μπουτάρης-δεν-μπορεί-να-συνεχιστεί-η-ω-247972
ΔΗΜΟΙ | 10.09.2013 | 18:21

Μπουτάρης: Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ωμή παρέμβαση στους δήμους

Η φημολογούμενη –σε σημερινό ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Τύπου και επιβεβαιωμένη δια στόματος Υπουργού Εσωτερικών σε πρωινή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού– εφαρμογή της «κινητικότητας» στους δημοτικούς οργανισμούς ραδιοτηλεόρασης μόνο πολιτικό δόλο ή προχειρότητα και άγνοια των πραγματικών συνθηκών μπορεί να υποκρύπτει, αναφέρει σε δήλωση του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης.

Το σύνολο των εργαζομένων στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα όλης της χώρας, αναφέρει η ανακοίνωση είναι ζήτημα να ανέρχεται σε 450. Συνεπώς ο αριθμός των 700 εργαζομένων στα δημοτικά ΜΜΕ που φέρονται να εντάσσονται στην «κινητικότητα», δεν υφίσταται ούτε στη φαντασία των αυτόκλητων εκκαθαριστών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όταν μάλιστα γίνεται λόγος για αξιολόγηση των δομών και επανακαθορισμό των απαιτούμενων θέσεων εργασίας στα δημοτικά ΜΜΕ, καταλαβαίνει κανείς ότι κάποιοι σκόπιμα εξαπολύουν ή διαρρέουν νούμερα προκειμένου να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια. Από τις αρχές Ιουλίου του 2013, ο Δήμος Θεσσαλονίκης απέστειλε στο Υπουργείο Εσωτερικών πλήρη φάκελο αξιολόγησης των δομών του, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ που κατέχει (βλ. παράρτημα).

Σε ό,τι αφορά τη «Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας» (ΔΕΠΘΕ) του Δήμου Θεσσαλονίκης – η οποία λειτουργεί δύο τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (FM100 και FM100,6) και έναν τηλεοπτικό σταθμό περιφερειακής εμβέλειας (TV100) – από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη Διοίκηση, θέσαμε με σαφήνεια τους όρους λειτουργίας τους, αποδεχόμενοι την αναγκαιότητά τους ως Μέσων δημόσιου χαρακτήρα και χαμηλού κόστους. Μέσα σε λιγότερο από 30 μήνες, πετύχαμε τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους κατά 55% (από 8 εκατ. Ευρώ το 2009 σε μόλις 3,5 εκατ. Ευρώ φέτος). Παράλληλα, και με μεγάλο κοινωνικό κόστος, μειώσαμε το προσωπικό τους κατά 43%, καταργώντας 49 θέσεις απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και άλλες 17 θέσεις απασχόλησης ορισμένου χρόνου ή έργου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη, ακόμα και σε τομείς όπου οι αυξημένες τεχνολογικές απαιτήσεις δημιουργούν νέες ανάγκες για στελέχη με ανώτατη εκπαίδευση. Με τη σημερινή συνθήκη των 120 εργαζομένων, η ΔΕΠΘΕ μετά βίας καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας ενός ενημερωτικού τηλεοπτικού σταθμού και δύο ραδιοφώνων (εκ των οποίων το ένα λειτουργεί σε εθελοντική βάση). Παρόλα αυτά, η ΔΕΠΘΕ έχει ανταποκριθεί με αξιοθαύμαστη επάρκεια στις ανάγκες ενημέρωσης σε επίπεδο πολεοδομικού συγκροτήματος και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από τον Ιανουάριο του 2011 μεταδίδει ζωντανά το σύνολο των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διαφάνεια του τοπικού πολιτικού συστήματος.

Η ωμή παρέμβαση στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπό το πρόσχημα των επιταγών της «τρόϊκας» δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι αδιανόητο να πλήττονται έτσι απροκάλυπτα οι Δήμοι και οι δομές που προχώρησαν έγκαιρα στην εξυγίανσή τους, με νέους κανονισμούς λειτουργίας, οργανογράμματα κλπ. Καλούμε την κυβέρνηση να καταλάβει το λάθος της και να αναζητήσει αλλού τις ευθύνες για την υστέρηση των μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.