χανιά-κατάληψη-δημαρχείου-έντονη-αντ-819858
ΔΗΜΟΙ | 10.09.2020 | 21:17

Χανιά -κατάληψη δημαρχείου: Έντονη αντίδραση δημάρχου -Ο ρόλος της «Belvedere ΕΠΕ»

Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, προκάλεσε η κατάληψη του κεντρικού κτηρίου του δημαρχείου της πόλης από μέλη συλλογικοτήτων της περιοχής που αντιδρούν στην εκκένωση το πρωί του Σαββάτου από τις αστυνομικές αρχές, κτηρίου στο λόφο Καστέλι της παλιάς πόλης, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης που τελούσε υπό κατάληψη από το 2004.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, ο κ. Σημανδηράκης έκανε λόγο για μειοψηφίες που, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, “δυστυχώς οι μειοψηφίες αυτές αισθάνονται τόσο ισχυρές, που σήμερα κατέλαβαν το δημαρχείο Χανίων, κατέλαβαν το βασικό κομμάτι δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας, θεωρώντας ότι βάζουν απέναντι τη δημοτική αρχή, θεωρώντας ότι βάζουν απέναντι τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ξεχνώντας όμως, ότι έτσι βάζουν απέναντι την ίδια την κοινωνία”.

Ο δήμαρχος Χανίων κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή τον ένα χρόνο που έχει αναλάβει τις τύχες της πόλης προσπαθεί καθημερινά να επιλύει προβλήματα, ωστόσο όπως είπε σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει μια θλιβερή κατάσταση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “κλείνουμε, λοιπόν, αυτόν τον ένα χρόνο με μια θλιβερή κατάσταση. Κλείνουμε αυτόν τον χρόνο, όχι από εκεί όπου η κοινωνία των Χανίων μας επέλεξε να είμαστε.

Κλείνουμε αυτόν τον χρόνο, όχι από εκεί που η Δημοκρατία επέλεξε να είμαστε. Κλείνουμε έναν χρόνο όχι από εκεί που οι πολίτες έθεσαν την ευθύνη της διοίκησης του δήμου.

Βρισκόμαστε σήμερα, εκτός δημαρχείου. Η δημοτική αρχή, οι λειτουργίες του δήμου, βρίσκονται σε αναστολή.

Ο δήμος Χανίων δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και ο δήμος Χανίων καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει μια κατάσταση, η οποία έρχεται από το παρελθόν.

Μια κατάσταση που με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, η κοινωνία μας ανέχθηκε. Και που όλοι μαζί φέρουμε την ευθύνη της και εκθρέψαμε μια ανομία. Μια ανομία μειοψηφιών, που θεώρησαν και κατάφεραν στο παρελθόν να μπορούν να κινούνται εκτός νόμου. Μειοψηφιών που με την ανοχή πολλών, κατάφεραν να πιστέψουν ότι είναι σε θέση να ακυρώσουν και να καταλάβουν και να καταλύσουν ότι σημαντικότερο έχουμε καταφέρει σαν κοινωνία. Την Δημοκρατία”.

Ο δήμαρχος Χανίων καταδίκασε την ενέργεια της κατάληψης του δημαρχείου από μειοψηφίες όπως είπε που αισθάνονται ισχυρές ,ενώ έκανε γνωστό ότι κάλεσε την αστυνομία να εκκενώσει το κτήριο, λέγοντας ότι, “αυτό το κτήριο δεν είναι ούτε του δημάρχου ούτε της δημοτικής αρχής. Το κτήριο αυτό είναι το κτήριο της κοινωνίας και μέσα από τις λειτουργίες αυτού του κτηρίου θα πρέπει να λειτουργήσει η κοινωνία”.

Το κείμενο της κατάληψης:

Σε ανακοίνωση των συμμετεχόντων στην κατάληψη του Δημαρχείου τονίζεται:

«Σήμερα 10/9 το πρωί, καταλάβαμε το Δημαρχείο Χανίων, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε έναν κοινό τόπο αγώνα, ενάντια στην αρπαγή του λόφου Καστέλι απο την εταιρεία Belvedere μέσω της συνεργασίας της με δημαγωγικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και της  δημοτικής αρχής Χανίων.

Η υποκρισία που τρία χρόνια τώρα δείχνουν οι τοπικοί άρχοντες στην επέκταση της εμπορευματοποίησης των ελάχιστων δημόσιων χώρων, είναι εμφανής στον καθένα/καθεμιά στην πόλη.

