αντικειμενικές-αξίες-142-δήμοι-ζητούν-μ-1133723
ΔΗΜΟΙ | 07.02.2023 | 09:33

Αντικειμενικές αξίες: 142 Δήμοι ζητούν μειώσεις

Μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ζητούν 142 Δήμοι σε όλη την επικράτεια.

Πιο συγκεκριμένα, πολλοί δήμοι της χώρας κατέθεσαν γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων, σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που καθορίστηκαν από την 1η-1-2022.

Μέχρι τώρα, 142 από τους 332 δήμους είχαν ζητήσει την μείωση των αντικειμενικών τιμών σε περιοχές τους. Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή γνωμοδοτήσεων.

Διαδικασία

Οι Δήμοι ακολουθούν την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022 και σκοπεύουν να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που αποφάσισε, ώστε οι δημότες τους να έχουν ουσιαστική ελάφρυνση στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και σε άλλους φόρους που επιβαρύνουν την χρήση ή την απόκτηση ακινήτων. Επιδιώκουν επίσης πολλοί άλλοι δημότες τους, που είναι οικονομικά αδύναμοι, να ξανακερδίσουν τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα που έχασαν εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους. Κι αυτό διότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είχε ως συνέπεια οι αξίες των ακινήτων περιουσιών των συγκεκριμένων δημοτών να υπερβούν τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας που ορίζουν οι νόμοι χορήγησης των συγκεκριμένων επιδομάτων και παροχών και εν τέλει οι εν λόγω δημότες να πάψουν να θεωρούνται δικαιούχοι.

Η προθεσμία υποβολής γνωμοδοτήσεων από τους Δήμους, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του άρθρου 51 του ν. 5000/2022 λήγει κανονικά σήμερα Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου. Όμως λόγω του πλήθους των γνωμοδοτήσεων που ζητούν να καταθέσουν κι άλλοι Δήμοι το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να δώσει παράταση στη συγκεκριμένη προθεσμία.

Ήδη εδώ και πάνω από ένα μήνα ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας. Επιπλέον, τουλάχιστον άλλοι 141 Δήμοι έχουν ήδη ζητήσει  ή αναμένεται να ζητήσουν από το υπουργείο Οικονομικών επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων, σύμφωνα με την έκτακτη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022.

Ο Δήμος Αθηναίων, με επίσημο έγγραφο διατύπωσης γνώμης που έχει καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι, με βάση στοιχεία που έχει συλλέξει για τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, τα ποσοστά αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών – όπως αυτά διαμορφώθηκαν με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η-1-2022 – πρέπει να περιοριστούν το πολύ μέχρι το επίπεδο του 55% σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31-12-2021 για όλα τα ακίνητα του Δήμου. Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι σε όσες περιοχές του Δήμου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν πάνω από 55% την 1η-1-2022 σε σύγκριση με την 31η-12-2021 θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που καθορίστηκαν την 1η-1-2022, ώστε οι αυξήσεις τους σε σύγκριση με την 31η-12-2021 να φθάνουν το πολύ μέχρι το 55%.

Η γνώμη του Δήμου αφορά ουσιαστικά σε 30 περιοχές (ζώνες τιμών) από το 1ο, το 2ο, το 3ο και το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Πρόκειται για περιοχές του κέντρου της Αθήνας αλλά και για πολλές λαϊκές γειτονιές της πόλης όπου οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στις περιοχές αυτές, οι αυξήσεις αντικειμενικών αξιών που επιβλήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με την απόφαση του Ιουνίου του 2021 κυμαίνονται από 57,89% έως 115,63%!

Βάσει της γνώμης του Δήμου, τα ελάχιστα ποσοστά μειώσεων που πρέπει να αποφασιστούν από το υπουργείο Οικονομικών στις συγκεκριμένες 30 περιοχές της Αθήνας φθάνουν έως 27,54%.

