δ-αθηναίων-νωρίτερα-θα-σχολάνε-οι-εργα-1211378
ΔΗΜΟΙ | 19.07.2023 | 18:03

Δ. Αθηναίων: Νωρίτερα θα σχολάνε οι εργαζόμενοι λόγω καύσωνα

Νέα έκτακτα μέτρα προστασίας ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων λόγω του καύσωνα που θα πλήξει και την πρωτεύουσα από αύριο Πέμπτη 20 Ιουλίου έως και την Τρίτη 25 Ιουλίου.

Με ειδική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα, οι εργαζόμενοι του δήμου σε βαριές εξωτερικές εργασίες (Πράσινο, Καθαριότητα, Οδοποιία κλπ.) θα αποσυρθούν από τις εργασίες τους από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. μία ώρα νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η αντίστοιχη εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας.

Οι μόνες υπηρεσίες του Δήμου που εξαιρούνται από την εφαρμογή της εγκυκλίου, είναι όσες εμπλέκονται στο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε επιφυλακή όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι ομάδες του street work παροχής βοήθειας και προστασίας των αστέγων.

Νέα αυστηρή σύσταση και στις αναδόχους εταιρείες που εκτελούν έργα στο Δήμο

Εξάλλου μετά την κατακραυγή που δέχτηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, εξαιτίας τους γεγονότος ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενο μεγάλου καύσωνα, εργαζόμενοι δούλευαν στα έργα του «Μεγάλου Περιπάτου» σε νέο έγγραφο της Διεύθυνσης Οδοποιίας Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων και στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, απευθύνεται νέα σύσταση στους Αναδόχους των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, να λάβουν τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και να προχωρήσουν σε παύση των εργασιών από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, όπως ορίζει η ειδική εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων και κατ’ εξαίρεση των κρατικών οδηγιών που προτείνουν παύση των εργασιών από τις 12 το μεσημέρι. Το περιεχόμενο του εγγράφου είναι όμοιο με αυτό που είχε αποσταλεί στο πρώτο κύμα του καύσωνα.

Αλλαγές στο πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων – Έκκληση στους πολίτες να μην βγάζουν τα σκουπίδια μεταξύ 11.00 – 17.00

Η ανάγκη προστασίας του προσωπικού της καθαριότητας από τη θερμική καταπόνηση και η τήρηση των σχετικών εγκυκλίων, οδηγεί στην τροποποίηση του προγράμματος αποκομιδής των απορριμμάτων. Από αύριο Πέμπτη 20/07/2023 η αποκομιδή θα πραγματοποιείται τις πρωινές και νυχτερινές ώρες με παύση μεταξύ 11:00 – 17:00. Με δεδομένες τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και για λόγους δημόσιας υγείας, παρακαλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μη βγάζουν τα απορρίμματα στους κάδους ιδιαίτερα εάν αυτοί είναι πλήρεις. Ο Δήμος Αθηναίων προσβλέπει στη συνεργασία όλων, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες που προκαλούνται στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης εξαιτίας του καύσωνα.