Ανταρσία: Εμμονή Μπακογιάννη-Κορομάντζου στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλεμπόρων του φαρμάκου 

«Ακόμα μια φορά λοιπόν παρακολουθούμε την προώθηση των συμφερόντων των μεγαλο-αφεντικών, των Μαρινόπουλων και των Κυρανάκηδων, στις πλάτες των εργαζομένων -εργαζομένων, μάλιστα, στον ευρύτερο κλάδο της Υγείας, που εδώ και καιρό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, με όλους εκείνους να δουλεύουν κανονικά και υπό τις ίδιες (και όχι απαραίτητα ασφαλείς) συνθήκες, ώστε να προμηθεύουμε τα φαρμακεία και εντέλει, τους πολίτες, με τα αναγκαία φάρμακα και φαρμακευτικά.«, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, σχολιάζοντας την απόφαση Μπακογιάννη-Κορομάντζου για παράταση του ωραρίου τα Σάββατα για τις Φαρμακαποθήκες.

Αναλυτικά:

Η προσπάθεια παρατάξεων της αντιπολίτευσης να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση-δώρο του αντιδημάρχου Κορομάντζου στους Μαρινόπουλος για παράταση του ωραρίου τα Σάββατα για τις Φαρμακαποθήκες δεν πέρασε. Η παράταξη Μπακογιάννη μαζί με την παράταξη του υπόδικου Κασιδιάρη ψήφισαν να συνεχιστεί η αντεργατική επιλογή Κορομάντζου προς όφελος των μετρημένων σε λιγότερα από τα δάχτυλα τους ενός χεριού μεγάλων εταιριών του φαρμακεμπορίου.

Από τις αρχές Μαϊου βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή εργατική μάχη, ενάντια στη διεύρυνση των ωραρίων των φαρμακαποθηκών εντός Αττικής και στο άνοιγμά τους και την ημέρα του Σαββάτου.

Με την Απόφαση Δημάρχου με Αρ.πρωτ. 089675/24-04-2020 (ΑΔΑ: 6EΓ9Ω6M-8YB), που υπεγράφη αυτεξούσια από τον αντιδήμαρχο Αθηνών κ. Κορομάντζο διέλυσαν την ζωή εκατοντάδων εργαζόμενων. Έτσι, χωρίς να έχει πρότερα τεθεί σε συζήτηση εντός του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς καμία πρόσκληση σε διάλογο με τους εκπροσώπους των συνδικάτων των εργαζόμενων στο χώρο, οι φαρμακαποθήκες με έδρα την Αθήνα άλλαξαν τα ωράρια λειτουργίας τους και πλέουν λειτουργούν και τα Σάββατα σε ωράριο 08.00-14.00. Μέχρι τότε υπήρχαν εφημερίες των φαρμακαποθηκών τα Σάββατα.

Τα κέρδη των φαρμακαποθηκών κάλπασαν με την πανδημία, την ώρα που η άρτια τροφοδοσία του πληθυσμού στηρίζονταν στην παρουσία όλων των εργαζόμενων στη πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό, για την υπεράσπιση της ζωής όλων μας. Έτσι και αλλιώς υπήρχαν φαρμακαποθήκες που λειτουργούσαν για έκτακτες ανάγκες και δεν χρειάζονται επέκταση ωραρίου τα Σάββατα.

Η διεκδίκηση των αφεντικών για διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακαποθηκών -που δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες των φαρμακείων, παρά ξεδιάντροπα προμοτάρει τις λίγες μεγάλες φαρμακαποθήκες,εντός δήμου έναντι των μικρότερων, που θα “απορροφηθούν” από τον ανταγωνισμό- έχει ξεκινήσει μερικά χρόνια νωρίτερα, και εντείνεται κατά καιρούς μετά τη θέσπιση του διευρυμένου ωραρίου των φαρμακείων.

Η απόφαση αυτή, συζητιέται στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 29/06 (δυο μήνες δηλαδή αφότου τέθηκε σε ισχύ), με αίτημα παρατάξεων, επηρεάζει άμεσα όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, καθώς ανοίγει την πόρτα στα αφεντικά σε άλλους δήμους είτε να κάνουν το ίδιο μετά από συμφωνία με την τοπική τους δημοτική αρχή ή να κλείσουν βλέποντας την πελατεία τους να μειώνεται.

Ακόμα μια φορά λοιπόν παρακολουθούμε την προώθηση των συμφερόντων των μεγαλο-αφεντικών, των Μαρινόπουλων και των Κυρανάκηδων, στις πλάτες των εργαζομένων -εργαζομένων, μάλιστα, στον ευρύτερο κλάδο της Υγείας, που εδώ και καιρό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, με όλους εκείνους να δουλεύουν κανονικά και υπό τις ίδιες (και όχι απαραίτητα ασφαλείς) συνθήκες, ώστε να προμηθεύουμε τα φαρμακεία και εντέλει, τους πολίτες, με τα αναγκαία φάρμακα και φαρμακευτικά.

Είναι ένα δώρο της Δημαρχίας Μπακογιάννη σε συγκεκριμένη ομάδα συμφερόντων του φαρμακεμπορίου. Μάλιστα, η συγκριμένη ομάδα συμφερόντων στη συνέλευση του κλάδου των Φαρμακεμπόρων μειοψήφησε με 24-9 στην πρόταση για παράταση του ωραρίου το Σάββατο. Στην πράξη, το πράσινο φως απο το Δήμο της Αθήνας τους έκανε ακόμη πιο επιθετικούς στην παραβίαση των ωραρίων, όπου καθημερινά επιβάλλονται παρατάσεις μέχρι τις 6μμ ενω το Σάββατο το ωράριο ξεχειλώνει μέχρι τις 6μμ το απόγευμα.

Το Συνδικάτο Φαρμάκου-Καλλυντικού και οι εργαζόμενοι και εκπρόσωποι από διάφορους χώρους του κλάδου (όπως η φαρμακαποθήκη Σαράντης, τα σωματεία εργαζομένων σε ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΠΕΙΦΑΣΥΝ, τα σωματεία στη Boheringher, στη LOREAL κα) πραγματοποιούν ήδη εδώ και ένα μήνα μια σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων, με επισκέψεις σε διάφορες φαρμακαποθήκες εντός Αττικής και ενημέρωση των εργαζομένων, με διαμαρτυρίες έξω από το Δημαρχείο Αθηνών και κατά την προηγούμενη συνδιάσκεψη του Συμβουλίου στα γραφεία του 9,84 στην Τεχνόπολη, και με σταθερή παρουσία κάθε Σάββατο στις λίγες μεγάλες φαρμακαποθήκες που επιχειρούν να ανοίξουν, φτιάχνοντας αλυσίδες και μπλοκάροντας την είσοδο των (λιγοστών, κάθε φορά) εργαζομένων στο κτίριο.

Πρόκειται για άλλη μια μάχη με κέντρο τα εργασιακά μας δικαιώματα, και απαιτούμε την άμεση ανάκληση της επίμαχης απόφασης.

Συνεχίζουμε μαζί με τους εργαζομένους μέχρι να επιβάλουμε στην πράξη την ανάκληση της απόφασης-δώρο στους μεγαλοεπιχειρηματίες των Φαρμακαποθηκών και επαναφορά του ωράριου στο πενθήμερο.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!