δ-ασπροπύργου-αξιώνει-τμήμα-πετρελαί-168258
ΔΗΜΟΙ | 18.01.2018 | 17:30

Δ. Ασπροπύργου: Αξιώνει Τμήμα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής

Με μια κίνηση που αποδεικνύει το μακρόπνοο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής του Ασπρόπυργου, απαντά ο Νικόλαος Μελετίου, στην ευχάριστη πρόκληση που συνιστά, για Το Θριάσιο και την ευρύτερη περιοχή, η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Αξιοποιώντας στο έπακρο, μια κίνηση με προοπτική, όπως ήταν η αδελφοποίηση του Δήμου Ασπροπύργου με το Δήμο της πόλης Πλοϊέστι της Ρουμανίας, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, προσέρχεται στη διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο (18/1/2018), με ένα «πολύ ισχυρό – βαρύ χαρτί».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του, που αποδίδει καρπούς, σε όλα τα επίπεδα, ο Δήμος Ασπροπύργου εξασφάλισε την αποδοχή του αρχαιότερου και σημαντικότερου Πανεπιστημίου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ευρώπης, να στηρίξει ενεργά την ίδρυση Τμήματος Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, με έδρα τον Ασπρόπυργο. Έτσι, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου, η Σύγκλητος του ρουμανικού Πανεπιστημίου αποφάσισε ομόφωνα, να δηλώσει εγγράφως την απόφασή του Ιδρύματος, να συμβάλλει στη διαμόρφωση σύγχρονου Προγράμματος Σπουδών, για το Τμήμα του Ασπρόπυργου, στη στελέχωσή του, με Επισκέπτες Καθηγητές, και στην τεχνολογική – εργαστηριακή υποδομή του!

Με άλλα λόγια, να θέσει στην υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και του νέου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος της Δυτικής Αττικής, μια εμπειρία εβδομήντα (70) ετών και την αδιαμφισβήτητη γνώση του σε ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Χώρα και την ανατολική Μεσόγειο, τα επόμενα χρόνια, σε ό,τι αφορά στην εξόρυξη, στην άντληση, στη μεταφορά, στη διύλιση, στη διάθεση προϊόντων της κλασματικής απόσταξης αργού πετρελαίου, και στην επεξεργασία και διανομή του φυσικού αερίου.

Αν ληφθεί υπόψη και η λειτουργία των δύο διυλιστηρίων των ΕΛ.ΠΕ., στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι, το αίτημα και το επίτευγμα του Δήμου Ασπροπύργου είναι άμεσα υλοποιήσιμο. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου προτείνει το Κτήμα του Υπουργείου Υποδομών, για χώρο των κτιρίων Διοίκησης του νέου Πανεπιστημίου, με το σκεπτικό της ενοποίησης του εν λόγω χώρου με το Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής της Γκορυτσάς, στο οποίο ξεκινούν άμεσα τα Δημοτικά Έργα αναβάθμισής του, που θα αλλάξουν άρδην την εικόνα και τις χρήσεις μιας περιοχής που καλύπτει πάνω από εκατό (100) στρέμματα.

Τέλος, η Δημοτική Αρχή, απαντώντας στο σε μια ακόμη αναπτυξιακή αναγκαιότητα της περιοχής, προτείνει την ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Διαμεταφοράς (“Logistics”), με έδρα τον Ασπρόπυργο.

Αναφερόμενος στο όραμα του Δήμου, και στη συνεργασία που εξασφάλισε, με το Πανεπιστήμιο του Πλοϊέστι, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου, δήλωσε χαρακτηριστικά:

« Για μια ακόμη φορά, όπως συνέβη με την προετοιμασία μας, με το ολοκληρωμένο υπόμνημα που καταθέσαμε εγκαίρως, για τον «Καλλικράτη», αποδεικνύουμε ότι, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές, με το βλέμμα στο μέλλον!

Τώρα θα κατανοήσουν όλοι, τη σκοπιμότητα της αδελφοποίησής μας, με το Δήμο Πλοϊέστι της Ρουμανίας. Με μια πόλη που, εκτός απ’ τα τέσσερα (4) Διυλιστήρια που φιλοξενεί, διαθέτει και το σημαντικότερο, εξειδικευμένο, Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, στον τομέα του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου.

Δίνουμε έτοιμη τη λύση, στο Υπουργείο Παιδείας και στο νέο Πανεπιστήμιο. Χωρίς κόστος και χρονοβόρες διαδικασίες. Κι αυτό, επειδή πορευόμαστε ως προμηθείς και όχι ως επιμηθείς. Παράλληλα, προτείνουμε λύσεις ουσίας για τις υποδομές διοίκησης και ένα επιπλέον Τμήμα Διαμεταφοράς (Logistics), που θα στηρίξει την αναπτυξιακή προοπτική και τη λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου των Σιδηρόδρομων, που εκτείνεται εξ ολοκλήρου στον Ασπρόπυργο.

Την ίδια ώρα, με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων για το Εξωτερικό Εμπόριο, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ρουμανίας, προχωρούμε στη διοργάνωση Επιχειρηματικών Φόρουμ, τον προσεχή Μάιο, οικοδομώντας σχέσεις οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, απ’ τις οποίες θα ωφεληθούν τα μέγιστα οι επιχειρήσεις του Ασπρόπυργου και του Πλοϊέστι. Τον επόμενο μήνα ξεκινάμε τις συνεργασίες των δύο (2) Λυκείων του Ασπρόπυργου και του 1ου Γυμνασίου με τα αντίστοιχα Σχολεία του Πλοϊέστι. Επίσης διευρύνουμε τη συνεργασία μας στους τομείς που αφορούν τη Νεολαία, ενώ ήδη εγκρίθηκε η κοινή μας συμμετοχή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Horizon”, απ΄το οποίο θα βγούμε πολλαπλά ωφελημένοι οι Δήμοι και οι πολίτες των δύο πόλεων. Κι όλα αυτά, σε διάστημα μόλις δύο μηνών!».

Δες εδώ την Επιστολή του Πρύτανη Πανεπιστημίου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Πλοέστι της Ρουμανίας προς τον Δήμαρχο Ασπροπύργου,κ.Νικόλαο Μελετίου.