Δ. Χανίων: Νέος γύρος αντιπαράθεσης για τη διαχείριση των αποθεματικών

Συζήτηση και πολιτική αντιπαράθεση αναφορικά με τα αποθεματικά του Δήμου Χανίων και τη διαχείριση τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων το απόγευμα της Τετάρτης. Ο κ. Κ. Πρωτοπαπαδάκης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην απάντηση του αντιδήμαρχου Οικονομικών προς τον ίδιο για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου όταν παρέδωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή, το τέλος του χρόνου και στις 10 Ιουνίου.

«Αυτό που διαφαίνεται είναι το εξής. Όταν παρέδωσε ο κ. Βάμβουκας στην Τράπεζα Χανίων υπήρχαν 4 εκ. ευρώ με επιτόκιο 2,85% και στην Παγκρήτια 1.000.000 ευρώ. Στις 31/ 12 στην Τράπεζα Χανίων η προθεσμιακή κατάθεση έγινε 0, και έμειναν 3.272.000 στο λογαριασμό όψεως. Στις 10 Ιουνίου η τράπεζα Χανίων έμεινε με 420.000 και οι συστημικές τράπεζες από 1.000.000 ευρώ και πάνω η κάθε μία….Ο Νομοθέτης λεει πως δεν είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες να έχουν τα χρήματα τους στην τράπεζα της Ελλάδας».
Παράλληλα ο κ. Πρωτοπαπαδάκης διατύπωσε σειρά από ερωτήματα αναφορικά με τη διαχείριση των καταθέσεων του Δήμου από τη νέα δημοτική αρχή και κατά πόσο πραγματικά στηρίζει την τοπική οικονομία.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Τ. Αλόγλου αναφέρθηκε στους τόκους της Τράπεζας της Ελλάδας που ανέρχονται στο 2,27% με τους τόκους της Εθνικής να ακολουθούν με 1,50% και να ακολουθούν οι άλλες τράπεζες. Είπε επίσης πως με τη διαχείριση αυτή «είχαμε περισσότερα χρήματα τον Ιούνιο του 2020 από αυτά που παραλάβαμε την 1η Σεπτεμβρίου του 2019», είπε επίσης πως έχουν γίνει 5 διαφορετικοί έλεγχοι στα οικονομικά του Δήμου και δεν υπήρξε καμία παρατήρηση για τη διαχείριση των αποθεματικών.
Για την Τράπεζα Χανίων είπε ότι τα 4 εκ. ευρώ που ήταν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς και πήγαν σε λογαριασμούς όψεως για την πληρωμή προμηθευτών. «Στην ουσία ο “μπαμπάς” Δήμος Χανίων μετέφερε εντός της Τράπεζας Χανίων για το “παιδάκι” του 3.000.000 ευρώ για την πληρωμή τιμολογίων της ΔΕΔΙΣΑ. Το θέμα έχει εξαντληθεί, δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό» τόνισε ο κ. Αλόγλου.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τ. Βάμβουκας σημείωσε: «για την ταμπακέρα κ. αντιδήμαρχε δεν απαντήσατε. Τηρήθηκε η διαδικασία ; Δεν δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις, αυτά που ανέφερε ο αντιδήμαρχος προκάλεσαν συγχύση. Συγκρίνεται τα επιτόκια των προθεσμιακών και των όψεων. Πήρατε προσφορές για επιτόκια; Συγκρίνεται μη συγκρίσιμα πράγματα λογαριασμούς όψεως με λογαριασμούς προθεσμιακούς».

Απαντώντας στον κ. Βάμβουκα ο κ. Αλόγλου σημείωσε πως η νομοθεσία δεν επιτρέπει τη διατήρηση προθεσμιακών λογαριασμών αλλά μόνο όψεως και ότι τα επιτόκια της Εθνικής Τράπεζας ανέρχονται στο 1,50%. Είπε επίσης πως η τελευταία πρόταση από την τράπεζα Χανίων ήταν για επιτόκιο 1,27%.
Για “παιγνίδι εντυπώσεων” στο οποία θα φαίνεται ότι ο Δήμος είναι απέναντι στην Τράπεζα έκανε λόγο ο Γιάννης Σαρρής, που τοποθετήθηκε υπέρ του να πάρει ο Δήμος Χανίων το οικόπεδο της ΑΒΕΑ προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Για την παράταξη του Α. Παπαδογιάννη (απουσίαζε στο συμβούλιο του ΟΑΚ στο Ρέθυμνο) ο Μ. Κεμεσίδης στην τοποθέτηση του σημείωσε πως από την απάντηση του κ. Αλόγλου στον κ. Πρωτοπαπαδάκη δεν φαίνεται μετά τις 31/8/2019 ο Δήμος να ζήτησε προσφορές από τις τράπεζες.
Ο Τ. Αλόγλου είπε ότι τα χρήματα από τον προθεσμιακό της Τράπεζας Χανίων πήγαν στον λογαριασμό όψεως και έγιναν πληρωμές προμηθευτών κυρίως για λογαριασμό της ΔΕΔΙΣΑ.

πηγή: haniotika-nea.gr

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ, ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ, ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!