αρμοδιότητες-στην-αυτοδιοίκηση-πρωτ-740449
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 26.02.2020 | 13:57

Αρμοδιότητες: Στην Αυτοδιοίκηση πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εκπαίδευση -Επιφυλάξεις αιρετών

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εκπαίδευση, πολιτισμός και περιβάλλον είναι οι τέσσερις τομείς τους οποίους σκέφτεται η κυβέρνηση να μεταφέρει αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό τόνισε μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής με αντικείμενο την προετοιμασία του νόμου για τη Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους Ξενοφών Κοντιάδης. «Στόχος είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από κράτος στην Αυτοδιοίκησης που άπτονται της κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντιάδης, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους τέσσερις παραπάνω τομείς. Μάλιστα, στην δευτερολογία του, υποστήριξε ότι έχει στα χέρια του εισηγήσεις από εμπειρογνώμονες για μεταφορά Κέντρων Υγείας, σχολεία, νηπιαγωγεία αλλά και χωροθέτηση χώρων απορριμμάτων. “Εμείς θέλουμε να νομοθετήσουμε την μεταφορά των Κέντρων Υγείας αλλά στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπάρχουν εννιά διαφορετικά μορφώματα όπως τα τοπικά ιατρεία, οι τοπικοί γιατροί, τα ΤΟΜΥ κλπ. Γι’ αυτό περιμένουμε τις προτάσεις σας”, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως είπε, η επιτροπή θα εξετάσει ενδελεχώς το ρόλο των Αποκεντρωμένων, για τις οποίες, σημειωτέον, ο υΠΕΣ Τάκης Θεοδωρικάκος είχε υποστηρίξει τον περασμένο Νοέμβριο ότι οδεύουν προς κατάργηση, αλλά «και τον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται ο έλεγχος προς την Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε να προλάβουμε πολλά από τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που μπορεί να υπάρχουν», πρόσθεσε ο κ. Κοντιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντιάδη, «μέσα στο Μάρτιο θα είναι έτοιμο το κείμενο θέσεων και προτάσεων της Επιτροπής ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευση και στη συνέχεια η κατάρτιση του νόμου», για τον οποίον ο υπουργός Εσωτερικών έχει υποστηρίξει ότι θα κατατεθεί μέχρι τέλος Ιουνίου στη Βουλή.

Αναφορικά με το πότε μπορεί να μεταφερθούν οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος της Επιτροπής με αντικείμενο την προετοιμασία του νόμου για τη Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους υποστήριξε ότι «ανάλογα με την αρμοδιότητα, θα χρειαστεί μία σημαντική μεταβατική περίοδος σε βάθος διετίας».

Τέλος ο κ. Κοντιάδης τόνισε ότι μετά το πρώτο κεφάλαιο με την αποτύπωση των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν από την κεντρική διοίκηση προς τα κάτω, τα επόμενα κεφάλαια θα αφορούν την μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.

Επιφυλάξεις αιρετών

Πάντως, οι αιρετοί μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ εξέφρασαν επιφυλάξεις, σημειώνονοντας ότι ακούνε για μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια και στο τέλος αυτό που γίνεται είναι να λαμβάνουν δήμοι και περιφέρειες αρμοδιότητες, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Ευχήθηκαν, δε, αυτή τη φορά να μην επαναληφθεί το ίδιο έργο.

To έργο και τα μέλη της Επιτροπής

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή με αντικείμενο την προετοιμασία του νόμου για τη Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του

Κράτους, έχει ως έργο την αξιολόγηση, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων, ενόψει της κατάρτισης σχεδίου νόμου για:

α)  την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας (Περιφερειών και Δήμων), με σκοπό την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της,

β) την αποτύπωση των αρμοδιοτήτων που διατηρούνται στην Κεντρική Διοίκηση και τις Αποκεντρωμένες μονάδες του κράτους, ώστε να υπηρετείται ο επιτελικός τους ρόλος και ο περιορισμός των ασκουμένων εκτελεστικών αρμοδιοτήτων σε αυτές,

γ) τη μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών,  προκειμένου να διασφαλίζεται η αμεσότερη, εγγύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των τοπικών, αναπτυξιακών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων αναγκών.