Ποιοι είναι οι δήμοι

Γλυφάδα: Άμεση, καθολική και σημαντική μείωση στις τιμές ζώνης και τις αντικειμενικές ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαφωνία του για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών περί αναθεώρησης των τιμών ζώνης των ακινήτων, βάσει της οποίας η αύξηση έφθασε ακόμη και το 81%. Όπως τονίζεται, ήδη από το καλοκαίρι ο Δήμος Γλυφάδας έχει προχωρήσει σε διαβήματα διαμαρτυρίας και τώρα, με τη δυνατότητα για επαναξιολόγηση που δίνει το υπουργείο Οικονομικών με το άρθρο 51 του ν. 5000/2022 που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο, καταθέτει αρμοδίως αιτιολογημένη γνώμη για μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Τονίζοντας ότι «η φορολογία που έχει προκύψει είναι δυσβάσταχτη, σε πολλές δε περιπτώσεις προσομοιάζει με “δήμευση” της περιουσίας των Γλυφαδιωτών και, αναπόφευκτα θα οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην εκποίηση των ακινήτων τους», ο Δήμος καλεί το υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε επαναξιολόγηση των τιμών ζώνης «στη βάση μίας νέας εκτίμησης, η οποία θα πρέπει να εκπονηθεί με τη συμμετοχή και των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Γλυφάδας, που θα συνεισφέρουν στοιχεία». Παράλληλα, «ο Δήμος Γλυφάδας είναι έτοιμος να αναθέσει σε ορκωτό εκτιμητή την εκπόνηση σχετικής έκθεσης από την πλευρά του, εφόσον το Υπουργείο δηλώσει ότι προτίθεται να λάβει υπόψη μία τέτοια εκτίμηση για την καλύτερη αξιολόγηση όλων των δεδομένων».

Το ψήφισμα καταλήγει λέγοντας ότι: «Επειδή για την ολοκλήρωση της εκτίμησης δεν επαρκούν τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια (σ.σ. έως τις 20 Ιανουαρίου 2023) που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εκφράσουμε τις επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις μας επί των τιμών, έως την ολοκλήρωση της εκτίμησης αυτής θα πρέπει να ανακληθεί η υπ’ αριθμ. 57732/ΕΞ/2021 απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην Γλυφάδα και να επανέλθουμε μεταβατικά στις τιμές ζώνης που ίσχυαν έως το 2021 σε όλες τις περιπτώσεις».

Μοσχάτο-Ταύρος: Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ήδη από τις 6 Ιουλίου 2022, οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές.

Βριλήσσια: Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα Βριλήσσια και την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2021, ζητά με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων, από το υπουργείο Οικονομικών. Από διαθέσιμα στοιχεία στο Δήμο (δικαστικές αποφάσεις, εκθέσεις εκτίμησης από πιστοποιημένους εκτιμητές, πρακτικά Επιτροπής Εκτίμησης Ακινήτων του Δήμου) διαπιστώθηκε σημαντική απόκλιση μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και της τρέχουσας εμπορικής αξίας σε οικοπεδικές εκτάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης.

Μαρούσι:  Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:

– Τη γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο των περιοχών με χρήσεις γης αμιγούς κατοικίας, ώστε οι αντικειμενικές αξίες να επανέλθουν στα επίπεδα του έτους 2018.

–  Τη δημιουργία νέας οριοθετημένης ζώνης που αφορά στον παλαιό και στο νέο οικισμό των Εργατικών Κατοικιών με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ανά/τ.μ.

–  Tη μείωση της τιμής ζώνης στο Ο.Τ. 546 (οδός Αστροναυτών, κ.α.) και την επαναφορά αυτής στο πρότερο ύψος της, ήτοι στα 1.500 ευρώ ανά/τ.μ.

Ηράκλειο Αττικής: Την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές που ίσχυαν πριν την αύξησή τους προτείνει ο δήμος.

Πετρούπολη: Ο Δήμος ζητά να επανέλθουν οι αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα του 2021.

Ελληνικό:  Να μειωθούν άμεσα και σημαντικά οι αντικειμενικές αξίες και στην Αργυρούπολη και στο Ελληνικό οι οποίες «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και με την τελευταία αναπροσαρμογή αυξήθηκαν έως και 86%

Καλλιθέα: Διόρθωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ζητά ο Δήμος και  διεκδικεί  από το υπουργείο Οικονομικών, να μην ισχύσουν οι αυξήσεις, να γίνει επαναπροσδιορισμός με μείωση στις τιμές και ορθολογική εφαρμογή του συστήματος των αντικειμενικών αξιών για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Αγ. Δημήτριος: Η μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών  ήταν 81% σε σχέση με το 2018 και 63% σε σχέση με το 2019 και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ζητά τη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών, ώστε να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2018 και να αποτυπώνουν υγιώς την πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις.

