Δ. Αθηναίων: Παρεμβάσεις Ανοιχτής Πόλης στο δημοτικό συμβούλιο

Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων της 18ης Νοεμβρίου, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:

Συμβασιούχοι

Ζητήσαμε να στηριχτεί το δίκαιο αίτημα των συμβασιούχων εργαζομένων του δήμου για αναγνώριση των πάγιων και διαρκών αναγκών που καλύπτουν και για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Επισημάναμε ότι παρά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 30ης Σεπτεμβρίου για στήριξη της διεκδίκησης των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα για μόνιμη και σταθερή εργασία, ο νομικός εκπρόσωπος του δήμου στο δικαστήριο της 12ης Νοεμβρίου λειτούργησε κατά τον ακριβώς αντίθετο τρόπο.

Πάτμου και Καραβία

Θέσαμε και πάλι στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της διαχείρισης του κτήματος της Πάτμου και Καραβία, καθώς αίτημά μας για εισαγωγή του στην ημερήσια διάταξη του συμβουλίου της πέμπτης Κοινότητας δεν έγινε δεκτό. Ζητήσαμε να εφαρμοστεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 31ης Οκτωβρίου για ένταξη του ακινήτου σε εκείνα που διεκδικεί ο Δήμος Αθηναίων από την ΚΤΥΠ και για άμεση επικοινωνία με την εταιρεία ώστε να αποκρουστούν οι παράτυπες διεκδικήσεις της στον χώρο.

Πακιστανικό Σχολείο

Το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες νίκησε και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων πήρε απόφαση για την επαναλειτουργία του σχολείου της πακιστανικής κοινότητας. Η Ανοιχτή Πόλη από την πρώτη στιγμή είχε στηρίξει το αίτημα της πακιστανικής κοινότητας, ενώ σήμερα συμμετείχαμε στην εκδήλωση που αυτή κάλεσε έξω από το δημαρχείο, για στήριξη του δίκαιου αιτήματός που αυθαίρετα απέσυρε από τη σχετική εισήγηση στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο η πρώην εντεταλμένη σύμβουλος για το παιδί κ. Λυκούδη. Μας προβληματίζει ωστόσο ιδιαίτερα ότι χρειάστηκε μια μεγάλη κινητοποίηση για να πετύχουμε το αυτονόητο και παραμένει στο ακέραιο η ευθύνη του Δήμου Αθηναίων για τις μέρες λειτουργίας που χάθηκαν.

Απομάκρυνση Λυκούδη

Ζητήσαμε να σεβαστεί η δημοτική αρχή το δημοκρατικό αίσθημα των δημοτών, απομακρύνοντας την κ. Λυκούδη από κάθε θέση ευθύνης του Δήμου. Δεν κατανοούμε τη σημασία μιας συμβολικής απομάκρυνσης που ακολουθείται από εκ νέου τοποθέτηση, και μάλιστα σε έμμισθη θέση ευθύνης.

Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Αθηναίων – Προϋπολογισμός

Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι δεν ήταν τόσο έτοιμη να διοικήσει όσο διαφήμιζε στις 376 σελίδες του προεκλογικού προγράμματός της. Αυτό επιβεβαιώνεται από το σχέδιο προϋπολογισμού και από το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που κατατέθηκαν σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η νέα διοίκηση αφενός αποδεικνύεται δέσμια του παρελθόντος, αφού το όραμά της για την πόλη εξισώνεται ουσιαστικά με συνέχιση των επιλογών Καμίνη. Το Τεχνικό Πρόγραμμα εμφανίζει απορρόφηση για το 2020 που εκτιμάται κάτω από το 50%, ενώ περιορίζεται δραστικά από επισφάλειες παραδοτέων της προηγούμενης διοίκησης. Ο προϋπολογισμός Μπακογιάννη είναι αφετέρου δέσμιος σε έναν τακτικισμό που αντί να οραματίζεται το μέλλον της πόλης προγραμματίζει τις δαπάνες με βάση επιδιωκόμενα οφέλη στην επόμενη μάχη των δημοτικών εκλογών. Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι έτσι οπισθοβαρές, με την συντριπτική πλειοψηφία των έργων να υλοποιούνται από το 2021 και μετά, τη στιγμή που οι ανάγκες της πόλης είναι επείγουσες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα σχολεία σε κάκιστη κατάσταση και άλλα με άμεσες ανάγκες μετεγκατάστασης.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι παράξενο που οι προτεινόμενες δράσεις είναι αποσπασματικές και ελλιπείς, χωρίς να εντάσσουν τα δομικά προβλήματα της πόλης σε έναν ορθολογικό σχεδιασμό. Καμία αναφορά στην αξιοποίηση της κτιριακής περιουσίας του Δήμου για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς, παρά το ότι το έλλειμμα του Δήμου και στους δυο τομείς είναι τεράστιο. Απόν το θέμα του κυκλοφοριακού, το οποίο απαιτεί άμεσα μια ολιστική προσέγγιση. Το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων δεν λύνει προβλήματα, δεν προβλέπει πράσινα σημεία και στέλνει τα σκουπίδια στη Φυλή. Απούσες επίσης από τις προτεραιότητες του μεγαλύτερου δήμου της χώρας η συστηματική αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης, αλλά και η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση των συνεπειών της! Καμία κουβέντα για πάρκα τσέπης, ελάχιστα έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του δήμου.

Για την Ανοιχτή Πόλη, ένας προϋπολογισμός που θα φρόντιζε πραγματικά για το μέλλον των δημοτών θα αναγνώριζε τις ανάγκες που θέτει η κοινωνική και η κλιματική κρίση που βιώνει η πόλη και θα τις διαχειριζόταν στα πλαίσια ενός σύγχρονου σχεδιασμού. Θα διατύπωνε ένα δυναμικό πρόγραμμα για τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο, δρομολογώντας στα πλαίσιά του πάρκα τσέπης που είναι απαραίτητα για να ανασάνουν οι γειτονιές. Θα περιλάμβανε ένα τολμηρό σχέδιο διαχείρισης του οικιστικού αποθέματος του δήμου, αξιοποίησης των ακινήτων που του ανήκουν αλλά και διεκδίκησης περαιτέρω χώρων προς όφελος των δημοτών. Το δικό μας πρόγραμμα προβλέπει δημιουργία δημοτικών βιβλιοθηκών με αναγνωστήρια, χώρους δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, πολιτιστικά κέντρα σε κάθε Δημοτική Κοινότητα και παραχώρηση χώρων σε δημιουργικές ομάδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε παρεμβάσεις που έχουμε προτείνει, όπως τη διαμόρφωση των βιομηχανικών κτιρίων του εργοστασίου “Βότρυς” και του εκεί ελεύθερου χώρου σε πολυχώρο πολιτισμού και πρασίνου, την αξιοποίηση του χώρου της Κολούμπια με τη δημιουργία Μουσείου Ελληνικής Δισκογραφίας, ή τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου στο Παγκράτι. Το πρόγραμμά μας προβλέπει ακόμα ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, με διαλογή στη πηγή και δημιουργία πράσινων σημείων σε κάθε Δημοτική Κοινότητα, καθώς και διεύρυνση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης.

Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ανέτοιμη, καταθέτοντας ένα αποσπασματικό σχέδιο που στερείται σύγχρονης αντίληψης των πραγματικών προβλημάτων, διατηρώντας τις συντηρητικές πολιτικές των προκατόχων της και έχοντας το βλέμμα στραμμένο σε μικροπαραταξιακά οφέλη. Στο σχέδιο αυτό, η Ανοιχτή Πόλη δεν μπορεί να συναινέσει.

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!