Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα: Εξώσεις προσφύγων, παράσταση στο ΔΣ 15/6 και κινητοποίηση στις 20/6

 • Απο Aftodioikisi Press
 • 15 Ιουνίου 2020 - 10:40
 • Comments Off

Μεγάλες οι ευθύνες του δήμου της Αθήνας! Εκατοντάδες άστεγοι πρόσφυγες εξαιτίας των εξώσεων! Να δοθούν τώρα λύσεις. Παρέμβαση στο ΔΣ στις 15/6 και συμμετοχή στη διαδήλωση στις 20/6, στην Ομόνοια στις 2.00μμ.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στη 1/6, ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα καταγγείλαμε τη στάση της
δημαρχίας Μπακογιάννη και της κυβέρνησης γιατί οδηγούν στην έξωση χιλιάδες πρόσφυγες χωρίς να τους
παρέχουν κανένα πραγματικό δίκτυ προστασίας. Το αποτέλεσμα των εξώσεων είναι να γεμίσουν οι πλατείες
με άστεγους πρόσφυγες, οικογένειες με μωρά παιδιά, γυναίκες, άντρες, ηλικιωμένοι, να υποχρεωθούν
χιλιάδες παιδιά να εγκαταλείψουν τα σχολεία τους! Τονίσαμε τις τεράστιες ευθύνες δήμου και κυβέρνησης
γιατί με τον τρόπο αυτό ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες να εισβάλλει ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο
φασισμός.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε εξώσεις προσφύγων που έχουν
πάρει άσυλο! Η απάντηση του δήμου δια μέσου της αντιδημάρχου αποδεικνύεται κυνική! Με απίστευτο
κυνισμό είπε ότι θα παρακολουθούν τις εξελίξεις, τη συμμετοχή στα ενταξιακά προγράμματα σε συνδυασμό
με τις αντοχές της πόλης! Εν ολίγοις, ανάλογα με την αντοχή της πρωτεύουσας να δεχτεί ένα αριθμό
αστέγων προσφύγων, θα αποφασίζει ο δήμος αν και προς πια κατεύθυνση θα δράσει! Εξαφανίστηκαν οι
έννοιες της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς! Μόνο ρατσιστικός κι μισάνθρωπος κυνισμός προς τους
αναγνωρισμένους πρόσφυγες.
Ήδη στην Πλατεία Βικτωρίας, από την Παρασκευή έφτασαν από το κολαστήριο της Μόρια μικρά παιδιά
μαζί με τους γονείς τους ενώ πολλοί ακόμα πρόσφυγες βρίσκονται εκεί χωρίς καμία κρατική βοήθεια. Ήρθαν,
αλλά καμία μέριμνα για την φιλοξενία τους, τη στέγασή τους, τη διατροφή τους.
Για το λόγο αυτό αλληλέγγυες ομάδες συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης και την Δευτέρα 15/6 θα
γίνει νέα παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο με συμμετοχή και προσφύγων ώστε η δημοτική αρχή να
αναλάβει τις ευθύνες της.
Ταυτόχρονα, στηρίζουμε τη κινητοποίηση που διοργανώνουν οι Αντιρατσιστικές και Αντιφασιστικές
Κινήσεις και Συντονισμοί το Σάββατο 20 Ιούνη, στην Ομόνοια στις 2.00μμ, ενάντια στις εξώσεις των
προσφύγων, για τα δικαιώματά τους και το παρακάτω κάλεσμα που έχουν εκδόσει.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΘΗΝΑ : ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΗ 2 μμ
ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Η κυβέρνηση ανήγγειλε την έξωση πάνω από 11.000 αναγνωρισμένων προσφύγων από τους χώρους που μένουν. 2.500 από καμπς, 600 από ξενοδοχεία, και 7.400 από διαμερίσματα.Σκοπεύουν να τους πετάξουν στο δρόμο προσθέτοντας χιλιάδες ακόμα στους άστεγους που υπάρχουν στη χώρα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βασίστηκε σε προηγούμενο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε την έξωση μετά από 6 μήνες και τον τροποποίησε προς το χειρότερο δίνοντας περιθώριο μόνο ένα μήνα μετά την απόδοση ασύλου.