Ζωγράφου: Ο Δήμος προτείνει μείωση στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες από 10% έως 30%.

Ραφήνα: Καταγγέλλεται αδικαιολόγητη αύξηση έως και 56% σε σχέση με τις προϋπάρχουσες τιμές, όπως για παράδειγμα στην ζώνη Ζ όπου η τιμή αυξήθηκε από τα 1.250 ευρώ ανά τ.μ. στα 1.950 ευρώ ανά τ.μ., αναδεικνύοντάς την στην υψηλότερη στον Δήμο. Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου με την υπ’ αριθμ. 49/2020 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου είχε ζητήσει την οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση covid) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής, όμως δεν εισακούστηκε.

Παλλήνη: Ο Δήμος αιτείται τη μείωση των αντικειμενικών  αξιών ακινήτων, σε ολόκληρο τον Δήμο Παλλήνης, στα ίδια επίπεδα πριν την αύξηση τους. Ο Δήμαρχος Παλλήνης τόνισε, ότι, «η μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι απολύτως αναγκαία ώστε να αποτυπώνεται υγιώς  η πραγματικότητα  στην  αγορά, χωρίς  στρεβλώσεις  και  αδικίες, καθώς, η αύξηση τους από την 1η Ιανουαρίου 2022, οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των μεταβιβάσεων και σε παράλογη εκτίναξη των φορολογικών υποχρεώσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους Δήμους της Αττικής που αποφάσισαν να ζητήσουν μείωση των αντικειμενικών  αξιών περιλαμβάνονται και το Χαϊδάρι, η Δάφνη, το Καματερό, και η Αγία Βαρβάρα.

Λαγκαδάς: Στην ομώνυμη πόλη, αλλά και σε κωμοπόλεις του Δήμου, όπως το Ζαγκλιβέρι, και σε μικρά χωριά και οικισμούς του ιδίου Δήμου, η τιμή ζώνης διαμορφώθηκε ενιαία στα 750 ευρώ ανά τ.μ. Αντίστοιχα στα Κύμινα του Δήμου Δέλτα η αντικειμενική αξία διαμορφώθηκε στα 800 ευρώ ανά τ.μ., όπως δηλαδή και στην έδρα του Δήμου Δέλτα, την πόλη της Σίνδου, ενώ στη Νεοχωρούδα του Δήμου Ωραιοκάστρου η τιμή ζώνης είναι στα 1.000 ευρώ ανά τ.μ., όσο δηλαδή και στην πόλη του Ωραιοκάστρου. Ο οριζόντιος καθορισμός των τιμών ζώνης σημαίνει στην πράξη με συγκεκριμένο παράδειγμα, ότι σήμερα η αξία μίας ακατοίκητης και προς κατεδάφιση κατοικίας 125 ετών στο Ζαγκλιβέρι του Δήμου Λαγκαδά έχει εκτιναχθεί στα 60.500 ευρώ το 2022, από 13.300 ευρώ το 2021!

Καλαμαριά: O Δήμος υιοθέτησε τις διαμαρτυρίες κατοίκων του σύμφωνα με τις οποίες στο Καραμπουρνάκι, με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, η τιμή ζώνης για τις πολυκατοικίες και τα λοιπά ακίνητα στην οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη καθορίστηκε στα 2.750 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για τα ακίνητα που βρίσκονται απέναντι στον ίδιο δρόμο αλλά ανήκουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης και “βλέπουν” προς την πλευρά της θάλασσας, έχοντας ανοικτή πρόσβαση προς αυτήν, η τιμή ζώνης προσδιορίστηκε στα 2.450 ευρώ ανά τ,μ., δηλαδή 300 ευρώ χαμηλότερα!

Κιλκίς: Ο Δήμος εισηγήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλους τους οικισμούς της χωρικής του αρμοδιότητας κατά 50%. Συγκεκριμένα, έχει προτείνει:

– να καθορισθεί ως τιμή ζώνης η ελάχιστη τιμή των 250ευρώ ανά τ.μ. στους στάσιμους οικισμούς

– να καθορισθεί η τιμή ζώνης σε 350 ευρώ ανά τ.μ. σε οικισμούς που αποτελούν έδρες Δημοτικών Ενοτήτων, ήτοι  σε Καμπάνη, Δροσάτο, Τέρπυλλο, Μικρόκαμπο, Χέρσο και στη Νέα Σάντα, ιστορική έδρα του Δήμου

– να καθορισθεί η τιμή ζώνης σε 300 ευρώ ανά τ.μ. στους υπόλοιπους οικισμούς.