Η κατάληψη Rosa Nera ήταν η μόνη που διασφάλιζε την ελεύθερη πρόσβαση σ’ένα απ’τα ωραιότερα σημεία της πόλης. Ελεύθερο parking το πρωί, βόλτα και θέα χωρίς να πληρώνεις.

Αυτή η δημοτική αρχή που ‘’κόπτεται’’ τώρα να βγάλει λογύδρια για το δημόσιο χώρο, είναι η ίδια δημοτική αρχή που έχει κάνει τις πλατείες και τα σοκάκια της πόλης εμποροπανήγυρη προς όφελος των αφεντικών (μικρών και μεγαλύτερων). Αυτά τα αφεντικά εκτός απ’το δημόσιο χώρο που καπαρώνουν για τα κέρδη τους και τα ψίχουλα που πληρώνουν τους εργάτες/τριες στον τουρισμό, δεν τηρούν καν τα όρια των τραπεζοκαθισμάτων τους, που νόμιμα τους παραχωρεί ο δήμος. Οι μπάτσοι κάνουν τα στραβά μάτια σ’αυτές τις παρανομίες, όπως και στις παρανομίες της ίδιας της πρυτανικής αρχής που με την ανάλογη διαπλοκή – απλά και μόνο επειδή πήραν πρυτανική καρέκλα ορισμένοι – δίνει το κάστρο της πόλης για να γίνει ξενοδοχείο.

Πόσο μεγαλύτερο σκάνδαλο απ’το ότι ο ξενοδόχος Β. Διγαλάκης πρώην πρύτανης και νύν υφυπουργός παιδείας, διατηρεί την προεδρία στην εταιρεία αξιοποίησης περιουσίας του πολυτεχνείου Κρήτης ;

Τι άλλο να περιμένουμε απο δημαγωγούς – μέτριους μάλιστα – που οι ίδιοι είναι εργολάβοι και δημοτικοί σύμβουλοι;

Ο μόνος λόγος που τώρα χύνουν δάκρυα για το λόφο, είναι οι 2000 άνθρωποι που πορεύτηκαν στις 5/9 στην πορεία αλληλεγγύης στη Rosa Nera.

Μίζες, αστυνομοκρατία, ξενοδοχεία, αυτά είναι της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία

Ο αγώνας συνεχίζεται…Το Σάββατο 12/9 και ώρα 12 το μεσημέρι όλοι στην Πλατεία Αγοράς».

Rosa Nera: οι επενδυτές του Διγαλάκη ήρθαν με τα ΜΑΤ

Όπως γράφει σε ρεπορτάζ της η ΕΦΣΥΝ:

Η εισβολή της αστυνομίας έγινε στις 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου στο διατηρητέο κτίριο της πρώην 5ης Μεραρχίας. Εντός του κτιρίου βρίσκονταν 16 άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορά μνημείου, ενώ στο κενό έπεσε η προσπάθεια της αστυνομίας να βρει ενοχοποιητικά στοιχεία έκνομης δράσης, παρουσιάζοντας σε φωτογραφίες ως… «πειστήρια» μόνο τα κοντάρια από τις μαυροκόκκινες σημαίες που βρήκαν στο κτίριο. Κατά την επέμβαση σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι η δημοσιογράφος της ΕΡΑ Χανίων, Σοφία Θεοδωράκη, από βομβίδα κρότου-λάμψης που πέταξαν οι αστυνομικοί.

Η εκκένωση αποτελεί εκπλήρωση της προεκλογικής υπόσχεσης του σημερινού υφυπουργού Παιδείας, Βασίλη Διγαλάκη, που είναι και ο πρωτεργάτης της προσπάθειας εκποίησης των δύο ιστορικών κτιρίων στον λόφο Καστέλι σε ξενοδοχειακή εταιρία, ήδη από τη θητεία του στη θέση του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο σημερινός υφυπουργός είχε τότε αγνοήσει τη σαφή συνταγματική διάταξη (άρθρο 109) που απαγορεύει την εκποίηση των κτιρίων (πρώην Μεραρχία, όπου στεγαζόταν η Rosa Nera, και πρώην Φυλακών – Στρατώνων) εφόσον αυτά αποτελούν περιεχόμενο δωρεάς υπέρ του Δημοσίου ή υπέρ κοινωφελούς σκοπού.

