ΑΝΤΑΡΣΙΑ -«Κλεισθένης 1»: Φτιάχνει δημάρχους και περιφερειάρχες για δήμους-επιχειρήσεις

«Ο Κλεισθένης-1 φτιάχνει Δημάρχους και περιφερειάρχες για Δήμους-επιχειρήσεις», αυτό σημειώνει σε ανακοίνωση της,  η δημοτική παράταξη του δήμου Αθηναίων «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» και υπογραμμίζει:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί ένα νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, συνέχεια του Καλλικράτη με το πομπώδες όνομα Κλεισθένης-1. Δεν θα αφήσουμε αυτή τη μάχη στα χέρια του αντιδραστικού μπλόκ που έφερε τα μνημόνια και τις άγριες περικοπές στους Δήμους και τώρα παριστάνει την αγανακτισμένη αντιπολίτευση.

Πίσω από την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ του Πατούλη για το νομοσχέδιο Κλιεσθένης-1 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται η προσπάθεια της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής να στήσουν μια αντιδραστική αντιπολίτευση σε μία και μόνη διάταξη με την οποία διαφωνούν.

Πρόκειται για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής για την εκλογή των συμβούλων από την πρώτη ψηφοφορία. Ζητάνε την διατήρηση του παλιού, που έδινε προίκα στην πρώτη δύναμη τα δύο τρίτα των εδρών έστω και αν στο πρώτο γύρο είχαν ποσοστά ακόμη και κάτω του 20%! Εναλλακτικά ζητάνε να μπει «κατώφλι» που να αποκλείει δυνάμεις έστω και αν είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν το εκλογικό μέτρο! Ο αντιδημοκρατικός τους κατήφορος δεν έχει τέλος!

Αν υπάρχει ένα πραγματικό ζήτημα έλλειψης δημοκρατίας, αυτό δεν αφορά την απλή αναλογική αφού έτσι κάθε ψήφος μετράει ισότιμα αλλά το ποιοι και ποιες μπορούν να ψηφίζουν. Το 2010 για πρώτη φορά πήραν μέρος στις εκλογές, έστω και με περιορισμό, μετανάστες από χώρες εκτός της ΕΕ. Το ΣτΕ υιοθέτησε την αντίληψη του δικαίου του αίματος και κατάργησε δικαιώματα τόσο για την απόδοση ιθαγένειας όσο και για την συμμετοχή στις εκλογές των μεταναστών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να συγκρουστεί με το εθνοφυλετικό δόγμα αποκλεισμού των μεταναστών αφήνει χωρίς δικαιώματα ένα ποσοστό του πληθυσμού που φτάνει το 10% . Σε κάποιες περιοχές μάλιστα αυτό είναι πολύ πιο αυξημένο. Όπως επιτρέπει την ψήφο σε μετανάστες προερχόμενους από χώρες εντός της ΕΕ, έτσι θα έπρεπε να επιτρέπει την ψήφο και σε όσους προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ.

Είναι γεγονός ότι μεγαλώνει τον κεντρικό έλεγχο πάνω στους Δήμους και τις περιφέρειες με το Παρατηρητήριο και τους επόπτες των ΟΤΑ να λειτουργούν σαν χωροφύλακες που τιμωρούν κάθε υπέρβαση στις δαπάνες του προϋπολογισμού. Τον προϋπολογισμό πρακτικά τον προκατασκευάζουν τα υπουργεία και δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει ή να τον καταψηφίσει σύμβουλος αν δεν αντιπροτείνει άλλο προϋπολογισμό. Κάπως έτσι ο Δήμαρχος θα μαγειρεύει τη χρήσιμη πλειοψηφία για να διαχειριστεί τα κουτσουρεμένα κονδύλια που θα εξασφαλίζει από το κράτος. αφού θα έχει ανοιχτεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Μάλιστα για την απόδοση ΚΑΠ θα λαμβάνεται υπόψη η επιχειρηματικότητα και τα ίδια έσοδα του κάθε Δήμου. Η κατηγοριοποίηση των Δήμων θα λειτουργήσει σαν φίλτρο για τις δαπάνες και τους ΚΑΠ.

Ακόμη και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων θα διορίζει η κυβέρνηση με κοινή απόφαση υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης! Πρόκειται για μέτρο επιβολής ελέγχου σε όργανα που πρακτικά λειτούργησαν σε πολλές περιπτώσεις ως κέντρα έκφρασης των αιτημάτων των μεταναστών και καταγγελίας των ρατσιστικών επιθέσεων.

Αν ο Δήμαρχος έχει μικρή δύναμη στο δημοτικό συμβούλιο, η λύση είναι να κάνει μεταγραφές(!) στο συνδυασμό του, κάτι που απαγόρευε ο Καλλικράτης ρητά! Πεδίον δόξης λαμπρό για εξαγορές συμβούλων από Δημάρχους και επιχειρηματικά συμφέροντα που θα συνασπίζονται γύρω του!

Στη πράξη, οι δυνάμεις που συνασπίζονται γύρω από την πρωτοβουλία Πατούλη συμφωνούν με τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου. Είναι μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή του Καλλικράτη, φορτωμένη με την «προίκα» των μνημονιακών περικοπών και συμβάσεων που έχουν επιβάλει την μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 62% και ασφυκτικό έλεγχο στην διαμόρφωση και εκτέλεση προϋπολογισμών, σπρώχνοντας στη συρρίκνωση προσωπικού, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, την προσφυγή σε χορηγούς και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και τις ΜΚΟ μέσα σε συνθήκες όξυνσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Επιβάλλει νέα φορομπηξία με την ένταξη του πράσινου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, φορτώνοντας στους δημότες χαράτσι που φτάνει το 50% των δημοτικών τελών. Στην Αθήνα το χαράτσι είναι 9,5 εκατομμύρια ευρώ. Η ΚΕΔΕ του Πατούλη διαμαρτύρεται όταν η ίδια είχε προτείνει την ένταξη του πράσινου στα ανταποδοτικά, με πρόσχημα την επέκταση των προσλήψεων στους Δήμους.

Ο Κλεισθένης-1 δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να δημιουργούν νέες εταιρίες για να αποχτήσουν πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια ώστε να εμπλακούν στην παραγωγή και διανομή ενέργειας, στις μεταφορές η ακόμη και στην αποκομιδή σκουπιδιών, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Η αλήθεια είναι ότι ο Καμίνης δεν περίμενε τον Σκουρλέτη και έτρεξε να δώσει 2 εκατομμύρια ευρώ για διαγωνισμό πρόσληψης συμβούλου ο οποίος θα εκτιμήσει την ακίνητη περιουσία και θα προχωρήσει σε επενδύσεις με τα γνωστά αρπακτικά Funds!

Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση να εξασφαλίσει δημοτικές υπηρεσίες που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζόμενων στις γειτονιές πάει χέρι-χέρι με την εξασφάλιση μεγαλύτερης πρόσβασης στους ιδιώτες. Η επιλογή της αποπληρωμής του χρέους σημαίνει διαιώνιση των περικοπών και της ανακύκλωσης των συμβασιούχων αντί για προσλήψεις μονίμων.

Χρειαζόμαστε μια πολιτική σύγκρουσης με την καπιταλιστική διαχείριση της κρίσης, που μετατρέπει την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση σε μακρύ χέρι της λιτότητας σε βάρος των εργατικών οικογενειών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπηρετώντας πιστά τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους μεγαλοεργολάβους, τους επιχειρηματίες του τουρισμού και τους Τραπεζίτες έχει μετατρέψει τους Δήμους σε εταιρίες-μαγαζιά για Δημάρχους-μάνατζερ.

Δεν στρατευόμαστε με την ηγεσία της ΚΕΔΕ, ούτε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά μπαίνουμε μπροστά για ένα κίνημα ανατροπής της καπιταλιστικής επίθεσης ώστε οι ανάγκες μας να μπουν πάνω από τα κέρδη των επενδυτών της καταστροφής, του τσιμέντου και της αρπακτής..

Όχι στην αντιδραστική μετεξέλιξη του Καλλικράτη!

Απλή αναλογική, με ψήφο στους μετανάστες τώρα!

Κατάργηση των μνημονίων, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης!

Όχι απολύσεις, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Καμία ιδιωτικοποίηση στις δημοτικές υπηρεσίες.

Οχι στην αύξηση των δημοτικών τελών.

Διαγραφή του χρέους, έξοδος από ευρώ και ΕΕ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!