Αυτή η πολιτική απέναντι στα θύματα πολέμων, διώξεων, βασανιστηρίων, που έχουν χάσει τα πάντα και έμεναν σε χώρους με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ,περιλαμβάνει και τη διακοπή του επιδόματος (πάλι με χρήματα διεθνών οργανισμών) καταδικάζοντας τους και στην πείνα μαζί με την αστεγία. Και υποκριτικά ισχυρίζονται ότι οι χώροι θα διατεθούν για να έρθουν άλλοι πρόσφυγες και να αποσυμφορηθούν τα νησιά, όταν την ίδια ώρα κτίζουν νέες φυλακές για πρόσφυγες στα νησιά.

Ταυτόχρονα, εφαρμόζουνΦυλάκιση σε κλειστές δομές απομονωμένες από τον αστικό ιστό για τους νεοφιχθέντες πρόσφυγες μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους, χωρίς δυνατότητα επίσκεψης ντόπιων και με φιρμάνια για απαγόρευση εξόδου των προσφύγων με διάφορα προσχήματα. Περιορισμό των προϋποθέσεων χορήγησης ασύλου με fast-truck εξετάσεις αιτημάτων τους. Κράτηση σε προαναχωρησιακές φυλακές και γρήγορες απελάσεις για όσους απορρίφτηκε η αίτηση. Εγκληματικές παραλείψεις στην προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μαζί με υπερσυνωστισμό και εγκλεισμό και ως μέσο αποτροπής εισόδου προσφύγων στη χώρα, που ειδικά με τον κορονοϊό είναι ακόμα πιο επικίνδυνες. Ενώ, υπάρχουν καταγγελίες και αποδείξεις για παράνομες κρυφές επαναπροωθήσεις και δολοφονικές απωθήσεις, χωρίς καν καταγραφή και δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων ασύλου.

Αυτή η πολιτική της Ν.Δ. πάτησε πάνω στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά και στη γκετοποίηση των προσφύγων με τη δημιουργία στρατοπέδων αποκομμένων από τις κατοικημένες περιοχές που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι η πολιτική των δυνάμεων του συστήματος που αναγορεύει τους πρόσφυγες σε εχθρούς και εισβολείς, την ίδια ώρα που στηρίζουν εισβολές του ΝΑΤΟ και επεμβάσεις της Ε.Ε. σε ξένες χώρες οδηγώντας τους σε πολέμους, προκαλώντας ξεριζωμούς, φτώχεια και εξαθλίωση. Είναι η πολιτική που κολακεύει τα ακροδεξιά ακροατήρια και οπλίζει τα χέρια των ναζιστών που καίνε ξενοδοχεία και δομές για πρόσφυγες. Που εκκολάπτει το καθεστώς απαρτχάιντ και στρέφεται ενάντια και στους ντόπιους εργαζόμενους, νέους, φτωχούς, υπηρετώντας τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών και εκκολάπτοντας το αυγό του φιδιού.

Οι πρόσφυγες που έλαβαν τα τελεσίγραφα της κυβέρνησης ήδη αντιδρούν και κινητοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Κάτω από την κατακραυγή το Υπουργείο Αντιπροσφυγικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι θα δώσει κάποια αναβολή για όσους μένουν σε καμπ, αλλά τίποτα για τους άλλους. Ενώ, προβάλλει ως λύση ότι μπορούν να ενταχτούν στο πρόγραμμα Helios. Όμως, καμιά εξασφάλιση δεν προσφέρει αυτό το πρόγραμμα των 6 έως 12 μηνών, που λειτουργεί με ένα επίδομα ενοικίουχωρίς καμιά άλλη οικονομική βοήθεια, μόνο για όσους έχουν τις αυστηρές προϋποθέσεις και υποχρεώνει τον πρόσφυγα να βρει μόνος του κατοικία όταν αυτές είναι δυσεύρετες, ακριβές και δεν νοικιάζονται εύκολα στους πρόσφυγες με το ξενοφοβικό κλίμα που καλλιεργεί κυβέρνηση και ΜΜΕ.