Πράγματι τα δύο κτίρια πουλήθηκαν το 1985 από το υπουργείο Αμυνας στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο κατόπιν τα παραχώρησε στο, νεοσύστατο τότε, Πολυτεχνείο Κρήτης για να στεγάσει τις εκπαιδευτικές του λειτουργίες και βάσει του Συντάγματος δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό. Μάλιστα το 2017 δύο από τους κοσμήτορες που συμμετείχαν στη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου είχαν καταγγείλει το εξαιρετικά χαμηλό τίμημα στο οποίο ενοικιάστηκαν τα κτίρια (προς 6 ευρώ το τετραγωνικό), χωρίς, όπως ανέφεραν, να γίνει ανεξάρτητη εκτίμηση της μισθωτικής τους αξίας πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού και χωρίς ποτέ να παρουσιαστεί στη Σύγκλητο η σχετική μελέτη σκοπιμότητας.

Το Σάββατο πάντως από τους πρώτους που έσπευσαν να πανηγυρίσουν για το «σπάσιμο» της κατάληψης ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος με μήνυμά του στο twitter ανέφερε πως «η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έπραξε το αυτονόητο και η κατάληψη εκκενώθηκε και η επένδυση προχωρά».

Η Belvedere ΕΠΕ

Ποια επένδυση όμως προχωρά με τη βοήθεια των ΜΑΤ και από ποια εταιρεία; Ηδη από τον Ιούλιο του 2017 η «Εφ.Συν.» έχει αποκαλύψει το δαιδαλώδες και θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας στην οποία ο Βασίλης Διγαλάκης, ως πρύτανης, παραχώρησε με εξευτελιστικό τίμημα και κατά παράβαση του Συντάγματος τα δύο κτίρια. Φαίνεται πως στην ουσία πρόκειται για μια εταιρεία–φάντασμα που έχει συσταθεί με αποκλειστικό σκοπό την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων κτιρίων και μέχρι σήμερα δεν εμφανίζει καμία άλλη εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η «Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις» συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2017 (όταν δηλαδή ξεκίνησε και η προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή από τον Β. Διγαλάκη) και καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, δηλώνοντας ως μετοχικό κεφάλαιο το ποσό των 150.000 ευρώ. Παρά το μικρό της μέγεθος, στη συμφωνία με το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει επένδυση που συνολικά αγγίζει τα 18 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο μέχρι σήμερα, τρία χρόνια μετά, η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει ούτε έναν ισολογισμό (τουλάχιστον δεν έχει δημοσιοποιηθεί στο ΓΕΜΗ). Οπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» (στις 8.7.2017), ως εταίρος της «Belvedere» εμφανίζεται η κυπριακή εταιρεία «Cydon Group Limited» η οποία διευθύνεται από μια άλλη εταιρεία, τη «Cyproliaison Limited», η οποία με τη σειρά της συνδέεται διοικητικά με περίπου 3.000 (!) εταιρείες (ενεργές και ανενεργές) στην Κύπρο. Μία εξ αυτών των εταιρειών είναι και η «BH Boutique Hotels Holdings Cyprus Limited», που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο «Ambassador Residence» το οποίο που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τα κτίρια που σκοπεύει να εκμισθώσει το Πολυτεχνείο στην παλιά πόλη των Χανίων.

Η εταιρεία συνεχίζει να δηλώνει ως έδρα της τη διεύθυνση Νικηφόρου Φωκά 21 στα Χανιά και έναν τηλεφωνικό αριθμό που αντιστοιχεί σε ιδιωτικό αρχιτεκτονικό γραφείο (στο όνομα της αρχιτέκτονος Ελεάννας Σκουλά). Ως νόμιμος διαχειριστής της εταιρείας πάντως εμφανίζεται ο Βασίλειος Βαζάκας με τον οποίο η «Εφ.Συν.» προσπάθησε χθες να επικοινωνήσει, αλλά κατέστη αδύνατον. Η δικηγόρος της εταιρείας Στέλλα Βαλάνη-Ντολοπούλου (με έδρα τη Θεσσαλονίκη) στην οποία θέσαμε τα ερωτήματα για την έλλειψη ισολογισμών και για την έδρα της εταιρείας, μας ενημέρωσε πως η Belvedere θα προβεί σε δημόσια ανακοίνωση τις επόμενες μέρες.