Για τα ακίνητα που βρίσκονται στο Κιλκίς (Α΄ Ζώνη, Β΄ Ζώνη, Γ΄ Ζώνη, Δ΄ Ζώνη) και στον οικισμό της ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου, ο Δήμος πρότεινε τη διατήρηση των τιμών στα επίπεδα που ήδη ισχύουν με την υπουργική απόφαση.

Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα

Αστυπάλαια: Για ένα οικόπεδο στην Χώρα Αστυπάλαιας η τιμή ζώνης κυμαινόταν από 120 έως 400 ευρώ ανά τ,μ. και τώρα έχει ανέλθει στα 2.150 ευρώ ανά τ.μ.. Το ίδιο για μια μονοκατοικία στην ίδια περιοχή του νησιού, της οποίας η τιμή ζώνης ήταν ανάμεσα στα 420 – 504 ευρώ ανά τ.μ. και τώρα ανήλθε στα 2.150 ευρώ ανά τ.μ.. Η ίδια εικόνα διαμορφώνεται και στον Οικισμό Λειβάδι που οι περισσότεροι κάτοικοι κατέχουν εκεί χωράφια με οπωροκηπευτικά και εσπεριδοειδή: ένα οικόπεδο με τις προηγούμενες αντικειμενικές τιμές κυμαινόταν ανάμεσα στα 50 έως 250 ευρώ ανά στρέμμα, και τώρα εκτοξεύτηκε στα 1.450 ευρώ. Ο, δε, απόλυτος παραλογισμός λαμβάνει χώρα στις νέες αντικειμενικές των Οικισμών του νησιού Μέσα Βαθύ και Έξω Βαθύ, περιοχές που δεν έχουν δίκτυο υδροδότησης και αποχέτευσης ούτε καν εσωτερικούς δρόμους, ενώ το καλοκαίρι λόγω έλλειψης βασικών υποδομών και εγκαταστάσεων έχουν μηδενική τουριστική κίνηση και ανάπτυξη. Οι παλιές αντικειμενικές για τους παλιούς αυτούς οικισμούς διαμορφώνονταν ανάμεσα στα 420 και τα 520 ευρώ ανά τ.μ. για ένα σπίτι και από 80 έως 90 ευρώ για ένα οικόπεδο, ενώ οι νέες τιμές έχουν ανέλθει στα 800 ευρώ ανά τ.μ.!

Ιστιαία-Αιδηψός: Στο Ασμήνιο της Δ.Ε. Αρτεμισίου η αντικειμενική αξία ανά τ.μ. υπερδιπλασιάστηκε, καθώς από 499 ευρώ ανά τ.μ. πήγε στα 1.100 ευρώ ανά τ.μ.. Στη Β’ Ζώνη Ωρεών η αντικειμενική αξία από 950 ευρώ ανά τ.μ. διαμορφώθηκε στα 1.400 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στη Γ’ Ζώνη Ωρεών η νέα αντικειμενική αξία είναι 1.200 ευρώ ανά τ.μ. από 700 ευρώ ανά τ.μ. που ήταν πριν την αναπροσαρμογή.

Νομός Έβρου: Σε χωριό έξω από την Αλεξανδρούπολη, στη Νέα Χιλή, η τιμή ζώνης διαμορφώθηκε από 800 ευρώ ανά τ.μ. σε 1150 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή σημείωσε αύξηση περίπου 45%. Αυτό πέρα από το γεγονός ότι πετάει πολλούς ακρίτες εκτός διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων, αποτελεί τροχοπέδη και για την περαιτέρω ανάπτυξη του ακριτικού Έβρου.

