ΑΡΓΩ: Το μυθικό πλοίο που ανοίγει πανιά στην αυτοδιοίκηση - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
27
Νοέμβριος
Back

ΑΡΓΩ: Το μυθικό πλοίο που ανοίγει πανιά στην αυτοδιοίκηση

Μετά από 3.500 χρόνια η Αργώ άνοιξε ξανά τα πανιά της για το επιστημονικό- πειραματικό της ταξίδι στην Αδριατική. Eκατοντάδες Βολιώτες και επισκέπτες, παρουσία των τοπικών αρχών αποχαιρέτησαν στις 14 Ιουνίου τους σύγχρονους Αργονάυτες που αυτή τη φορά ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι τους από το σύγχρονο Βόλο. Το πειραματικό ταξίδι του πλοίου γίνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου, την τεχνογνωσία του Επιστημονικού Ινστιτούτου «Ναυδόμος», την ενεργή στήριξη των Υπουργείων Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών, Πολιτισμού, Εθνικής Άμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουριστικής Ανάπτυξης και την ευγενική χορηγία του Ομίλου Ρέστη.

Ταξίδι 45 ημερών

Υπό το φώς της ημέρας , πλέοντας με τα κουπιά και με το πανί η πεντηκόντορος «Αργώ» ακολούθησε τη διαδρομή από Βόλο, Τρίκερι, Αταλάντη, Χαλκίδα, Μαρμάρι, Σούνιο και έφτασε στο πρώτο και μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά. Ακολούθησαν ενδιάμεσοι σταθμοί όπως το Λουτράκι και η Κόρινθος, το Γαλαξίδι, η Πάτρα, η Οξυά, ο Μήτικας στην Αιτωλοακαρνανία , η Λευκάδα, η Πρέβεζα και η Πάργα. Σε αυτή την πορεία των 45 ημερών, η σύγχρονη Αργώ και οι Αργοναύτες δοκιμάστηκαν πολλές φορές σε «Συμπληγάδες». Πάλεψαν κόντρα με αντίξοες καιρικές συνθήκες κάθε φορά με υπεράνθρωπες προσπάθειες και υπερβάλοντα ζήλο, επιβεβαιώνοντας το αξιόπλοο του πλοίου. Το σκαρί του πλοίου κατασκευάστηκε τηρώντας πιστά τους κανόνες της πανάρχαιας ελληνικής ναυπηγικής, που την καθιστούν σήμερα πόλο διεθνούς επιστημονικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος. Σε όλες τις πόλεις και τα λιμάνια που προσέγγισε η Αργώ γίνεται αποδεκτή με ενθουσιασμό και θερμές εκδηλώσεις, καθώς αφενός έχει πείσει ότι μπορεί να αντέξει στις δοκιμασίες του Πειραματικού Ταξιδιού όπως επίσης οι δυνατότητες πλοίου και πληρώματος σε πραγματικές πλέον συνθήκες μιας θαλάσσιας διαδρομής έχουν επίσης πλέον δοκιμαστεί. Παράλληλα η Αργώ έχει ανταποκριθεί στην ιδεολογική και συμβολική φόρτιση, ως ιδέα και σύμβολο Πολιτισμού – Ειρήνης – Φιλίας – Αλληλεγγύης και Συνεργασίας των λαών.

Πολιτιστική Μεσογειάδα

Αρχικός προορισμός του πειραματικού ταξιδιού είχε καθοριστεί «στα χνάρια του μύθου» η αρχαία Κολχίδα (σημερινό Πότι), η άρνηση ωστόσο της Τουρκικής Κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια του πλοίου, αυστηρή προϋπόθεση, για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι, τροποποίησε τα σχέδια της Οργανωτικής Επιτροπής, που τελικά αποφάσισε την υλοποίηση του εναλλακτικού ταξιδιού, που είναι ισοδύναμης τεχνικής δυσκολίας, όσον αφορά στις αποστάσεις, τους χρόνους και τις συνθήκες, με το μυθικό ταξίδι από την Ιωλκό στην Κολχίδα. H Aργώ με το πειραματικό αυτό ταξίδι ανοίγει νέους δρόμους για εμπορικές και πολιτιστικές συνεργασίες ενώ η όλη προσπάθεια από το Δήμο Βόλου θα ολοκληρωθεί σταδιακά με την Πολιτιστική Μεσογειάδα, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι η Αργώ και ο μύθος της, αλλά και με την κατασκευή του Θεματικού Πάρκου που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο Βόλο όπου σε ειδικό νεόσηκο θα εκτίθεται πλέον το σκάφος, αφού ολοκληρώσει σε δεύτερη φάση το ταξίδι στη Μεσόγειο, ως προπομπός των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 που διοργανώνουν Βόλος και Λάρισα.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!