του Κώστα Λασκαράτου

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κοινού στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του δημοσιογράφου και παρουσιαστή της ΕΡΤ, Κώστα Λασκαράτου "Πολιτισμός και Εξωστρέφεια" των…

8 λεπτά ago

“Λουκέτο” στα Praktiker

Σε μαζικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι Praktiker και απεργούν το Σάββατο 25 Ιουνίου «για να μην περάσουν απολύσεις & να…

16 λεπτά ago

Εκτός λειτουργίας η ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ σήμερα από 12:00 έως 19:00

Ο ΟΠΕΚΑ ενημερώνει ότι σήμερα, 24 Ιουνίου 2022, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 7 το απόγευμα, η ιστοσελίδα…

18 λεπτά ago

Κοζάνη: Αναβολή στην δίκη για την υπόθεση της 19χρονης φοιτήτριας που κατέληξε μετά το εξιτήριο από το Μαμάτσειο

Η φοιτήτρια από την Κοζάνη πέθανε μετά από νοσηλεία 112 ημερών στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου είχε διακομιστεί από το Μαμάτσειο…

19 λεπτά ago