Λήμνος: Σε επιστολή του Έπαρχου της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου που εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών εκφράστηκε η δυσαρέσκεια των κατοίκων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που τέθηκαν σε ισχύ από 1-1-2022. Χαρακτηριστικά, στην επιστολή αναφέρονταν μεταξύ των άλλων και τα εξής: «…Στην Π.Ε. Λήμνου επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια αύξηση των Αντικειμενικών Αξιών της τάξης του 50% και μάλιστα σε χωριά και οικισμούς, που δεν δικαιολογείται. Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για την αύξηση από 600 ευρώ σε 900 ευρώ ανά τ.μ., σε χωριά και οικισμούς, όπως η Φυσίνη (25 κάτοικοι), η Αγία Σοφία (30 κάτοικοι), η Δάφνη (60 κάτοικοι), η Παναγιά (200 κάτοικοι), τα οποία τα τελευταία χρόνια οδηγούνται σε εγκατάλειψη και δεν έχουν καμιά τουριστική δραστηριότητα, όταν τουριστικές περιοχές και η πρωτεύουσα του νησιού έχουν ίσες ή μικρότερες Αντικειμενικές Αξίες…».

Ιθάκη: Με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, προέκυψε ανορθολογική αύξησή τους σε όλους τους οικισμούς της Ιθάκης, με ότι επιπτώσεις έχει αυτό για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και το κόστος μεταβίβασης ακινήτων. Οι συγκριτικές τιμές έχουν διαμορφωθεί από τη σύναψη λίγων μεγάλων συμβολαίων που έχουν παρασύρει τις τιμές ζώνης και τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην οικονομική πραγματικότητα, με δεδομένο ότι δεν είναι όλα τα ακίνητα του νησιού παραλιακά. Από τη σύγκριση των τιμών ζώνης των κοινοτήτων της Ιθάκης, με όλα τα άλλα νησιά του Ιονίου Πελάγους, αλλά και νησιά ανάλογου μεγέθους και πληθυσμού στο Αιγαίο, προκύπτει ότι είναι υψηλότερες ακόμα και από περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι η Ιθάκη δεν διαθέτει αεροδρόμιο ή νοσοκομείο, όπως νησιά με χαμηλότερες τιμές ζώνης.

Πλατανιάς Χανίων: Σύμφωνα με τα όσα έχει επισημαίνει ο Δήμαρχος Ι. Μαλανδράκης, στην Κοινότητα Πλατανιά η αντικειμενική τιμή γης προς την παραλία είναι 1.900 ευρώ ανά τ.μ. και προς την ενδοχώρα της 1.700 ευρώ ανά τ.μ., όταν σε απόσταση 100 μ., στην όμορη Κοινότητα της Αγίας Μαρίνας του Δήμου Χανίων, η τιμή είναι 1.250 ευρώ ανά τ.μ. προς την παραλία και 1.400 ευρώ προς την ενδοχώρα αντίστοιχα, γεγονός που επιβαρύνει πολλαπλώς τους ιδιοκτήτες γης της παραπάνω Κοινότητας αδίκως.

Επίσης στο Παλιό Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, το πιο τουριστικό σημείο του νομού, η τιμή ζώνης είναι 1.350 ευρώ ανά τ.μ. και με κάποιες ζώνες 1.950 ευρώ ανά τ.μ., στοιχείο που επιτείνει τα παραπάνω αναφερόμενα.

Πέραν της παραπάνω κοινότητας, αξιοσημείωτο είναι ότι και στα χωριά της ενδοχώρας του Δήμου Πλατανιά υπάρχει διπλασιασμός της αντικειμενικής αξίας, όπως ενδεικτικά στην κοινότητα Αλικιανού, από 600 ευρώ ανά τ.μ. σε 1.200 ευρώ ανά τ.μ., στην Ανώσκελη από 600 ευρώ ανά τ.μ. σε 1200 ευρώ ανά τ.μ.. Οι περιοχές αυτές είναι ημιορεινές και με αποκλειστικό σχεδόν παραγόμενο εισόδημα, από τον πρωτογενή τομέα!

Αντίστοιχες περιπτώσεις συναντώνται στην πλειονότητα των 51 κοινοτήτων του Δήμου και στους οικισμούς τους.

Ρόδος: Το Δημοτικό Συμβούλιο προτείνει μείωση των αντικειμενικών τιμών σε περιοχές της Ρόδου που υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις.

Καλαμάτα: Να εφαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων του 2018 στον Δήμο Καλαμάτας, να παραμείνουν ίδιες στην πόλη και να μειωθούν σε κοινότητες του δήμου που έχουν αυξηθεί υπερβολικά, ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο.