αντιδράσεις-για-το-ξήλωμα-της-πλατε-910019
ΔΗΜΟΙ | 02.06.2021 | 08:14

Αντιδράσεις για το «ξήλωμα» της πλατείας Εξαρχείων

Αντιδράσεις για το «ξήλωμα» της πλατείας Εξαρχείων

Οι πρώτες αντιδράσεις απέναντι στα σχέδια κατασκευής σταθμού του μετρό πάνω στην πλατεία Εξαρχείων εκδηλώθηκαν χθες, καθώς τοπογράφοι που είχαν πάει για αποτύπωση εκδιώχθηκαν από ομάδα πολιτών. Οι τοπογράφοι βρέθηκαν στην πλατεία Εξαρχείων στο πλαίσιο των πρόδρομων εργασιών που γίνονται σε όλα τα σημεία της Αθήνας όπου έχουν σχεδιαστεί οι 15 σταθμοί μετρό της γραμμής 4 (Αλσος Βεΐκου – Γουδή) αλλά και τα φρεάτια εξαερισμού.

Η απομάκρυνση των τεχνικών της εταιρείας που έχει αναλάβει τις εργασίες έγινε χωρίς τη χρήση σωματικής βίας, αλλά το κεντρικό ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση θα θελήσει να αντιμετωπίσει το θέμα με συζήτηση ή με ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας.

Σε τοπικό επίπεδο, η κοινωνία μόλις τώρα άρχισε να ενημερώνεται για το τι θα συμβεί όταν ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του σταθμού μετρό. Λόγω του μικρού μεγέθους της πλατείας θα χρειαστεί να ξηλωθεί ολόκληρη μαζί με τα δέντρα και ό,τι υπάρχει επάνω της και να μετατραπεί σε εργοταξιακό χώρο που θα είναι περίκλειστος από προστατευτικές λαμαρίνες για πολλά χρόνια μέχρι να τελειώσει το σύνολο των εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη φάση είχε συζητηθεί η εναλλακτική λύση της δημιουργίας σταθμού μετρό όχι στην πλατεία Εξαρχείων αλλά στην οδό Τοσίτσα. Η λύση εκείνη δεν προχώρησε και όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη δόθηκαν οι εντολές και οι συμβάσεις για τις πρόδρομες αλλά και τις κύριες εργασίες που σχεδιάστηκαν με τον σταθμό πάνω στην πλατεία.

Το αφήγημα Καραμανλή

Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, όταν τοποθετήθηκε, τον περασμένο Φεβρουάριο, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ανέβασε τους τόνους ακολουθώντας το αφήγημα της σύγκρουσης και λέγοντας: «Ναι! Θα στήσουμε εργοτάξιο του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το αποφασίσουμε και να το συμφωνήσουμε όλοι σε αυτή την αίθουσα».

Ο κ. Καραμανλής επικαλέστηκε μάλιστα δύο λόγους: «Πρώτον, δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε καμία περιοχή της Αθήνας, πόσο μάλλον τα Εξάρχεια, χωρίς να δώσουμε πραγματική ευκαιρία για ανάπτυξη. Θυμηθείτε τι έγινε σε άλλες περιοχές, όπου πήγε το μετρό. Για παράδειγμα το Γκάζι. Δεύτερον, αν οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ανάπτυξη, μία συντεταγμένη και ευνομούμενη Πολιτεία έχει και μία άλλη υποχρέωση: Να μην αφήσει οποιαδήποτε περιοχή στο ημίφως της γκετοποίησης και στο σκοτάδι κάποιων ιδεολογικών εμμονών» και κατέληξε λέγοντας: «Επειδή θα στηθούν στο επόμενο τρίμηνο τα πρώτα συνέργεια σε πάρα πολλές περιοχές της Αθήνας και μία από αυτές θα είναι και η πλατεία Εξαρχείων, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα ήθελα και τη συμπαράσταση όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου, για να ξεπεράσουμε τις όποιες αντιδράσεις μπορεί και να υπάρξουν».

Οι τοπογράφοι αναμένεται να βρεθούν ξανά αύριο στην πλατεία Εξαρχείων αλλά από πλευράς εταιρείας τονίζεται ότι δεν πρόκειται να ζητηθεί αστυνομική προστασία. Το ερώτημα είναι εάν θα αποφασίσει η εταιρεία Αττικό Μετρό ή η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την περίσταση και να επιδιώξει την αντιπαράθεση.

Πηγή: ΕΦΣΥΝ, Άρης Χατζηγεωργίου