δ) την πρόβλεψη πλαισίου εξασφάλισης των απαραίτητων οικονομικών πόρων και προσωπικού για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν.

H Επιτροπή εξουσιοδοτείται να καλεί στις συνεδριάσεις της εκπροσώπους δημοσίων ή αυτοδιοικητικών υπηρεσιών και μέλη επιστημονικών φορέων.

Το έργο της ως άνω Επιτροπής υποβοηθείται από  Ομάδα Υποστήριξης, η οποία αποτελείται  από στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η Επιτροπή είναι 11μελής και αποτελείται από τους:

  1. Ξενοφών Κοντιάδης (πρόεδρος) *Επισυνάπτεται ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
  2. Ιωάννη Καραγιάννη (ειδικός συνεργάτης ΚΕΔΕ)
  3. Νίκο Ιωάννου (Καθηγητής Πληροφορικής, Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας)
  1. Δήμητρα Κουτσούρη (πρώην στέλεχος ΥΠΕΣ)
  2. Κωνσταντίνο Τσιμάρα (καθηγητής Νομικής Σχολής)
  3. Γεωργία Βαλατσού (Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών),
  1. Θεόδωρο Οικονόμου (Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών),
  1. Νικόλαο Κομνηνό Χλέπα (αντιπρόεδρος, Διδάκτωρ Νομικών Επιστημών)
  1. Θεόδωρο Γκοτσόπουλο (πολιτικός επιστήμων, πρώην πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ)
  1. Παναγιώτη Καρκατσούλη (νομικός, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης)
  1. Σπύρο Σπυρίδωνα (Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Η επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης με την αλλαγή αρμοδιοτήτων

Τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την «επόμενη μέρα» στο πλαίσιο της Προετοιμασίας του Νόμου για την Μεταρρύθμιση και την Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέτασε σήμερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών, καθηγητή κ. Ξενοφώντα Κοντιάδη.  Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε την αγωνία της Αυτοδιοίκησης για την νέα εποχή που ξημερώνει και επεσήμανε ότι η Επιτροπή πρέπει να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο που θα προβλέπει και τους πόρους – ανθρώπινους και οικονομικούς, γιατί χωρίς αυτούς οι όποιες αρμοδιότητες θα μείνουν κενό γράμμα.  «Πρέπει να διασαφηνιστεί παράλληλα και το πρόβλημα των αλληλεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων που μέχρι σήμερα βασανίζουν σε τελική ανάλυση τους πολίτες αφού σε ένα έργο όταν μπλέκουν πολλοί αρμόδιοι στο τέλος δεν το ολοκληρώνει κανείς. Αυτό κάνει τους πολίτες, τελικά, να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους Δήμους». Η ΚΕΔΕ στο επερχόμενο συνέδριό της, 16 και 17 Μαρτίου, θα κωδικοποιήσει, σε πρώτη φάση, τις αποφάσεις και τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης ώστε να κατατεθούν στην Επιτροπή του Υπ. Εσωτερικών.  Σε δεύτερη φάση, θα υπάρξει κοινό συνέδριο με την ΕΝΠΕ για την κατάθεση ενιαίων προτάσεων των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι και η Επιτροπή θα πρέπει εκ των προτέρων να δώσει έναν οδικό χάρτη για τις αλλαγές που προετοιμάζονται και πάνω σ’ αυτόν να τοποθετηθούν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Από την πλευρά της Επιτροπής, ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης ζήτησε την αρωγή της Αυτοδιοίκησης στο έργο της με προτάσεις και ενημέρωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.  Ο κ. Κοντιάδης, μεταφέροντας την κυβερνητική δέσμευση, τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές προταθούν θα συνοδεύονται από ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.