Μποζίκης: Να παραμείνει το ΤΕΙ στη Ζάκυνθο

Πραγματοποιήθηκε η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης το σχέδιο «Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο οποίο προβλέπεται η συγχώνευση 100 τμημάτων μεταξύ των οποίων είναι και το τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας που εδρεύει στη Ζάκυνθο. Βάσει του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας το τμήμα θα απορροφηθεί από το τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων (Κεφαλονιά) και θα μεταφερθεί στο Μεσολόγγι υπό νέα μορφή και τον τίτλο «Τμήμα Φυτικής Παραγωγής».

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο προϊστάμενος του τμήματος κ. Τ. Καλημέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης  Δ. Μυλωνάς και πολλοί φοιτητές που ενωμένοι ζήτησαν την στήριξη όλων των φορέων του νησιού. Ο Δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης, απευθυνόμενος στο σώμα ζήτησε να ληφθεί μία ομόφωνη και ισχυρή απόφαση, ώστε να εκφράζεται η έντονη αντίδραση όλων απέναντι στο σχέδιο και να μεταφερθούν τα επιχειρήματα στο Υπουργείο. Η συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη το μεσημέρι, ενώ στην Αθήνα θα μεταβούν εκπρόσωποι από τον Δήμο Ζακύνθου και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Από τον κ. Καλημέρη ζητήθηκε να εξηγήσει στο σώμα όλα τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου τμήματος. Συνοπτικά, τα επιχειρήματα είναι: α) το τμήμα έχει συγκεκριμένο γνωστικό και σύγχρονο αντικείμενο και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που συνδυάζει θετικές επιστήμες και μηχανική, β) η συγχώνευση με τα τμήματα που προβλέπονται στο σχέδιο δεν έχουν καμία συνάφεια μεταξύ των γνωστικών αντικείμενων τους, γ) δαπανήθηκαν 15 εκ. ευρώ για τις νέες εγκαταστάσεις και τον επιστημονικό εξοπλισμό, ποσό το οποίο θα πρέπει πλέον να αποδώσει και η κοινωνία να λάβει τα οφέλη από τη δημιουργία του, δ) οι ακαδημαϊκοί δείκτες δείχνουν ότι είναι βιώσιμο (παράγεται πρωτότυπη επιστημονική έρευνα, συμμετέχει σε έντεκα ευρωπαϊκά και αναπτυξιακά προγράμματα – σε ένα από αυτά είναι επικεφαλής εταίρος, έχει προχωρήσει σε συνεργασία με 21 πανεπιστημιακά ιδρύματα σε Ευρώπη, Αμερική, καθώς και με ιδρύματα στην Ελλάδα), ε) έχει σημαντικό αριθμό ενεργών φοιτητών, στ) έχει εξειδικευμένο επιστημονικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό, ζ) από το 2011 έχει πετύχει μεσοσταθμική μείωση των λειτουργικών του εξόδων κατά 64%, ενώ το τρέχον εξάμηνο κατά 71% και η) έχει 80% πληρότητα σε μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο αναφέρθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση είναι πως το Υπουργείο σε προηγούμενη συνάντηση με την Διοικούσα Επιτροπή είχε διαβεβαιώσει πως τα τμήματα της Ζακύνθου θα παραμείνουν ως έχουν και θα συγχωνευτούν σε μία σχολή με δύο κατευθύνσεις.

Το σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εκδώσει ψήφισμα στο οποίο να εκφράζεται η θέληση όλων να παραμείνει το τμήμα στη Ζάκυνθο, να έχει αυτοτέλεια το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, να δημιουργηθεί ένα τμήμα με δύο κατευθύνσεις – σύμφωνα και με την πρόταση του Υπουργείου στην Δ.Ε. του ιδρύματος και τέλος, να προταθεί η αξιολόγηση των ιδρυμάτων έτσι ώστε να αποδεικνύεται το παραγόμενο επιστημονικό έργο και η βιωσιμότητά τους.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΟΖΙΚΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!