δ-χαϊδαρίου-προσφυγή-στο-στε-κατά-της-π-930563
ΔΗΜΟΙ | 28.09.2021 | 14:57

Δ.Χαϊδαρίου: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της πώλησης του Σκαραμαγκά

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Δήμος Χαϊδαρίου ζητώντας να ακυρωθούν οι δύο διαγωνισμοί για την πώληση του Σκαραμαγκά, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο.

Η πρώτη αίτηση ακύρωσης στρέφεται εναντίον του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ και επισημαίνεται ότι η πώληση της Προβλήτας 4 του Σκαραμαγκά δεν είναι νόμιμη, επειδή αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.

Επιπλέον, ο Δήμος Χαϊδαρίου θέτει και ζήτημα παραβίασης της νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς όπως αναφέρει «παραχωρήθηκε η αποκλειστική χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για χρονικό διάστημα έως και 49 χρόνια και δη με δυνατότητα παράτασης, θεσπίζοντας ο νομοθέτης στην ουσία δικαίωμα χρήσης για τον αιγιαλό και την παραλία αντίστοιχο µε το εμπράγματο δικαίωμα επιφανείας των άρθρων 18 επ. του Νόµου 3986/2011».

«Δεν μπορούν να συσταθούν εμπράγματα δικαιώματα ιδιωτών επί αιγιαλού και παραλίας και επομένως η νομοθετική ρύθμιση συνιστά άμεση κρατική ενίσχυση προς την ΕΤΑΔ Α.Ε., η οποία ενίσχυση συνδέεται και συναρτάται με τον παρόντα διαγωνισμό, καθώς η αποκλειστική χρήση του αιγιαλού και της παραλίας, την οποία θα απολαύει ο πλειοδότης» σημειώνεται στο κείμενο της προσφυγής

Παράλληλα, ο Δήμος Χαϊδαρίου κατέθεσε και αίτηση ακύρωσης και εναντίον του Ειδικού Διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, (β διαγωνισμός) υπογραμμίζοντας ότι στον διαγωνισμό περιλήφθηκαν τμήματα ακινήτων που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου, ανήκουν στο Δήμο Χαϊδαρίου.

Το επόμενο διάστημα ο Δήμος προτίθεται να κλιμακώσει τις δράσεις του με σειρά κινητοποιήσεων, ενώ θα δώσει συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του.