μπουτάρης-οι-νεοναζί-δεν-έχουν-θέση-στ-268608
ΔΗΜΟΙ | 28.01.2013 | 18:45

Μπουτάρης: Οι νεοναζί δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία

Με την επισήμανση και προειδοποιήση προς «όλες τις οργανώσεις, κόμματα ή άλλες πολιτικές κινήσεις, ότι νοοτροπίες και αντιλήψεις που διακατέχονται από νεοναζιστική ιδεολογία δεν έχουν καμία θέση στην ελληνική κοινωνία και τους λέμε απλά: ποτέ ξανά», ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ολοκλήρωσε χθες την ομιλία του, σε ειδική εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας, με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Ο δήμαρχος, στην ομιλία του, ανέλυσε τις πρωτοβουλίες του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη της μαρτυρικής ιστορίας και της καταστροφής που υπέστη η Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Η πλατεία Ελευθερίας θα γίνει εκ νέου ένας από τους σημαντικότερους δημόσιους χώρους της Θεσσαλονίκης αλλά και τόπος αναστοχασμού του πλήγματος που υπέστη η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης αλλά και η ίδια η Θεσσαλονίκη, σημείωσε ο Γιάννης Μπουτάρης υπογραμμίζοντας ότι «με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εντός του 2013 θα ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη μετατροπή της σε πάρκο, που θα σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να σηματοδοτεί τη δολοφονική πρόθεση της ναζιστικής κατοχής κατά των Θεσσαλονικιών Εβραίων».

Επιπλέον, ανέφερε ότι το 2013 θα αναπτυχθούν παράλληλα οι «Δείκτες Μνήμης», που θα τοποθετηθούν σε δρόμους και πλατείες και θα σηματοδοτούν σημαντικά κεφάλαια της ιστοριογραφίας της πόλης, ούτως ώστε για τον κάθε Θεσσαλονικιό αλλά και τον κάθε επισκέπτη να αναδειχθεί μεταξύ άλλων η εξέχουσα διαδρομή της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης και η συνύπαρξη της με τον υπόλοιπο πολυεθνικό πληθυσμό της πόλης.

Επισήμανε, επίσης, ότι μετά από απαράδεκτη καθυστέρηση ετών, η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων της Ελλάδας και με αυτό τον τρόπο συνδέεται η εξόντωση του εβραϊκού στοιχείου της πόλης με το σύνολο των θηριωδιών που υπέστησαν πόλεις και χωριά σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σημείωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνεται στις ελληνικές αρχές, καθώς επίσης στις κυβερνήσεις και αρχές του Ισραήλ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την επιστροφή των αρχείων της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης από την Μόσχα, όπου βρίσκονται σήμερα, σε αντάλλαγμα με την επιστροφή των ρωσικών προξενικών αρχείων των Χανίων στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους, που είναι η Ρωσική Ομοσπονδία.

Επίσης, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας, να ικανοποιήσουν το αίτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την επανασύσταση της έδρας Εβραϊκών Σπουδών (ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ελευθερίου Βενιζέλου και καταργήθηκε από τον Ιωάννη Μεταξά). Επιπλέον απευθύνει στις αρχές το αίτημα να αποκαταστήσουν την ελληνική ιθαγένεια όχι μόνο στους Έλληνες Εβραίους επιβιώσαντες του Ολοκαυτώματος αλλά και σε όσους από τους απογόνους τους το επιθυμήσουν, όπου και εάν αυτοί βρίσκονται και όποιας χώρας πολίτες και εάν είναι.

«Μια τέτοια ενέργεια θα αποτελέσει αδιάσειστη απόδειξη της αποφασιστικότητας της χώρας μας να διαψεύσει, σε βάθος χρόνου, την απάνθρωπη επιδίωξη της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα να εξαφανίσει ολότελα το εβραϊκό στοιχείο της. Απόδειξη ότι η ελληνική πολιτεία και η ελληνική κοινωνία ναι μεν δεν μπορεί αν γυρίσει το ρολόι πίσω, και να αναστήσει τις εβραϊκές κοινότητες της χώρας που σχεδόν χάθηκαν, αλλά ότι, εάν μπορούσε, και θα το ήθελε και θα το έκανε» υπογράμμισε ο Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε:

«Καμία από αυτές τις αποφάσεις δεν επιβαρύνει την χώρα μας. Κάθε μία από αυτές και όλες μαζί, όμως, έχουν τεράστια συμβολική σημασία, θα εκπέμψουν ένα ισχυρότατο συμβολικό μήνυμα και θα κερδίσουν νέους φίλους και συμμάχους για την Ελλάδα σε μια περίοδο που τους χρειάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν της. Για την δε πόλη της Θεσσαλονίκης, θα σημάνουν την ενίσχυση της Ισραηλιτικής Κοινότητάς της, του ρόλου της ως θεματοφύλακας της τεράστιας όσο και διεθνούς ακτινοβολίας κληρονομιάς της και ως σηματοδότη της Θεσσαλονίκης ως μιας εξωστρεφούς και προοδευτικής πόλης».