Να σταματήσει η εθνικιστική πολιτική της κυβέρνησης και το φαγοπότι των ημέτερων εργολάβων στις πλάτες των προσφύγων με τα εκατομμύρια € για τις δυνάμεις καταστολής, νέους φράκτες στον Έβρο και στο Αιγαίο, κατασκευές φυλακών και στρατοπέδων, χαριστικές συμβάσεις, ακόμα και σε μυστικά κονδύλια.Η πολιτική αυτή είναι εγκληματική για τους πρόσφυγες, επικίνδυνη για το λαό μας και αδιέξοδη. Τρέφει κυκλώματα εκμετάλλευσης, αυξάνει το ρατσισμό, την ξενοφοβία και το φασισμό.

Αγωνιζόμαστε μαζί ντόπιοι και πρόσφυγες για:

 • Να ζήσουμε μαζί ειρηνικά ντόπιοι και πρόσφυγες μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας.
 • Να υψώσουμε τείχοςαντίστασης και αλληλεγγύηςγια να μην περάσουν τα σχέδια των εξώσεων.
 • Διαμονή των προσφύγων σε κατοικίες με αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης των προσφύγων μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας. Όχι στη γκετοποίηση.
 • Να συνεχιστούν και να επεκταθούν τα προγράμματα στέγασηςγια όλους τους αιτούντες άσυλο και τους αναγνωρισμένες/ους πρόσφυγες, όπως και για κάθε άστεγο.Διαμονή σε κατάλληλα καταλύματα πάντα μέσα σε κατοικημένες περιοχές για μεταβατικό περιορισμένο χρόνο μέχρι την εγκατάσταση όλων σε διαμερίσματα και κατοικίες. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους η κυβέρνηση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι.
 • Άσυλο για όλα τα θύματα των πολέμων και των διώξεων. Όχι στις καθυστερήσεις και τον πλαστό αποχαρακτηρισμό χωρών από εμπόλεμες.
 • Ελευθερίες και πρόσβαση στην υγεία (χορήγηση ΑΜΚΑ σε όλους), στην παιδεία, στην εργασία, στην πρόνοια με ίσα δικαιώματα.
 • Απεγκλωβισμός από τα νησιά, όχι σε κλειστά ή «ανοικτά» στρατόπεδα-φυλακές, όχι στη γκετοποίηση.
 • Όχι σε απελάσεις, επαναπροωθήσεις, απωθήσεις.
 • Ελεύθερη μετακίνηση σε όποια περιοχή ή χώρα θέλουν να μείνουν. Όχι σε φράκτες στον Έβρο και το Αιγαίο. Ανεμπόδιστη είσοδος στη χώρα μας και σε όλες τις χώρες στους πρόσφυγες και δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου.
 • Καμιά συμμετοχή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ.

Καλούμε όλες τις αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές οργανώσεις και συλλογικότητες αλληλεγγύης, τα σωματεία, τους συλλόγους, τις συλλογικότητες να οργανώσουμε :

 • Κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος στέγασης των προσφύγων
 • Κινητοποίηση σε όλες τις πόλεις το Σάββατο 20/6/2020.

Υψώνουμε ασπίδα προστασίας

Κανένας πρόσφυγας άστεγος-φυλακισμένος-κυνηγημένος

Αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές κινήσεις, συντονισμοί αλληλεγγύης στους πρόσφυγες / Πρόσφυγες από στρατόπεδα, δομές και διαμερίσματα

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΘΗΝΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!