Το ζήτησε και έγινε

Πρόσφατα πάντως ο εκπρόσωπος της «Belvedere», Βασίλης Βαζάκας, είχε προβεί σε μια σημαντική αποκάλυψη για τον τρόπο που δρα η εταιρεία. Συγκεκριμένα, με έγγραφο που υπέγραφε ο ίδιος στις αρχές Ιουλίου ενημέρωνε τη διοίκηση του Πολυτεχνείου πως έχει ήδη καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία Χανίων και πως έχει ήδη αποσπάσει από την αρμόδια εισαγγελέα εντολή για εκκένωση του κτιρίου, η οποία όμως «μέχρι σήμερα αναιτιολογήτως δεν έχει εκτελεστεί». Ευθέως, δηλαδή, η εταιρεία παραδεχόταν πως ζήτησε την εκκένωση του χώρου, αίτημα που τελικά ικανοποιήθηκε μέσα σε ελάχιστο διάστημα.

Μάλιστα, η «Belvedere» ξεπέρασε κάθε όριο εκδικητικότητας, υποβάλλοντας το Σάββατο και εκείνη μήνυση εις βάρος των 16 συλληφθέντων εντός της κατάληψης για «φθορά ξένης περιουσίας». Το μένος της κατά των καταληψιών η εταιρία και ο κ. Βαζάκας το είχαν δείξει ήδη στην επιστολή προς το Πολυτεχνείο, αφού προχωρούσαν ένα βήμα παραπάνω, σχολιάζοντας δηκτικά την πρόσφατη παρουσία των μελών της συλλογικότητας της Rosa Nera στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «η παράνομη κατάληψη συνεχίζεται αδιάκοπτα και ακώλυτα μέχρι και σήμερα, ενώ μάλιστα παρίσταται και δηλώνει ενεργό παρόν και στα Δημοτικά Συμβούλια!».

Αφού μάλιστα η εταιρεία διαπίστωνε με αγανάκτηση πως η Rosa Nera έχει σημαντική κοινωνική δράση και δικτύωση με άλλες συλλογικότητες σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και ότι έχει δική της σελίδα στο ίντερνετ (σ.σ. ανήκουστο), κατέληγε με αγανάκτηση πως «είναι εύκολα αντιληπτό ότι η παράνομη κατάληψη έχει αναχθεί όλα αυτά τα χρόνια σε ΘΕΣΜΟ της πόλης των Χανίων, καθώς έχει διαμορφωθεί πλέον μια παγιωμένη κατάσταση αδράνειας εκ μέρους των αρμόδιων φορέων και αρχών, οι οποίοι δυστυχώς τυγχάνουν απλοί παρατηρητές, ανήμποροι να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην αναχαίτιση της ως άνω παράνομης κατάληψης, ενώ πλέον η τοπική κοινωνία των Χανίων φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση και να την επικροτεί κιόλας!»

Βαθιές ρίζες

Και σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο η Belvedere, καθώς όντως η συγκεκριμένη κατάληψη αποτελεί έναν χώρο κοινωνικών ζυμώσεων και αλληλεγγύης με βαθιές ρίζες στην κοινωνία των Χανίων, ένα εγχείρημα αντίστοιχο ιστορικών καταλήψεων στέγης σε όλη την Ευρώπη, που επί 16 χρόνια αποτελεί έναν πρωτοποριακό χώρο συλλογικής και κοινωνικής δράσης. Επίσης έναν χώρο με πολυεπίπεδη παρουσία στον πολιτισμό, αφού έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες μουσικές, θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις, ενώ στους χώρους της λειτουργούν, εκτός από μια τεράστια βιβλιοθήκη, διάφορα εργαστήρια όπως κεραμικής, μαθημάτων μουσικής, χορού, επισκευής ποδηλάτων, κούκλας, μαθήματα ζωγραφικής, εκθέσεις και πολλά άλλα.

Όλα αυτά από το πρωί του Σαββάτου πετάγονται με μανία στον δρόμο από τα ιδιωτικά συνεργεία που συνόδευαν τις κλούβες των ΜΑΤ και έλαβαν την εντολή της εκκένωσης. Προφανώς οι προτροπές της εταιρείας μέτρησαν περισσότερο από τη διάθεση της τοπικής κοινωνίας, η οποία πάντως απάντησε με δυναμικό τρόπο. Το μεσημέρι και κυρίως το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά δύο από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίαςτων τελευταίων ετών, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι (υπολογίζονται σε πάνω από 2.000), ενώ είχε προηγηθεί και μαζικότατη ανοιχτή συνέλευση στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

Ανακοινώσεις ενάντια στην εισβολή των ΜΑΤ και κατά της προσπάθειας ξενοδοχοποίησης των ιστορικών κτιρίων εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ (μ-λ) αλλά και κοινωνικοί φορείς όπως το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων, ο Σύλλογος Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, η Πρωτοβουλία Αντίστασης Χανίων, ενώ από σήμερα αναμένονται αντίστοιχες τοποθετήσεις και από εργατικά σωματεία και άλλες συλλογικότητες.

