δ-αγίου-δημητρίου-βάζει-λουκέτο-για-το-1155114
ΔΗΜΟΙ | 23.03.2023 | 21:08

Δ. Αγίου Δημητρίου: Βάζει λουκέτο για τους συμβασιούχους

Το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου συνεδρίασε εκτάκτως απόψε (και εν μέσω έντασης αφού χρειάστηκε ακόμη και διακοπή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα) με μείζον θέμα την κλήση 27 δημοτικών συμβούλων σε απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την κατηγορία παράβασης καθήκοντος με δόλο, αφού ο Δήμος αρνήθηκε  να ασκήσει έφεση επί των δυο πρωτόδικων αποφάσεων που αποδέχονταν την μετατροπή της σύμβασης 34 εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και τον Σεπτέμβρη του 2022 το δικαστήριο όρισε την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Από τότε μέχρι και σήμερα, παρά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην εξαντλήσει τα ένδικα μέσα για να ζητήσει την αναίρεση της πρωτόδικης απόφασης, οι εργαζόμενοι μπλέχτηκαν στα δίκτυα του νομικού πλαισίου “Βορίδη” και βεβαίως, για τη στάση του, ολόκληρος ο Δήμος «κηρύχτηκε» απολογούμενος.

Συγκεκριμένα, η κατηγορία για το δημοτικό συμβούλιο είναι ότι «παραβίασε» τη διάταξη του ΥΠΕΣ, που επιβάλλει ο Δήμος ως φορέας γενικής κυβέρνησης να ασκεί έφεση στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εξάντλησης των ένδικων μέσων και με αυτόν τον τρόπο να αποφεύγονται οι μονιμοποιήσεις υπαλλήλων στους Δήμους.

Κατά την εισήγησή της η Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου, η οποία ωστόσο έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης κατά της θετικής απόφασης στον Άρειο Πάγο, είπε:

«Είχαμε πει ότι η συγκεκριμένη διάταξη παραβιάζει ξεκάθαρα την αυτοτέλεια των Δήμων και την ποιότητα των υπηρεσιών που καλούμαστε να παρέχουμε στους δημότες. Το ζήτημα απασχόλησε τη νομική μας υπηρεσία και βεβαίως την οικονομική μας επιτροπή που έλαβε τις σχετικές αποφάσεις. Αποφασίσαμε ομόφωνα να ασκηθεί προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 αλλά δεν εισήχθη στην Οικονομική Επιτροπή, ούτε στο δημοτικό συμβούλιο απόφαση για αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο. Η νομική όμως υπηρεσία υποχρεούταν εκ του νόμου να καταθέσει αίτηση αναίρεσης και έχει καταγραφεί αυτό και στα πρακτικά. Η Επιτροπή του άρθρου 152 άφησε να παρέλθει η χρονική προθεσμία για να απορρίψει σιωπηλά την προσφυγή μας. Οπότε, προσφύγαμε και στο Διοικητικό Εφετείο. Είμαστε λοιπόν σε αυτό το σημείο, λαμβάνοντας την κλήση από την Αποκεντρωμένη.

Ξεκαθαρίσαμε ότι συνέχιση των εργαζομένων, ιδίως στη Δ/νση Περιβάλλοντος, θα ήταν προς την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και μια αναγκαιότητα για το Δήμο καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι αποφάσεις μας ήταν συνειδητές. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι ξεκομμένη από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Το θέμα, για εμάς, έχει νομική και πολιτική διάταξη. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Αν δεν αλλάξει ο νόμος, όσες αποφάσεις και αν πάρουμε, εμείς ή άλλοι Δήμοι, οι εργαζόμενοι-συμβασιούχοι δεν θα επωφεληθούν, γιατί σε Β’ βαθμό, στο Εφετείο δηλαδή, οι αποφάσεις χάνονται. Κα το ξέρετε όλοι ότι το δικαστήριο στέκεται στο γράμμα του νόμου και όχι στην ουσία. Καλώ λοιπόν όλους μας να σταθούμε στο πολιτικό σκέλος, αναδεικνύοντας τον αυτοδιοικητικό μας ρόλο και αφήνοντας πίσω την όποια κομματική ταυτότητα έχει ο καθένας”.

Η εισήγηση – πρόταση που κατατέθηκε από πλευράς δημοτικής Αρχής ήταν η εξής:

  1. Να σταλεί επιστολή στο ΥΠΕΣ, σε κόμματα, φορείς, συνδικαλιστικά όργανα, με την οποία ο Δήμος θα ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ 27 ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
  2. ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΒΟΡΙΔΗ
  3. ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΕΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ
  4. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ -ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΔΗΜΩΝ

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των εργαζομένων πέρασαν σε αντεπίθεση κατά πάντων και πρότειναν (επιπλέον) να γίνει “παρέλαση”  διαμαρτυρίας την 25η Μαρτίου με ταυτόχρονο κάλεσμα σε όλους τους φορείς της πόλης ενώ συζητήθηκε -όχι απλά συμβολικό- αλλά καθολικό κλείσιμο του Δήμου.

Σε ερώτημα για το αν γνώριζε η Δήμαρχος ότι η νομική υπηρεσία θα υποχρεωνόταν (και θα προχωρούσε) σε αίτηση αναίρεσης προς τον Άρειο Πάγο, η Δήμαρχος είπε ότι προφανώς γνώριζε… αλλά παρέπεμψε στα πρακτικά, που αποδεικνύουν-όπως είπε- ότι η ίδια υπέγραψε (ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής) μόνον την προσφυγή στο άρθρο του 152.  

Σε αντεπίθεση κατά της στάσης της Δημάρχου πέρασε, από πλευράς αντιπολίτευσης, ο Χρήστος Πρεκετές, κατηγορώντας την κα Ανδρούτσου, μεταξύ άλλων, ότι με τις κινήσεις της «φτάσαμε όλοι σε αδιέξοδο». Ο κ. Πρεκετές είπε ότι η Δήμαρχος επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία, την εγκάλεσε για παλαιότερες δηλώσεις της περί… «βολεμένων» και ότι παραδόθηκε αμαχητί σε συνδικαλιστικές νοοτροπίες “περασμένου αιώνα”. Ο κ. Πρεκετές επιτέθηκε ευθέως και στον Πρόεδρο των εργαζομένων κ. Ευθυμίου ενώ χαρακτήρισε “τρύπιο σωσίβιο” την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Δείτε σχετικά:
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ολομέτωπη επίθεση σε Βορίδη για συμβασιούχους & απολογία δημοτικών συμβούλων Αγ.Δημητρίου