«Όχι στην ξενοδοχοποίηση»

Ψήφισμα με το οποίο τονίζεται η ανάγκη η όποια αξιοποίηση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι να έχει δημόσιο χαρακτήρα, υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόταση ψηφίσματος που υπερψηφίστηκε αναφέρεται η ανάγκη η όποια αξιοποίηση του κτιρίου να έχει δημόσιο χαρακτήρα ενώ διευκρινίζεται ότι την επόμενη βδομάδα σε έκτακτη συνέλευση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί διεξοδικά και θα παρθεί απόφαση σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Χανίων για μετατροπή των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι σε Δημοτική Βιβλιοθήκη. 

Σύμφωνα με το ψήφισμα, ο δήμαρχος Χανίων οφείλει στην επόμενη συνεδρίαση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς μπορεί να πραγματωθεί η πρόταση.

Επίσης, και το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων προχώρησε σε έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος για την χρήση του πρώην κτιρίου της 5ης μεραρχίας, σύμφωνα με το οποίο καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και κάθε συλλογικός φορέας και κάθε πολίτης να μην επιτρέψει την αλλοτρίωση του κτιρίου και του αρχικού σκοπού παραχώρησης του από το ελληνικό δημόσιο, αυτή του εκπαιδευτικού.

Το συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα το παρακάτω κείμενο:

«Ο λόφος Καστέλι είναι ένας αναγνωρισμένος ιστορικός αρχαιολογικός χώρος, ο σημαντικότερος στην πόλη μας, με διαχρονική ιστορία 4000 ετών. Συγκεκριμένα το κτίριο της πρώην 5ης Μεραρχίας βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της μινωικής Κυδωνίας, στον πανάρχαιο οικιστικό πυρήνα της πόλης. Στέκεται πάνω από τη σπουδαία ανασκαφή στο λόφο Καστελίου και πέριξ αυτού, που έχει φέρει στο φως ευρήματα της περιόδου αυτής, μεταξύ των οποίων το σφράγισμα μινωίτη ηγεμόνα που απεικονίζει το λόφο. Συνδέεται με σημαντικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας της πόλης, όπως η ύστερη Τουρκοκρατία, η διοίκηση της Κρητικής Πολιτείας, η γερμανική κατοχή και Αντίσταση και η διοίκηση της 5ης Μεραρχίας του ελληνικού στρατού. Αποτελεί, λοιπόν, αυταπόδεικτα μνημείο της αρχαίας και νεότερης ιστορίας. Τον Δεκέμβριο του 2017 με κοινή γνωμοδότησή τους το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων και το ΚΑΣ χαρακτήρισαν το κτίριο της 5ης Μεραρχίας ως νεότερο μνημείο αποτελώντας δείγμα αρχιτεκτονικής της κατηγορίας Δημόσιων Κτιρίων -Διοικητηρίων.

Σήμερα το συγκεκριμένο κτίριο κινδυνεύει να ρευστοποιηθεί στο όνομα της τουριστικοποίησης των πάντων προκειμένου να «αξιοποιηθεί» από το Πολυτεχνείο ως ξενοδοχείο.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο, κάθε συλλογικό φορέα και κάθε πολίτη να μην επιτρέψει την αλλοτρίωση του κτιρίου και του αρχικού σκοπού παραχώρησης του απο το ελληνικό δημόσιο, αυτή του εκπαιδευτικού.

Τα εν λόγω κτίρια αποτελούν δημόσια περιουσία η οποία παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος στο Πολυτεχνείο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η αλλαγή της χρήσης των τριών κτιρίων προσκρούει και στο υπάρχον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της πόλης των Χανίων, που επίσης, από το 1988, προβλέπει «οργάνωση εγκαταστάσεων εκπαίδευσης» για τη συγκεκριμένη περιοχή. Η διοίκηση του Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης μας οφείλει να τα αξιοποιήσει για σκοπούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης. Προτάσεις υπάρχουν από το 1977».